loader
Foto

Galerie foto

Despre biserica ortodoxă din Knittelfeld, joi la “Lumea și noi”

Joi, 27 februarie,  la TVR Internațional ați fost invitați într-o călătorie în valea Murului din Austria, pentru a descoperi comunitatea de români și biserica lor.

 

Lumea şi noi

Ediția emisiunii de joi 27 februarie este disponibilă online pe TVR+

Surpriza de a găsi reazem și loc de binecuvântată ședere într-un spațiu pe care îl poți defini ca românesc deși se afla în centrul Europei este fără îndoială impresionantă.

Knittelfeld este un orășel pitoresc situat pe calea care unește Graz de vestul Austriei.Un colț de lume aproape patriarhal, ferit de tumultul citadin al marilor aglomerări urbane.

Aici oamenii lasă impresia că s-ar cunoaște precum într-un cătun de munte cu o mână de locuitori și un snop de case.

Poate că tocmai această predispoziție sufletească a austriecilor de aici a făcut ca un număr relativ mare de români să fie acceptați ca megiesi în această răspântie a Stiriei.

Ne aflăm într-un spațiu care cu siguranță va deveni reper de mândrie atât pentru autohtoni, cât și pentru cei care își țes destine în afara țării sau se află trecători printre trecătorile Austriei.

(w500) Knittelfel

A cunoaște fapte zămislite din credința și asumarea deplină a misiunii preoțești se poate asemăna uneori  cu găsirea unei comori sau primirea unui dar.

Biserica franciscanilor capucini a devenit un lăcaș de excepție. Acum este o biserică românească și ortodoxă în sensul plenar al cuvântului.

Obștea și preotul s-au integrat în grai și port păstrând însă identitatea purtată în desaga…de acasă.

Mulți austrieci au deprins deja rostiri de strană cu “…doamne miluiește” și ruga Prea Curatei Născătoare de Dumnezeu.

(w500) Knittelfel

Localnci sau peregrini își consumă curiozitatea și surpriza plăcută admirând așternute în frescă scene pe care le-au văzut poate doar în albume de artă.

Biserica ortodoxă română din Knittelfeld pare a face parte dintr-un plan al lui Dumnezeu fiind o lumină adusă de sub obroc pentru a mărturisi legăminte de tezaur duhovnicesc.

Răgazul de întâlnire în ospeție la Knittelfeld a așezat în suflete un dar neprețuit…acela de a înțelege că binele aduce bine și că suma acestora este cerul.

Iar uneori parcă cerul coboară pe pământ pentru că nu este exagerat să afirmăm că drumul comunității și bisericii din această partea a Europei este asemenea unui miracol.

(w500) Knittelfel

Pe temeliile unor făptuiri așezate cu grijă precum lespezile unui drum nou se vor mai adăuga cu siguranță și clipe memorabile atunci când în cristelniță va fi botezat vreun copil, când cununiile vor fi așezate pe creștetul mirilor sau când la scaun de spovadă Mântuitorul va deslega în grai străbun cele ale vieții fiecărui credincios.

Parohia ortodoxă română din Knittelfeld devine de la o zi la alta un altar al unui tip de agregare comunitară aparte.

Participările constante la manifestările ecumenice, rugăciunile aduse împreună cu alte confesiuni pentru acțiuni umanitare sau victimele războaielor și confruntărilor armate, participarea la inițiative ale autorităților locale și mai ales mărturisirea prin faptă că românii și preotul lor sunt acolo unde este nevoie de ei în momentul cuvenit adaugă definițiilor sacramentale dimensiunea raportării realiste la vremuri a conaționalilor noștri aflați la Knittelfeld.

Biserica celor trei hramuri din valea Murului așteaptă primenirea unei binemeritate vizite și rostirea unui cânt  de împlinire a lucrului bine făcut ce va să rămână peste veacuri.

Această ediție a emisiunii “Lumea și noi” este programată joi, 27 februarie, de la ora 20.40, la TVR Internațional și pe TVR+. Reluările vor fi difuzate pe 28 februarie, la ora 7.30 și 14.40.

15:30 Punctul critic

Prezintă Bogdan Muzgoci

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik, Raluca Alecu

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Producător Florenţa Dăscălescu

16:50 Secolul 22

Producător Bogdana Pascal

 
 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

„Biografii necesare”. Costel Iacob: Eu m-am eliberat de volum şi am lucrat cu lumina. Pentru mine, sculptura nu este doar formă, ci şi mişcare, goluri, umbre, aer

La „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait discută cu sculptorul Costel Iacob: la TVR Cultural, duminică, 28 aprilie, iar la ...

 

#tvri