loader
Foto

Galerie foto

Doru Tufiş… şi prietenii săi

Reputatul solist, chitarist şi compositor pop-rock a vorbit la „Dedicaţii la Tvr Internaţional” nu doar despre sine ci şi despre colegii săi de generaţie, aşa cum o face de altfel, modest, de decenii.

 

Adriana Trandafir
DEDICAŢII LA TVR INTERNAŢIONAL

Ediția emisiunii de joi 5 decembrie este disponibilă online pe TVR+

Încă din liceul de muzică, Doru Tufiş a cântat cu celebrii Sincron - grupul lui Cornel Fugaru -, iar în 1970 a ajuns chitarist în Modern Grup, aşadar coleg cu viitorii săi profesori de la Conservator. Trupa trompetistului Petre Magdin îi mai număra atunci pe Marius Ţeicu la pian, Marcel Dragomir la saxofon şi lista viitorilor celebri muzicieni poate continua.

În anii 70, cu Romanticii şi Mondial, Doru Tufiş s-a impus ca solist, chitarist şi compozitor. Din 1978, a plecat ani buni să cânte în străinătate, pentru ca în 1982 să înregistreze o jumătate de disc cu trupa 2005. După încă o tură peste graniţele ţării, în 1988 Doru Tufiş face o figură frumoasă la Festivalul de la Mamaia.

Discografic, la trecerea în noul mileniu îi apar două albume, “Colinde fără anotimp” şi “Tramvai tîrziu”, precedate de caseta “Nataşa”, care a conţinut o melodie devenită celebră atunci când clipul realizat de Dan Manoliu şi TVR a câştigat premiul A.P.T.R. şi secţiunea Videoclip la CERBUL DE AUR în anul 1993.

Din 1998 Doru Tufiş s-a alăturat grupului MONDIAL refăcut. Deşi din 2001 muzicianul este “cooptat” în cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor, continuă să viseze la epoca de aur a pop-rockului românesc... nu în amintiri ci prin melodii noi. Iar cel mai nou proiect al său va fi împărtăşit telespectatorilor noştri în seara de joi!

O MELODIE PENTRU ROMÂNIA

Despre Grigoraş Dinicu, un muzician emblematic pentru geniul compoziţional şi interpretativ românesc (ca şi despre familia sa), s-a mai vorbit în emisiunea noastră. Anul viitor ar putea fi - de ce nu? - declarat un an aniversar, având în vedere că în primăvară se vor împlini 125 de ani de la naşterea sa şi 65 de ani de la dispariţie.

Cea mai importantă moştenire a sa este cu siguranţă “Hora Staccato” (compusă în 1906), o lucrare de virtuozitate, la fel de potrivită în repertoriul de muzică populară, de café-concert, ori clasic. Popularitatea acesteia a crescut de când violonistul Jascha Heifetz, supranumit “Paganini al secolului XX”, l-a auzit, în 1932, pe muzicianul român, cântându-şi această compoziţie, ulterior prelucrând-o pentru repertoriul său. De atunci, de această bijuterie instrumentală auzim mult mai des decât de Grigoraş Dinicu sau chiar de Heifetz însuşi.

CLIPUL DIN DIASPORA

Originară din România dar stabilită de două decenii la Stockholm, în Suedia, Dana Dragomir este cunoscută în toată lumea ca prima interpretă profesionistă la nai, un instrument “acaparat” de bărbaţi... din antichitate încoace. De când a debutat în forţă cu o melodie compusă de celebrul cuplu de cantautori de la ABBA, Benny şi Bjorn, totul a fost ascensiune pentru româncă. Cântând deopotrivă “Ciocârlia” şi melodii originale, moderne, un amestec de pop, world music şi new age, PanDana - cum e cunoscută în cele mai multe locuri - a vândut peste un million de discuri.

***

„Dedicaţii la Tvr Internaţional” se difuzează în fiecare joi, la ora 21:10, pe Tvr Internaţional şi online pe TVR+.

12:00 A doua Românie (R)

* Teodora Popa este o tânără cercetătoare din Londra specializata în genetică care militează pentru introducerea tehnologiei, a metaversului și a inteligenței artificiale în domeniul sănătății, în special în aria fertilizării in vitro. A obținut licența și masterul în Genetică și Genomică Umană la University College London (UCL), și are un doctorat în domeniul fertilității, geneticii embrionare și a sănătății femeilor. Este vicepreședinta Academiei Globale de Genomică și Medicină Personalizată, şi conduce biroul de inovaţii al unei clinici de fertilitate din capitala Marii Britanii. La inceputul acestui an a obţinut premiul Omul de Ştiinta al Anului din partea British Fertility Society. Teodora este împreună cu noi în această ediţie şi ne spune poveste ei, dar şi care sunt motivele pentru care a venit în România.

Reprezintă a treia generaţie de violonişti dintr-o familie cu tradiţie în muzica din Transilvania şi a reuşit să încânte publicul de peste ocean cu repertoriul său care curpinde reinterpretări de muzică clasică şi Jazz. Mihaela Crăciun ne spune povestea impresionantă a profesorului şi violonistului Cristian Herki, absolvent al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, stabilit de mulţi ani în Canada.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

13:00 Omul şi timpul (R)

* Enescu o afacere de stat. Criza rachetelor din Cuba

Producător Ruxandra Ţuchel

(Reluare)
 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

 

#tvri