loader
Foto

Ecranizări din clasicii literaturii române, la TVR Internaţional

„Între oglinzi paralele” şi „Înainte de tăcere” sunt recomandările noastre dintre filmele artistice româneşti difuzate la sfârşit de săptămână de TVR Internaţional, două ecranizări după operele lui Camil Petrescu şi I.L. Caragiale.

 

Filmul românesc la TVRi

„Între oglinzi paralele”

Sâmbătă, 12 martie, orele 15:00 şi 01:00

„Între oglinzi paralele” este o dramă inspirată din opera lui Camil Petrescu, mai exact din "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război", "Patul lui Procust" şi "Jocul ielelor". Regia şi scenariul adaptat sunt semnate de Mircea Veroiu.

Vieţile a doi intelectuali, buni prieteni, sunt date peste cap de război şi de faptul că realizează ce îi desparte în modul de a vedea problemele politice şi sociale ale momentului.

Ion Caramitru îl interpretează pe Ştefan Gheorghidiu, student la Filosofie, dezavuat de familie atât pentru lipsa spiritului său pragmatic, cât şi pentru mariajul său cu Ela, o fată săracă. Moartea unui unchi bogat care îl lasă moştenitor îl plasează pe Ştefan în înalta societate, dar îl desparte de bunul său prieten, Gore (Ovidiu Iuliu Moldovan). Când Gore e ucis de poliţie, Ştefan pleacă pe front.

În distribuţie îi întâlnim pe Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Fory Etterle, Elena Albu, George Constantin, Rodica Tapalagă, Adrian Pintea.

(w882) Între ogl

Mircea Veroiu (1941-1997) a regizat iniţial scurtmetraje - „Cercul” (1968) şi „Preludiu” (1969). În 1970, alături de o pleiadă de artişti şi colegi de generaţie, realizează documentarul despre inundaţii „Apa ca un bivol negru”, în colaborare cu Youssouff Aidaby, Andrei Cătălin Băleanu, Stere Gulea, Pierre Bokor, Iosif Demian, Roxana Pană şi Dan Piţa.

Din filmografia lui Mircea Veroiu: „Duhul Aurului” (1977), „Dincolo de pod” (1977), „Între oglinzi paralele” (1978), „Profetul, aurul şi ardelenii” (1979), „Artista, dolarii şi ardelenii” (1981), „Adela” (1985), „Să mori rănit din dragoste de viaţă” (1985), „Umbra soarelui” (1986).

Mircea Veroiu a obţinut premiul Festivalului de la San Remo pentru „Adela”. A regizat „Somnul insulei” în 1994, film pentru care a primit premiul Festivalului „Arcachon en Scène” (Franţa).

Mircea Veroiu însuşi a fost actor în câteva filme, cel mai cunoscut rol al său este cel din „Actorul şi sălbaticii”, în regia lui Manole Marcus. A mai jucat în „Ştefan Luchian”, „Oaspeţi de seară” şi „Conspiraţia”.

Filmul său din 1978 a fost distins de Asociaţia Cineaştilor din România cu Premiile pentru imagine-Călin Ghibu, decoruri-Ştefan Antonescu, montaj-Yolanda Mântulescu, iar actriţei Elena Albu i s-a conferit Diploma de onoare.

„Înainte de tăcere”

Sâmbătă, 12 martie, ora 22:00, şi duminică, 13 martie, ora 04:00

(w882) Înainte d

Ecranizarea nuvelei „În vreme de război” de I.L. Caragiale a fost realizată în anul 1978 de Alexa Visarion care fost atât regizorul acestei producţii, cât şi scenaristul ei.

În distribuţie: Liviu Rozorea, Valeria Seciu, Ion Caramitru, Mircea Diaconu, Florin Zamfirescu, Gilda Marinescu.

Acţiunea dramei psihologice se desfăşoară în mediul rural, în perioada Războiului de Independenţă. Hangiul Stavrache, obsedat de dorinţa de înavuţire şi de faptul că soţia îl iubeşte pe fratele său, bântuit de imaginea acestuia, ajunge în pragul demenţei.

Ecranizarea a primit mai multe premii din partea Asociaţiei Cineaştilor din România - Premiul „Opera Prima, premiile pentru imagine - Nicu Stan - şi interpretare feminină -Valeria Seciu.

Alexa Visarion este regizor de teatru și film și scenarist. A primit numeroase premii, printre care Premiul Academiei Române, acordat de pentru întreaga creație teatrală și cinematografică, și Premiul UNITER pentru întreaga activitate artistica. A regizat filme pentru care a fost şi scenarist: "Ana", "Luna verde", "Vinovatul", "Punct și de la capăt", "Năpasta", "Înghițitorul de săbii", "Înainte de tăcere".

***

Puteţi urmări filmele - livestream pe TVR+, pe tabletă sau telefon mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

19:30 Prezenţe româneşti

*Lilian Broca (Canada)

Lilian Broca, artistă vizuală canadiană, cu rădăcini românești și evreiești, a plecat din orasul in care s-a nascut, Bucuresti, cand era un copil. A știut intotdeauna că va fi artistă si dupa ce a absolvit Universitatea Concordia, Montreal, în 1968, a urmat cursurile Institutului Pratt din NY. Desi a ales, initial, pictura, intotdeauna i-au placut mozaicurile, iar acum este o personalitate recunoscută în aceasta arta. Casa in care locuieste impreuna cu sotul ei, David, este un adevarat muzeu. LILIAN a purtat mereu Romania in inima ei, chiar daca de la emigrare au trecut 64 de ani.

Realizator si producător Mihaela Crăciun

(redifuzare)

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Claudiu Lucaci şi Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri