„Dunărea care unește” (I): Cu bacul între Isaccea și Orlovca
marţi, 01 decembrie 2020
Din 5 decembrie, de la ora 14:30, începe o nouă serie de reportaje „La un pas de România”, pe TVR Internațional.
Alte legături
La un pas de România

„Dunărea care unește” este titlul unei serii de reportaje filmate mai mult pe malul drept al Dunării și în Dobrogea, printre români, ucraineni, ruși-lipoveni, bulgari și aromâni care au legături de sânge sau de prietenie cu cetățenii ucraineni de pe malul stâng al fluviului.

(w640)

Primul reportaj este despre noul punct de trecere a frontierei dintre România și Ucraina. Din 10 august 2020 între Isaccea (România) și Orlovca (Ucraina) se poate trece cu bacul peste Dunăre. Este primul punct oficial de trecere a frontierei dintre cele două țări.

(w640)

Oamenii locului spun că ei trăiau, până nu demult „la capătul lumii, de unde trebuia să te întorci ca să ajungi undeva”. Una dintre cauzele izolării acestor oameni a fost și absența unui punct direct de trecere a frontierei. Deși istoria locului amintește de multe puncte de trecere a Dunării de pe un mal pe celălalt.

Zona oarecum uitată de la granița dintre România și Ucraina spre Mare poate prinde viață și datorită acestui nou punct de trecere a frontierei care poate să aducă noi locuri de muncă pentru românii si ucrainenii de ambele maluri ale fluviului și poate duce la dezvoltarea turismului și promovării tradițiilor și obiceiurilor din această zonă.

(w640)

De mai mulți ani există proiecte transfrontaliere între România, Ucraina și Republica Moldova. Pandemia a transferat discuțiile și lansările de proiecte în mediul virtual.

(w640)

Am participat și noi la o astfel de lansare. Un proiect transfrontalier în care sunt implicate Tulcea, Izmail și Galați.

Euroregiunea Dunărea de Jos a reușit să creeze de-a lungul anilor punți de legătură între cele două maluri ale Dunării.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tvrplus.ro.

Echipa tv : imagine – Rudolf Szilagyi, sunet – Marius Stanciu, montaj – Nicoleta Georgescu, ilustrație muzicală – Cătălin Grigore, maestru de sunet – Nicușor Ganciu, lectura – Constantin Lupescu, realizator – Aura Dobre

 

 

 

 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram (redifuzare)
 • 22:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 23:30
  Câştigă România!
  Prezintă Virgil Ianţu Regia artistică Larry Maronesse Producător Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 00:30
  #NuExistaNuSePoate!
  *cu Andreea Marin O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tănase Regia artistica Aurel Badea Producător tv Diana Pascal (redifuzare)
 • 01:30
  Generaţia Fit
  *În cadrul programului vor fi oferite antrenamente de fitness şi gimnastică autorizate pentru începători şi avansaţi, coordonate de către profesori autorizati, sfaturi ale unor medici nutriţionişti şi o reţetă sănătoasă pentru sportivi şi publicul larg! Gazde: antrenori Diana Preda şi Gabriel Toncean Producător: Ştefan Stănescu Coproducție TVR-FRCF
 • 02:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Obezitatea, bolile cardiovasculare şi pâinea noastra cea de toate zilele Invitat: din Italia, dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiolog, dr. în ştiinţe medicale, responsabilul Unităţii de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie Stilul nostru actual de hrană, ca şi cel de viaţă, stau la baza kilogramelor în plus, kilograme care pot determina un exces ponderal, ca şi obezitate, uneori severă. Pentru persoanele trecute de vârsta de 45-50 de ani, excesul de kilograme se va însoţi întotdeauna de creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, glicemiei şi a trigliceridelor, elemente care prevestesc apariţia ulterioară a diabetului de tip 2, a accidentelor vasculare cerebrale, steatozei hepatice sau, pentru cei mai în vârstă, a Alzheimerului. Vă propunem așadar o abordare deschisă privind modul corect de hrană şi de schimbare a obişnuinţelor alimentare, adeseori nepotrivite cu nivelul de activitate fizică pe care o desfăşurăm zilnic. Vom analiza în detaliu rolul carbohidraţilor în hrana noastră şi mai ales rolul acestora în producerea obezităţii, obezitate care este de fapt cauza majoră a unor boli cronice precum cele cardiovasculare, dar şi unele forme de cancer. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram