Sâmbătă 8 februarie, ora 20.30, la TVR Internaţional, MARIANA RITZ și ALEXANDER HORVATH ne-au cântăt în duet de la Göteborg.
UPDATE: Ediția de sâmbătă, 8 februarie, a emisiunii “Lumea și noi” este disponibilă online pe TVR+
Povestea Marianei Ritz a început la Satu Mare, cu cântec cum era tradiția în familie. A continuat la București, la Conservator, dar și pe marea scenă a muzicii ușoare. A primit melodii de la marii compozitori ai anilor ’70 – ’80, a performat în țară și în străinătate - Cehoslovacia, Cuba, Emiratele Arabe. De acolo s-a întors… în duet cu soțul său. Pe care l-a convins că trebuie să scape de tracasările de origine politică la care era supusă familia ei.
Alexander Horvath a plecat din Arad, cu grupuri pop-rock. Mai întâi a fost Carusel, apoi diverși Romantici, cu care ani de zile a cântat în Emirate. La întoarcere, a fondat o trupă de suflet – Scorpion. Împreună cu Mara, Sanyi s-a înhămat mai apoi la un drum lung, greu, dar plăcut: Danemarca, Norvegia, Groenlanda și, printr-un contract prelungit, pe o linie maritimă din Göteborg. De unde și stabilirea în orașul din vestul Suediei.
16 ani au făcut show pe vase de croazieră, singuri sau în grupări lărgite cu instrumentiști și soliști româno - suedezi, asemenea lor - Alpha Band, Show Bizz Band - de atunci și până în prezent rămânând prieteni, nu doar pe scene, cu Nicky și Elisabeta Bucaciuc, prin care echipa TVR i-a aflat întâmplător. Lista muzicienilor români cu care s-au anturat este mai lungă – pe unii i-au ajutat să semneze contracte, că s-au numit Sfinx în anii ’80, Ediție Specială în ’90, ori Proconsul în 2000.
Apoi s-au regăsit în profesii mai tihnite, care nu exclud muzica. Ea este profesoară de canto și pian, el reprezintă Suedia în Scandinavia, în numele unui prieten arădean care vinde contoare de apă. Și cântă în continuare, de unul singur – cu vocea, cu chitara… Nu în ultimul rând cu naiul, care are o priză deosebită în nordul Europei.
După revoluție s-au tot întors în România, la rude, la prieteni sau în vacanțe. Nu să se restabilească. Cât despre fiica Natalie (foto)… așchia n-a sărit departe de trunchi – cântă, compune, orchestrează. Și este încartiruită la Cluj, ca studentă la Stomatologie, reîntregind familia pe care și-a cunoscut-o mai târziu.
O poveste plină de cântece, nu în ultimul rând o înregistrare a adolescentei care măcar în studenție ar putea rupe lanțul pe scenă. Peisaje inedite și… an Endless Love, cum sună ultimul refren al celor doi cântăreți, prea puțin cunoscuți în România, dar care au făcut-o să se audă (de bine) oriunde au purtat-o în suflet. Lumea și ei.