loader
Foto

Ediție Specială „Punctul pe AZi”, de 8 Martie la TVR MOLDOVA

Pe 8 Martie, de Ziua Internațională a Femeii, nu pierdeți o Ediție Specială a emisiunii „Punctul pe AZi”, de la ora 21:00, pe TVR MOLDOVA şi online pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Ediţia s-a difuzat şi pe TVR Internaţional, pe 9 martie, de la ora 9.00.

Jurnalistul Vitalie Guțu le are invitate pe Eugenia Marin, mama regretatei artiste Doina Aldea Teodorovici, și pe Raisa Vieru, soția marelui poet basarabean Grigore Vieru.

Doina Marin (căsătorită în 1981 cu Ion Aldea Teodorovici) s-a născut pe 15 noiembrie 1958, în orașul Chișinău, în familia intelectualilor Eugenia și Gheorghe Marin. Tatăl său a fost scriitor și jurnalist, iar mama – profesoară de limbă și literatură română, la școala nr. 1 din Chișinău (astăzi Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi”). Doina Aldea Teodorovici şi soţul ei au decedat în anul 1992, într-un accident în România.

Grigore Vieru (1935-2009) este unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi poeţi din Republica Moldova.

(w882) Grigore Vi

În 1957 a debutat când era student, cu o plachetă de versuri pentru copii, „Alarma'', apreciată de critica literară. În 1958 a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă'' din Chișinău, facultatea Filologie și Istorie. În 1964, Vieru a publicat în revista „Nistru" poemul „Legământ'', dedicat lui Mihai Eminescu.

În 1988 i s-a acordat cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen. În același an, în ziarul din Chișinău ''Literatura și arta'' apare primul text cu grafie latină din Basarabia postbelică. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

Mulți compozitori basarabeni s-au inspirat din poezia lui Grigore Vieru, el însuși autor al unor melodii de cântece pentru copii ("Să crești mare" ș.a.), fiind știută strânsa lui colaborare cu compozitoarea Iulia Țibulschi ("Soare, soare", "Clopoțeii", "Stea-stea, logostea", "Ramule-neamule", "Cântînd cu iubire" ș.a.) Poate cele mai cunoscute piese pe versurile lui Vieru sunt cele interpretate de soții Doina și Ion Aldea Teodorovici, iar cea mai îndrăgită este ''Eminescu''.

O discuție de suflet cu Eugenia Marin și Raisa Vieru, doar pe TVR MOLDOVA, marţi, 8 Martie, de la ora 21:00.

(w882) Punctul pe

(w882) Punctul pe

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

15:30 Istorii ascunse

*Ţara Moţilor Crişeni-ouă încondeiate

Până în urmă cu câteva decenii, în satele din depresiunea Bradului, în Săptămâna Mare, gospodinele pregăteau ouă împestrițate pentru Sfânta Sărbătoare a Paștilor. Din păcate, tradiţia se pierde și, odată cu ea, o întreagă gamă de simboluri.

Realizator Cristina Băican

15:55 VideoART

Realizator şi producător Ileana Ploscaru Panait

 
Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: marţi, 07 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Marți, 7 mai, de la ora 11:00, la TVR Internațional, revedem o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, Caravana ...

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

 

#tvri