loader
Foto

Galerie foto

Dramele evreilor din Transilvania, povestite la TVRi

Amintiri despre infern adună în cele 6 episoade amintirile rămase în familiile supravieţuitorilor din lagărele de exterminare din Germania şi Polonia, originari din Transilvania de Nord. De luni, 3 octombrie, de la 21:00, la TVR Internaţional.

 

În primăvara şi vara anului 2015, o echipă a TVR a mers în cateva localităţi din Ardealul cândva ocupat de Ungaria Hortystă şi a stat de vorbă cu copii şi nepoţi ai supravieţuitorilor Holocaustului.

La Cluj, Oradea, Sfântu Gheorghe, Gheorghieni, Şimleul Silvaniei şi Târgu Mureş, amintirile au ieşit la iveală cu greu pentru că durerea suferită de părinţi, unchi, mătuşi sau bunici s-a dovedit a fi o moştenire tainică a fiecărei familii de evrei din Ardeal.  Lacrimile celor dragi, poveştile spuse târziu, la bătrâneţe, din dorinţa de a-i proteja pe cei tineri, sunt păstrate cu sfinţenie.

Descendenţii de azi ai evreilor din Transilvania de Nord care au fost în lagărele morţii îşi povestesc propriile traume, propriile dureri, propriile regrete că au trăit în familii fără bunici, fără unchi, fără mătuşi fără fotografii ale celor dragi.

Toţi cei intervievaţi transmit generaţiilor următoare mesajul primit de la supravieţuitori: răul este puternic atunci când cei buni nu fac nimic. Când oamenii sunt judecaţi pentru religia lor, pentru grupul etnic din care fac parte. Atunci când doar diferenţele dintre oameni sunt văzute şi accentuate, dragostea, înţelegerea, moralitatea…dispar.

Concluzia acestui serial este aceea că experienţele tragice prin care au trecut peste 150.000 de evrei din Transilvania de Nord sunt încă prezente şi dureroase după mai bine de 70 de ani, iar descendenţii supravieţuitorilor nu uită tragedia care le-a marcat familiile şi le-a tatutat pe suflet, pentru eternitate, experienţele de neimaginat prin care au trecut cei dragi.

***

Lista episoadelor

Episodul 1 – Transilvania de Nord

Conform  unor opinii, mai mult de trei sferturi din populația evreiască din Transilvania de Nord a murit în timpul Holocaustului. Numărul supraviețuitorilor fiind de aproximativ 40.000. Unii dintre ei s-au întors în Transilvania reintrată sub administrația românească iar alții au ales să plece în Statel Unite sau în nou înființatul stat Israel.

Copiii sau nepoții celor rămași în România povestesc despre felul în care tragedia de acum mai bine de 70 de ani le-au influențat pentru totdeauna familiile. După datele recensământului din 2011, numai 1100 de persoane sau declarat ca fiind evrei în Transilvania…

Episodul 2 – Dej

Orașul Dej a fost leagănul unor importante comunităţi evreieşti, înainte ca „soluția finală” găsită de Hitler să distrugă vieţi, familii, speranţe, să răpească definitiv farmecul special pe care îl avea în acea perioadă orașul aflat la confluența dintre Someșul Mic și cel Mare. Mulți spun că după decimarea evreilor ceva s-a rupt definitiv, iar Dejul însuși nu a mai fost la fel.

Aminitirile strânse de copiii celor care au supraviețuit lagărelor morții sunt păstrate cu grijă. Mulți dintre cei întorși din infern nu au povestit multă vreme prin ce au trecut. Au vrut astfel să-și protejeze famiiile de o trauma imensă.

Dar lacrimile care curgeau nestingherite în zilele de sărbătoare când cei prezenți erau din ce în ce mai puțini, aminteau de cei risipiți în cenușa de la Auschwitz-Birkenau.

Episoadele 3 şi 4 – Oradea

Oradea, orașul de pe malul Crișului Repede, a fost de-a lungul timpului locul în care au ales să trăiască și să-și întemeieze familii un număr mare de evrei. La începutul anului 1944, populația totală a orașului era în jur de 90.000 de locuitori, din care aproximativ 30.000 de evrei.

După război s-au întors în Oradea aproximativ 2.000 de supravieţuitori ai lagărelor şi ai detaşamentelor de muncă, trimise încă în anii anteriori în Ucraina.

Azi în Oradea sunt, conform datelor statistice, doar 800 de evrei.  Dar poveştile despre cei duși sunt mult mai numeroase.

Episodul 5 – Șimleul Silvaniei

Una dintre cele mai importante minorități  din județul Sălaj, înainte de cel de-al doilea război mondial, a fost comunitatea evreiască. Totul s-a transformat în coșmar odată cu ocuparea Ardealului de Nord în august 1940 de către Ungaria Hortystă.

În acei ani, comunitatea evreilor aproape a dispărut, odată cu deportările masive în lagărele morții Unii dintre puținii supraviețuitorii de la Auschwitz s-au întors în oraș după război dar au ales poi să plece in Europa, Statele Unite sau Israel. Azi în Șimleul Silvaniei mai trăiesc 50 de evrei. Fiecare dintre ei are pe cineva din familie risipit în cenușa de la Auschwitz. Fiecare dintre cei rămași duce în suflet moștenirea tragică a unei familii.

Episodul 6 – Târgu Mureș

Evreii  din Târgu Mureș au fost industriași, editori, comercianți, medici, bancheri, avocați, profesori, dar și mici meseriași. În 1944, Târgu Mureș  trăiau aproximativ 8000 de evrei, care reprezentau aproximativ 16% din populația totală.

Dictatul de la Viena și anexarea nordului Transilvaniei de către Ungaria în septembrie 1940 a avut efecte dezastroase pentru comunitatea evreilor din oraș. Autoritățile horthyste i-au concentrat pe evrei într-un ghetou improvizat la Fabrica de cărămizi din Tg.Mures. În perioada 27 mai - 8 iunie 1944, 7.700 evrei din Târgu-Mureș și localitățile învecinate au fost duși în lagărul de exterminare de la Auschwitz Birkenau. 5900 dintre ei nu s-au mai întors acasă.

Episoadele au fost difuzate – în premieră – la TVR 1 şi sunt disponibile online pe TVR+.

Realizator:  Aura Dobre

Imagine: Dan Gheorghe, asistent imagine: Adrian Maranca

Montaj: Nicoleta Georgescu

16:30 Cu ai mei

*Ediţia 5

Interviuri realizate într-o atmosferă relaxată cu vedete ale folclorului românesc, despre viaţa lor de dincolo de scenă.

Producător Iuliana Tudor

17:20 Lumina din oameni

*Pricesne 7

Dacă n-ai fi tu, Iisuse !

Realizator Aura Dobre

(redifuzare)

 
Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: marţi, 07 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Marți, 7 mai, de la ora 11:00, la TVR Internațional, revedem o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, Caravana ...

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

 

#tvri