loader
Foto

Doi rockeri, două generaţii, două instrumente, vineri la “Lumea şi noi”

Vineri, 21 martie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional, vă aducem o poveste cu două generaţii de rockeri, într-o nouă ediţie “Lumea şi noi”.

 

Lumea şi noi

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+

Cine îşi mai aduce aminte, astăzi, de Dan Alex Sîrbu, fost chitarist la Iris și, înainte vreme, la Riff? Cristi Minculescu cu siguranţă, de altfel el începe povestea cu cântec de vineri, explicând cine i-a salvat pe rockerii florii de Iris, atunci când le-au ars instrumentele, sau cum a rezistat formaţia în vidul românesc al primilor ani ‘90 cântând în Italia, nu mai puţin de cinci sezoane. Iar imaginile din arhiva TVR, cu primele manifestări de libertate rock, îi vor răscoli pe mulţi. Nu în ultimul rând piesele discurilor „IV” și „1993” semnate de cei cinci Iriși, așadar și de Danetzu, cum i se spunea încă de la Sibiu, din tinerețe.

(w882) Danetzu la

„Pentru mine, după 1989, rockul nu mai însemna acel protest reprezentat în vechiul regim, își încheiase misiunea și rolul, mesajul său de a transmite libertatea.” Dar visul chitaristului nu s-a stins, atunci când s-a strămutat în Italia. Ba dimpotrivă, a prins viaţă a doua oară: La Bergamo, unde s-a stabilit prin căsătorie, a continuat să cânte, dar mai cu seamă a fondat un studiou profesionist de înregistrări, ceea ce-şi dorise încă din anii României comuniste. Iar când n-a mai făcut faţă vieţii duble din timpul liber și a fost nevoit să renunțe la hobby… l-a salvat fiul său.

(w882) Familia

Pentru că Daniele Sirbu Villa cântă de mic la tobe, pian (studiat la liceul de muzică) şi cu vocea. Iar de patru ani, grupul Fracassoni înfiinţat de el este cotat drept unul dintre cele mai tari nou-venite din Italia. Cu soliste care au acceptat provocarea rockului (în ţara festivalului de la San Remo, nota bene!), puştanii lui Daniele au luat la bani mărunţi hiturile din anii ‘70 încoace, le-au cântat cum s-au priceput ei mai bine (cu veteranul Iris doar pe post de sfătuitor) şi, în vara lui 2013, au purces într-un turneu transilvănean, la fraţii lor întru gintă latină, rockeri. Iar cine va urmări emisiunea până la final, va descoperi că „fracassoni” înseamnă „zgomotoşi” doar în dicţionare! Sau când cântă AC/DC în jam session la Sibiu.

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

21:00 A doua Românie

Este prima pianistă din România devenită Young Steinway Artist. S-a remarcat de la o vârstă fragedă, iar la 7 ani, debuta pe scena Ateneului Român. A cântat pe marile scene din Europa, America de Nord și Asia şi a obţinut numeroase premii, iar concertele au fost difuzate de cele mai importante canale de muzica clasică. Sînziana Mircea are o carieră impresionantă de pianist concertist şi este profesor universitar de pian la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sardinia.

La cea de-a 60-a ediție a Bienalei de Artă de la Venezia, România va prezenta o expoziție a artistului clujean Șerban Savu ce are ca temă relația dintre muncă și timp liber, curatoriată de Ciprian Mureșan. De altfel, cei doi artişti s-au bucurat recent de un real succes în capitala Italiei, unde au avut loc doua expoziţii organizate de Accademia di Romania. Despre aceste evenimente şi despre felul în care este promovată şi reprezentată cultura româna la Roma, vorbim cu Oana Boşca Mălin, director adjunct la Accademia di Romania.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

22:00 Dosar România

*Conspiraţii, lovituri militare, revoluţie, căderea comunismului,

Virgil Măgureanu la Dosar România (I)

Producător Răzvan Butaru

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, vă invităm să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri