TVR Internațional vă invită la tihna prilejuită de trei drame regizate în anii '70 și '80, realizate de Malvina Urșianu, Mircea Veroiu și Dinu Tănase. Pe 30 decembrie, 4 ianuarie și 7 ianuarie, la TVRi!
Filme care oglindesc sensibilitățile sociale din prima jumătate a secolului XX, regizori care au semnat scenarii ori au ales ecranizări de romane sunt propuneri TVRi pentru sfârșitul lui 2016 și începutul lui 2017.
Figuranții – vineri, 30 decembrie, orele 10:30 și 00:50
Între oglinzi paralele – miercuri, 4 ianuarie, ora 22:30
Trei zile și trei nopți – sâmbătă, 7 ianuarie, ora 22:00
***
Figuranții
Regia şi scenariul: Malvina Urşianu
Cu: Mariana Buruiană, Gina Patrichi, Gheorghe Dinică, Simona Bondoc, Ioana Ciomârtan, George Constantin, Stela Popescu
În anii '50, tânăra urmaşă a familiei de foşti bogătaşi, surprinsă de evenimentele din august 1944 în filmul "Pe malul stâng al Dunării albastre" este exmatriculată de la Conservator. Ca şi mama ei vitregă, fostă dansatoare, îşi câştigă existenţa făcând figuraţie.
Spre deosebire de celelalte rude, eroina are însă perspectiva de a-şi găsi echilibrul în noua societate.
Cu o incontestabilă vibrație autobiografic-confesivă, filmul a fost distins cu mai multe premii:
1987 - ACIN - Premiile pentru regie, decoruri – Marcel Bogoş, interpretare feminină - Mariana Buruiană; Premiul special al juriului - Gheorghe Dinică;
1987 - Costineşti - Premiul special al juriului - Malvina Urşianu. Premiile pentru decoruri - Marcel Bogoş şi interpretare feminină - Mariana Buruiană
***
Regizoarea şi scenarista Malvina Urşianu (1927-2015) a studiat Istoria Artelor la Institutul de muzeografie, paleografie şi biblioteconomie de la Arhivele Statului şi a urmat cursul experimental de cinematografie ţinut de regizorul, scenaristul şi actorul Jean Georgescu.
A studiat singură filmele regizorilor străini şi şi-a început cariera ca asistentă de regie a lui Jean Georgescu.
Primul film regizat de ea a fost "Bijuterii de familie" (1957), inspirat din nuvela lui Petru Dumitriu, dar nu a putut termina producţia.
În 1958 i s-a înscenat un proces de demascare şi a fost acuzată de sabotaj ideologic şi anticomunism, a fost arestată şi închisă.
În plus, timp de opt ani a fost interzisă în cinematografie.
În perioada 1968-1987 a realizat filmele:
- Gioconda fără surâs (1968)
- Serata (1971)
- Trecătoarele iubiri (1974)
- Întoarcerea lui Vodă Lapuşneanu (1979)
- Liniştea din adâncuri (1982)
- Pe malul stâng al Dunării albastre (1983)
- O lumină la etajul zece (1984)
- Figuranţii (1987)
Apoi şi-a întrerupt activitatea până în 1995, când a revenit cu filmul de televiziune "Aici nu mai locuieşte nimeni", al cărui scenariu fusese refuzat de cinematografie. În 2002 a apărut filmul "Ce lume veselă". În anul 2003 i s-a decernat premiul special al juriului la Premiile Uniunii Cineaştilor din România pentru acest film, marcând retragerea Malvinei Urşianu din activitate.
Între oglinzi paralele
Regia: Mircea Veroiu
Cu: Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Fory Etterle, Elena Albu, George Constantin, Rodica Tapalagă, Adrian Pintea
„Între oglinzi paralele” este o dramă inspirată din opera lui Camil Petrescu, mai exact din "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război", "Patul lui Procust" şi "Jocul ielelor". Regia şi scenariul adaptat sunt semnate de Mircea Veroiu.
Vieţile a doi intelectuali, buni prieteni, sunt date peste cap de război şi de faptul că realizează ce îi desparte în modul de a vedea problemele politice şi sociale ale momentului.
Ion Caramitru îl interpretează pe Ştefan Gheorghidiu, student la Filosofie, dezavuat de familie atât pentru lipsa spiritului său pragmatic, cât şi pentru mariajul său cu Ela, o fată săracă. Moartea unui unchi bogat care îl lasă moştenitor îl plasează pe Ştefan în înalta societate, dar îl desparte de bunul său prieten, Gore (Ovidiu Iuliu Moldovan). Când Gore e ucis de poliţie, Ştefan pleacă pe front.
