loader
Foto

Galerie foto

Despre echilibrul nutrienților la "Un doctor pentru dumneavoastră"

La TVRi, de luni până joi de la ora 18.30, continuăm și în săptămâna 25-28 martie să vă aducem specialiști care să vorbească despre soluții în tratarea diverselor afecțiuni și să răspundă la întrebările moderatoarelor emisiunii.

 

Măriuca Mihăilescu
Ana Maria Ghiur

LUNI, 25 martie

TINEREȚE ȘI  FRUMUSEȚE LA ORICE VÂRSTĂ

Invitat: prof. univ.  dr. LUIZA SPIRU, şef Clinică Geriatrie, Gerontologie şi Psihogeriatrie, Spitalul Universitar de Urgenţă “Elias”, medic primar geriatrie gerontologie și medicină internă, gerontopsihiatru, competenţă în ecografie generală, absolvent Colegiul Naţional de Apărare, absolvent Leadership Management International (Texas, SUA)

Tinerețea fără bătrânețe nu este un mit atât timp cât avem un stil de viață sănătos, cu o alimentație corectă și echilibrată, cu mișcare și activitate socială intensă. Încă din cele mai vechi timpuri, prelungirea tinereții și evitarea îmbătrânirii precoce a organismului au fost preocupările principale ale omenirii. Organismul este capabil să se regenereze și să-și mențină starea de stabilitate armonioasă, în condiții de viață și de mediu optimi pentru ajustarea proceselor principale de reconstrucție. De asemenea, creierul, prin sistemul său afectiv emoțional, influențează major procesul de îmbătrânire.  Orice dezechilibru care apare la nivelul corpului duce la degenerare celulară și la fragilitatea individului.

Moderator Măriuca Mihăilescu

(w882)

MARȚI, 26 martie

TRATAMENTUL  PSORIAZISULUI

Invitat: prof. dr. GEORGE - SORIN ŢIPLICĂ, medic primar dermatologie–venerologie, șef Clinica de Dermatologie, Spitalul Clinic Colentina

Stresul biologic, fizic și social generat tot mai puternic de evoluția civilizației, atât tehnologică cât și psihoafectivă și comportamentală, duce la un impact îngrijorător asupra răspunsurilor imunitare ale organismului. În aceste condiții, sistemul de apărare reacționează profund și intens, până la răspunsuri autoimune care generează boli grave, greu de tratat. Dintre acestea psoriazisul este cel mai frecvent și poate avea urmări grave asupra sănătății corpului, provocînd chiar deces. Deși s-au dezvoltat numeroase tratamente performante, această afecțiune pune, încă, mari probleme medicilor specialiști.

DEPENDENȚELE SECOLULUI XXI

Invitat: dr. EDUARD PETRU MOȚOESCU, medic primar psihiatrie, Secția Psihiatrie VI, Spitalul Clinic de Psihiatrie ”prof. dr. Alexandru Obregia”

La nivelul creierului, există arii cerebrale care controlează sistemul afectiv emoțional, durerea și plăcerea. Când se instalează plăcerea, se sintetizează endorfinele, substanțele ”fericirii”, care ajută organismul să își ajusteze anumite procese neuronale de evitare a durerii. Sunt un fel de neurotransmițători care transferă informația pozitivă de-a lungul sinapselor. În natură există numeroase substanțe care, prin acțiunea lor asupra neuronilor, duc la sintetizarea endorfinelor, la crearea senzației de plăcere, dar și la generarea unor reflexe nervoase menite să întrețină starea pozitivă, dar care duc, în final, la dependențe. Creierul funcționează la parametrii optimi și cu ajutorul glucozei, un energizant natural al celulei nervoase și al fibrei musculare. Din nefericire, multe alimente procesate duc la un astfel de fenomen, precum zahărul și ciocolata, care se bazează pe nevoia intrinsecă a creierului de ”dulce”. Glutamatul, de asemenea, este o substanță alimentară care provoacă ”pofta” de a consuma produsul care îl conține. Există o diversitate mare de substanțe de sinteză care duc la pierderea controlului cerebral asupra propriilor reacții și care crează tendința de a le consuma necontrolat. Vom discuta despre dependența de muncă, de alcool, de jocuri de noroc, de telefon, de dulce și alte dependențe.

Moderator Ana Maria Ghiur

(w882)


MIERCURI, 27 martie

COPIII VIITORULUI

Invitați: dr. CRISTIAN ANDREI, neuropsihiatru și prof.FLORIAN COLCEAG, pshihopedagog, preşedinte EDUGATE şi IRSCA GIFTED EDUGATION

Organismul uman, dar mai ales creierul, a evoluat odată cu dezvoltarea psihocomportamentală și socială a civilizației. Inteligența a crescut odată cu tehnologizarea și descoperirile științifice, pe baza abilităților înnăscute ale umanității. Însă, dezvoltarea mediului ambiant, a tehnologiei utilizate de oameni, are și dezavantaje asupra organismului, prin schimbarea modului de viață, de gândire și a celui de manifestare a propriilor sentimente și senzații. Oamenii duc o viață stresantă, sunt bombardați de informații și astfel nu mai reușesc să comunice echilibrat cu ei înșiși și cu cei din jur. Acest cumul de factori afectează cel mai profund dezvoltarea și evoluția copiilor, viitoarele generații ale umanității.

Moderator Măriuca Mihăilescu

 

JOI, 28 martie

ECHILIBRUL NUTRIENȚILOR PENTRU SĂNĂTATE

Invitat: dr. ADRIANA TATOMIRESCU, medic nutriţionist, competență în apifitoterapie, directorul Centrul de Terapie Naturală din Breaza

Corpul uman trăiește datorită substanțelor nutritive pe care le absoarbe din mediul extern și sunt procesate optim în mediul său intern. Aminoacizii, vitaminele, substanțele minerale, alături de proteine, lipide și glucide, existente la nivelul plantelor, sunt ingredientele de bază pentru a se crea și dezvolta o ființă umană. Pentru menținerea sănătății corpului este necesar aportul continuu de nutrienți naturali, în cantitatea potrivită și la calitatea optimă. Orice dezechilibru apărut la nivelul absorbției și procesării lor duce la îmbolnăvirea organsimului și la apariția de boli grave sistemice și psihologice.

Moderator Ana Maria Ghiur

***

Emisiunea poate fi urmărită online pe TVR+.

15:00 România…în bucate

*TVR Timişoara

Sarea în bucate

Crempită, cocoş pe sare, tăiţei storşi, la Şoşdea

Prezintă Dan Liuț

Realizator Veronica Mihoc

Producător Florin Mihoc

Jurnalist Cătălin Blebea

Producător Cristina Murgu

Producător delegat Alexandra Tiniche

15:30 Punctul critic

Prezintă Bogdan Muzgoci

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik, Raluca Alecu

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Producător Florenţa Dăscălescu

 
„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, vă așteptăm la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care cântăm, ne distrăm și ne ...

 

#tvri