loader
Foto

De pe malul drept al Tisei, cu drag pentru toți românii!

Anna Puliska este profesor de limba română la Liceul "Mihai Eminescu" din Slatina, singurul liceu românesc din Transcarpatia, Ucraina. Viața printre străini, exprimarea în limba maternă și predarea acesteia presupun mari sacrificii.

 

Deși i-a fost greu, Anna Puliska s-a întors în copilărie să ne povestească despre viața unei românce născută la un pas de România.

Copilăria mi-am petrecut-o în Slatina, comuna natală, împreună cu alți copii de seama mea, care vorbeam o singură limbă – limba maternă, adică limba română, pe care am învățat-o de la părinții și bunicii noștri. De la bunica mea din partea tatei, Ioana, fiind foarte mică, am învățat să cânt "Mociriță cu trifoi", "Sub fereastă la badea". Tot ea m-a învățat și alte cântece vechi românești, strigături și balada populară "Sub o curtișoară arsă", pe care nu am mai auzit-o și pe care am reprodus-o din memorie mai târziu, fiind studentă în anul întâi la Facultatea de Filologie, din cadrul Universității de Stat din Cernăuți, în cadrul practicii folclorice. Tot de la bunica am aflat că avem "neamuri" în România: doi nepoți, verișori de-ai tatălui meu, care trăiau, unul la București - sculptor și unul la Timișoara – medic. Din păcate, nu i-am întâlnit pe niciunul personal. Scrisorile primite de la ei erau păstrate cu mare drag de bunica. Nu cred să fi fost la noi în localitate vreo familie, care în acele timpuri să nu fi avut pe cineva peste gardul de sârmă ghimpată...

(w882) anna

Școala a urmat-o tot în Slatina, comună minieră cu două saline încă active, în care locuiau aproape 10.000 de oameni, majoritatea români. La școală a învățat în "limba moldovenească". În localitate mai existau în acea vreme o școală cu predare în limba rusă, una maghiară, alta de muzică și una pentru copii cu deficiențe. Școala "moldovenească" avea în jur de 900 de elevi!

Îmi amintesc de anii copilăriei, când la noi, în ciuda propagandei comuniste antireligioase, mergeam la biserică, mergeam la colindat pe "ascuns" cu alți copii de Crăciun și la sfințit pasca de Paști. Se făcea Joc în Colnic în zilele de duminică, evident că doar în perioada "câșlegilor", unde veneau fetele și feciorii și jucau românește "De învârtit", "De sărit", "Jurelul", acompaniați de "Hededuși" (ceteraș, zongoraș și dobaș).

Odată, fiind elevă, cam prin 1980, am participat cu fete și băieți din Josani (partea de jos a localității noastre) la organizarea Sărbătorii de Lăsatul Secului, numit la Slatina "Verjel". Ne-a primit o vecină în casa ei, de "pe Șanț" (toate străzile din localitate au avut și au și acuma o denumire populară, pe lângă cele oficiale cu nume de bolșevici), unde aproape trei zile au durat pregătirile: noi, fetele, am gătit o masă bogată cu tot felul de bucate: cu colaci, cu sarmale, plăcinte ș.a. Băieții erau responsabili cu muzica și cu... băutura. S-au ales perechile de nuntași: un mire și o mireasă, nași, druște și stegari, ca la o nuntă veritabilă. Noi, tinerii, eram îndrumați de gospodinele de pe strada noastră cum se cere păstrată datina. Eram foarte entuziasmați cu toții.

(w882) studenta a

În 1982 a fost admisă ca studentă la Facultatea de Filologie, din cadrul Universității de Stat din Cernăuți, la Catedra de Limbi clasice și romanice, cu specialitatea Limba și literatura română, ("moldovenească", cum i se spunea în actele sovietice) principal și Limba franceză, secundar. A terminat facultatea cinci ani mai târziu cu Diploma Roșie, echivalentul pentru "Magna cum laudae".

Lucrarea de diplomă am scris-o sub îndrumarea profesorului docent Grigore Bostan și a fost despre "Simbolicul timpului și spațiului în creația lui Mihai Eminescu", prilej cu care am studiat în profunzime opera poetului meu preferat.

Mai vreau să spun că, în timpul facultății, mi-a făcut o mare plăcere să colaborez pentru un an de zile, la recomandarea doamnei profesor academician Alexandrina Cernov,  în calitate de crainic, la Radioul Republican – Redacția Cernăuți, care avea emisiuni în limba română. I-am avut colegi pe Ilie Luceac și pe Ștefan Hostiuc.

(w882) prima prom

După absolvirea Facultății a lucrat ca profesor de limba română la câteva școli din Transcarpatia, devenind în timp Coordonatoarea întrunirilor metodice pentru profesorii de limbă și literatură română din toată Regiunea Transcarpatia. Din septembrie 2017 este profesor titular la Liceul "Mihai Eminescu" din Slatina.

În cei 33 de ani de activitate pedagogică în slujba LIMBII ROMÂNE am avut prilejul să asist la numeroase cursuri de perfecționare, atât în cadrul programului obligatoriu la Institutul de perfecționare din Ujgorod, cât și la cursurile de cultură și civilizație românească, organizate de Institutul Cultural Român (ICR): la Timișoara, la București, la Predeal. Am participat de două ori la lucrările congresului AGIRO (Asociația Generală a Învățătorilor Români, al cărei președinte este domnul Viorel Dolha), la Slatina, în Olt și la Cluj. La aceste întruniri am avut fericita ocazie să cunosc numeroși români, oameni minunați, care trăiesc în afara granițelor României și am aflat despre ei cine sunt, cu ce fel de probleme se confruntă și ce putere îi face totuși să reziste ca români într-un mediu străin. Am fost de mai multe ori cu grupuri de elevi mai mari sau mai mici în tabere de odihnă și creație, la concursuri, la invitația asociațiilor sau inspectoratelor județene din România, a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Am organizat numeroase vizite cu elevii și profesorii la Casa de Cultură din Sighetu Marmației la Teatru, la Festivalul de muzică folk "Floare de colț" ș.a.m.d. Toate aceste excursii și acțiuni au fost făcute cu scopul de a ridica elevilor mei nivelul de cunoaștere al limbii și culturii românești.

(w882) Ana teatru

31 mai este anul acesta Ziua Românilor de Pretutindeni. Pentru românii care trăiesc mai aproape și mai departe de România, iată mesajul Annei Puliska din Slatina, Transcarpatia, Ucraina.

Mesajul meu de Ziua Românilor de Pretutindeni se îndreaptă mai ales către tineri și către îndrumătorii lor. Părinții și profesorii să-i facă pe cei ce vin după noi să înțeleagă cât de important este să nu-și uite rădăcinile, să-și cinstească limba și cultura națională, pentru că în acest fel se cinstesc pe ei și pe strămoșii lor și astfel vor fi mai puternici, mai fericiți.

Cei abilitați ar trebui să promoveze și să-i prezinte în fața tinerilor pe românii de valoare, pe marii oameni de cultură, savanți, medici, sportivi, cu care trebuie să se mândrească orice român și, mai ales, tinerii noștri.

***

Interviu realizat de Aura Dobre, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni – 31 mai 2020

