loader
Foto

Galerie foto

De Ziua Românilor de Pretutindeni, documentare despre diaspora istorică la TVRi

Duminică, 29 mai, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, la TVR Internaţional ați cunoscut diaspora istorică prin lentila Anei Vlad şi a lui Adi Voicu, regizorii unor documentare despre românii din Ucraina şi Serbia.

 

De la 18.30 ați descoperit ce înseamnă “Românii din Ucraina”, într-un film realizat în 2013, produs de Anca Puiu şi regizat de Ana Vlad şi Adi Voicu, care sunt şi autorii scenariului.

Comunitatea românească din Ucraina, după zeci de ani de deportări, prigoniri, colectivizări şi încercări continue de asimilare, există şi este unită prin dragostea obsesivă pentru limba română şi prin obiceiurile păstrate din generaţie în generaţie, ca într-o capsulă a timpului.

(w882) Români î

Aceste tradiţii au funcţionat atât ca o formă de rezistenţă împotriva sovieticilor, cât şi ca o dovadă a apartenenţei românilor de aici faţă de România. În jur de 300.000 de români şi basarabeni trăiesc risipiţi de istorie în trei regiuni importante ale Ucrainei: Cernăuţi, Transcarpatia şi Odessa. Împreună, ar constitui al treilea grup etnic din Ucraina. Divizaţi, vor fi asimilaţi şi vor dispărea.

(w882) Români î

De la ora 19.30, am ajuns în Serbia, unde aceeaşi echipă de producţie a realizat, în 2014, documentarul “Români în Serbia”.

Echipa continuă periplul reportericesc la românii prinşi în afara graniţelor ţării, început cu documentarul “Români în Ucraina”. Prezintă eforturile românilor din Serbia de a-şi păstra cu sfinţenie credinţa, limba, tradiţiile, identitatea naţională. După cum spune în documentar un bătrân din Valea Timocului. „Nimeni să nu ne înfrunte şi să ne stea în drum... să vorbim româneşte. Aia este voia noastră !”.

În weekendul 28-29 mai la Bucureşti au avut loc evenimente speciale dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, la care TVR Internaţional a fost partener media. Aflaţi AICI programul evenimentelor.

Foto: romaniinucraina.ro

21:00 Terasa urbană

*Ediţie specială

Moderator Kyrie Mendel

Producător Bogdan Stănescu

22:00 Universul credinţei (R)

*Arsenie Boca-adevăr, mit, mistificare *Documentar

Cum se poate ca viața unui om, purtând sau nu haină călugărească, să treacă din biografie în hagiografie, să parcurgă drumul de la adevăr la mit? Cum poate aluneca din mit în mistificare?

Sunt întrebări pe care orice spirit lucid, orice conștiință căutătoare, interogativă și de bună credință și le pune atunci când vine voba despre un sfânt sau despre un candidat aflat în fața deciziei autorității bisericești de a fi ridicat la cinstea altarelor. Biserca nu creează sfinți, ci, după chibzuință și o serioasă cercetare, îi recunoaște.

Producător Cristina Andrei

(Reluare)
 
Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: marţi, 07 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Marți, 7 mai, de la ora 11:00, la TVR Internațional, revedem o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, Caravana ...

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

 

#tvri