***
Mircea Veroiu (1941-1997) a regizat iniţial scurtmetraje - „Cercul” (1968) şi „Preludiu” (1969). În 1970, alături de o pleiadă de artişti şi colegi de generaţie, realizează documentarul despre inundaţii „Apa ca un bivol negru”, în colaborare cu Youssouff Aidaby, Andrei Cătălin Băleanu, Stere Gulea, Pierre Bokor, Iosif Demian, Roxana Pană şi Dan Piţa.
Din filmografia lui Mircea Veroiu: „Duhul Aurului” (1977), „Dincolo de pod” (1977), „Între oglinzi paralele” (1978), „Profetul, aurul şi ardelenii” (1979), „Artista, dolarii şi ardelenii” (1981), „Adela” (1985), „Să mori rănit din dragoste de viaţă” (1985), „Umbra soarelui” (1986).
Mircea Veroiu a obţinut premiul Festivalului de la San Remo pentru „Adela”. A regizat „Somnul insulei” în 1994, film pentru care a primit premiul Festivalului „Arcachon en Scène” (Franţa).
Mircea Veroiu însuşi a fost actor în câteva filme, cel mai cunoscut rol al său este cel din „Actorul şi sălbaticii”, în regia lui Manole Marcus. A mai jucat în „Ştefan Luchian”, „Oaspeţi de seară” şi „Conspiraţia”.
Filmul său din 1978 a fost distins de Asociaţia Cineaştilor din România cu Premiile pentru imagine-Călin Ghibu, decoruri-Ştefan Antonescu, montaj-Yolanda Mântulescu, iar actriţei Elena Albu i s-a conferit Diploma de onoare.
Trei zile și trei nopți
Regia: Dinu Tănase
Scenariul: Alexandru Ivasiuc, Roxana Pană
Cu: Petre Gheorghiu, George Constantin, Ion Caramitru, Amza Pellea, Gheorghe Dinică, Gabriel Oseciuc, Fory Etterle, Irina Petrescu.
Ecranizare a romanului "Apa", de Alexandru Ivasiuc
În 1946, într-un oraş transilvănean de graniţă, un grup de speculanţi înfometează oraşul. Un paznic, care descoperă câteva vagoane de alimente ascunse, este ucis.
„Reconstituiri de atmosferă în care e interesant şi expresiv urmărită psihologia colectivă a mulţimii." (Tudor Caranfil)
***
Amza Pellea s-a născut la Băilești, la 7 aprilie 1931. A absolvit cursurile Colegiului Național „Carol I” din Craiova. Amza Pellea a jucat la Teatrul Național din Craiova, la Teatrul Mic, Teatrul „Nottara”, Teatrul de Comedie și Teatrul Național din București şi a fost şi profesor la IATC.
Dincolo de reuşitele de pe scenă, personalitatea lui a străbătut vremea şi datorită interpretărilor pentru marele ecran – cinefilii de toate vârstele cunoscându-l în rolul domnitorului din Mihai Viteazul și în dublu rol în comedia „Nea Mărin miliardar”.
Personaj unic şi nemuritor pentru publicul românesc, Nea Mărin a fost conceput de marele actor - textele pentru înregistrările tv erau scrise în întregime de Amza Pellea. Lungmetrajul nu face decât să dea o nouă dimensiune interpretării despre păţaniile şi pildele olteanului de la sat ajuns în vârtejul urban.
Pe scena craioveană a jucat în „Ce înseamnă să fii onest”, de Oscar Wilde, „Ani de pribegie”, de Aleksei Arbuzov, „Gâlcevile din Chioggia”, de Carlo Goldoni, „Hamlet” de Shakespeare, „Fântâna turmelor”, de Lope de Vega.
Pe scena Teatrului de Comedie, spectatorii vremii l-au putut vedea, în anii 60-70, în „Svejk în al Doilea Război Mondial”, de Brecht, „Somnoroasa aventură”, de Teodor Mazilu, „Capul de rățoi”, de George Ciprian, „Un Hamlet de provincie”, de Cehov.
La Teatrul Național din București, Amza Pellea a jucat roluri în „Comoara din deal”, de Corneliu Marcu şi în „A treia țeapă”, de Marin Sorescu.
Personajele principale din filmele „Atunci i-am condamnat pe toți la moarte” şi „Osânda” ilustrează potenţialul dramatic al carismaticului actor: Amza Pellea a câștigat, în 1977, premiul pentru cel mai bun actor, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru rolul Manolache Preda din „Osânda”, unde a jucat alături de Gheorghe Dinică și Ernest Maftei, într-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu după „Velerim și Veler Doamne", de Victor Ion Popa.
Actorul a murit pe 12 decembrie 1983, la București.
***
Mai multe despre oferta de filme de la TVRi din fiecare săptămână aflați AICI.