5:00 Exclusiv în România

*Minunile Romanaţiului

Cristi Tabără și Cristina Șoloc vă invită într-un loc atât de încărcat de istorie, încât pe oriunde calci sau pe oriunde sapi, ies la iveală urme ale trecutului. Echipa Exclusiv în România ajunge în județul Olt sau fostul județ Romanați, cu vestigii care dovedesc că acest ținut a fost locuit încă din preistorie. Doar că în ciuda acestor dovezi, locul a dobândit o faimă oarecum negativă, cum este orașul Caracal, cunoscut mai degrabă pentru “minunile” lui. Pentru că lumea pare mai preocupată de această latură anecdotică decât de trecutul cu adevărat important al acestui oraș, care ar putea avea și un viitor mult mai bun, dacă nu și-ar tot promova aceste minuni, discutăm despre ele, cu istoricul Dana Nicula-director al Muzeului Romanațiului, să vedem cât de justificate sunt și dacă nu cumva ar fi mai bine să fie înlocuite cu alte tipuri de povești despre Caracal și împrejurimi. Aflăm cine erau „proștii” din căruța care s-a răsturnat la Caracal și de ce cifra 4, de la ceasurile din acest oraș, este reprezentată de 4 linii, în loc de IV (roman). De asemenea, mergem și în orașul Corabia, unde vizităm Cetatea Sucidava, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, prima cetate romană de apărare de pe plaiurile noastre. Alături de ghidul nostru, Mirela Trandafir-directorul cetății, vedem cum arăta viața în perioada romană târzie și bem apă din fântâna secretă, o bijuterie inginerească unică în perioada romană. Și tot aici mai vedem urmele unui alt unicat mondial: prima fostă autostradă a antichității, construită de Constantin cel Mare, trecea Dunărea pe la Sucidava.

Căutăm și urme istorice vii, pentru că momentul 1848, foarte important în această zonă și foarte prezent, a lăsat urmași. Renumitul popă sau preot Radu Șapcă, cel care a mobilizat la vremea respectivă, revoluționarii din sudul românesc, are stră-strănepoți, care se numesc tot Șapcă și sunt tot revoluționari în felul lor. Și dacă tot vorbim de bijuterii, revenim în Caracal să admirăm bijuteriile arhitectonice construite aici în secolul trecut-134 de clădiri de patrimoniu. La începutul secolului XX, odată cu dezvoltarea portului Corabia și a tranzitului cu cereale, Romanațiul a devenit grânarul României, iar la Caracal se stabilea bursa grâului din întreaga Europă. Majoritatea moșierilor își construiau aici case, unde veneau vara la moșie. Aflăm povestea câtorva case boierești, a superbului Teatru Național Caracal, dar și a Parcului Constantin Poroineanu, al treilea parc natural din Europa. Uimitor este și faptul că majoritatea clădirilor vechi și a bisericilor din Caracal au fost construite cu cărămizi de Antina, din cetatea Romula, peste care s-a ridicat localitatea Dobrosloveni, unde și în prezent săpăturile arheologice dezvăluie nu doar urme ale romanilor, ci și urme ale culturii Vădastra, din perioada neolitică. Vizităm situl Romula, din satul Reșca, împreună cu arheologul Sabin Popovici, iar apoi mergem în comuna Vădastra, unde ceramica de Vădastra a fost reînviată, după 7000 de ani, de faimosul olar Ionel Cococi, care ne arată cum își construiau vasele înaintașii nostri din perioada preistorică. Si tot în comuna Vădastra stăm de vorbă cu Tezaurul Uman Viu UNESCO, meșterul cojocar Dumitru Liceanu.

Prezentator şi realizator Cristian Tabără

Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu

5:55 Investiţi în România! (R)

*Investiţii cu fonduri europene prin programele regionale

Invitaţi: Roxana Mînzatu-secretar de stat, coordonator Departamentul pentru evaluarea integrată şi monitorizarea programelor finanţate din fonduri publice şi europene, Cancelaria Prim-ministrului României, Hegedus Csilla-director general interimar Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Mihai-Cristian Lazăr-primar Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj, prof. dr. Cornel Cătoi, rector Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca

Moderator Cristina Leorenţ

Grafică Laurenţiu Năstase

Documentarist & Poster Maker Giorgiana Şuşurincă

Jurnalişti tv: Ana Maria Ghiur, Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa

Realizator Cristina Leorenţ

Producător Raluca Amzăr

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri