loader
Foto

Galerie foto

De Crăciun la TVRi: poveşti româneşti cu cântec, de iarnă, în jurul lumii

În pragul sărbătorilor de iarnă, TVR Internaţional vă propune o ediţie specială a Poveştilor cu cântec venite de departe şi totuşi de-atât de aproape. Vineri, 25 decembrie, de la ora 20.30.

 

Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Pentru că acest timp cu semnificaţii divine dizolvă în fiecare an graniţele, apropiindu-i pe români; dacă nu fizic, cu siguranţă spiritual. O trecere în revistă a câtorva cântece de sezon, în jurul lumii... româneşti, cu un invitat surpriză: Dan Stoenescu, ministru delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni!

Aura Urziceanu (foto) trăieşte de mai multe decenii la Toronto. Dispariţia soţului său, dar şi rolul de bunică pe care şi-l asumă de ani de zile o ţine departe de România, aparent. Pentru că cea mai mare solistă româncă de jazz continuă să cânte, inclusiv melodii de acasă – dovadă „Sanie cu zurgălăi”, într-un concert filmat de Raul Dudnic pentru emisiunea TV canadiană „Noi, românii”, în decembrie 2014, într-un club din Toronto. Vibrafonistul este tot român.

(w882) Aura Urzic

Descendentă din familia celebrului Iacob Mureşianu, de loc din Braşov, Ioana German (foto) este psiholog şi poet la Montreal. În 2008 a înfiinţat asociația „La Muse Héritage Musical”, pentru promovarea muzicii culte, în special a celei clasice românești, colaborând deopotrivă cu artişti români şi canadieni. Cu un cor româno - canadian a organizat două turnee în România, în ultimii doi ani; iar cea mai recentă realizare s-a consumat în 6 decembrie 2015, de Sfântul Nicolae  – un spectacol al corului „La Muse”, dirijat de Ioana , foarte… românesc!

(w882) Ioana Germ

Din 1991, Oana Cătălina Chiţu (foto) şi-a descoperit un loc potrivit aspiraţiilor sale neîmpărtăşite în România, la Berlin. Acolo şi-a găsit rostul – să cânte! Astăzi, nu doar Germania o cunoaşte pe solista româncă, ci tot Occidentul. Căsătorită cu un muzician acordeonist, solista – acompaniată de un întreg grup de instrumentişti din estul Europei – face senzaţie, reinterpretând tangouri bucureştene interbelice ori cântecele nemuritoarei Maria Tănase. Cu o exceptie, atunci când se lasă iarna: colindele româneşti. Secvenţe din 15 decembrie 2015, când a fost acompaniată de Valeriu Caşcaval la ţambal.

(w500) Oana CătÄ

Din an în an, la Melbourne, sărbătorile de iarnă sosesc în miezul verii. De Crăciun, de ani de zile, arhitectul orădean Traian Cosma (foto) este repus în drepturile sale… muzicale de Emisiunea în limba română de la Radio Three Triple Zet. Folkist orădean compărând în anii ’70 – ’80 cu Marcela Saftiuc ori grupul rock Metropol, cantautorul are gata în ultimul timp un material discografic deocamdată needitat oficial, dedicat colindelor româneşti, altfel de cum le ştiu cei mai mulţi dintre români.

(w882) Traian Cos

Una dintre cele mai în formă soliste românce de jazz, Elena Mîndru (foto) s-a stabilit în Finlanda cu domiciliul, dar a rămas alături de melosul tradiţional românesc, reinterpretându-l inedit. De loc din Cluj, ea revine cu trupa sa de muzicieni finlandezi nu numai în Transilvania. După debutul discografic autohton cu „Romanian Christmas Stories”, solista – dar şi compozitoarea Elena - a polarizat un grup lărgit de muzicieni de top, pentru a edifica un spectacol de jazz simfonic, mai întâi acasă.

(w882) Elena Mîn

Stabilită din 1986 la Stockholm, Dana Dragomir Burling (foto) – sau „PanDana” - este cunoscută în toată lumea ca prima interpretă profesionistă la nai. Combinând anticul instrument acustic cu forme muzicale dintre cele mai modeme, a izbândit pe toate scenele abordate, indiferent de mărimea lor, unele melodii ajungând în topuri. În aceste zile, fanii săi din Occident o aşteaptă să lanseze al doilea ei CD dedicat unor cântece de iarnă, inclusiv româneşti. „Frost” este deja promovat de o importantă casă de discuri în Germania.

(w882) Dana Drago

Cu urările ministrului Dan Stoenescu se încheie încă un an de poveşti cu cântec la TVR Internaţional, în cadrul emisiunii „Lumea şi noi”; ocazie să transmitem la rândul nostru nu numai muzicienilor şi melomanilor români de peste mări şi ţări, ci tuturor telespectatorilor TVR Internaţional: „La mulţi f-ani!”

Realizator Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

2:00 Miturile comunismului

*Frontieriştii

Un fenomen încă tabu pe agenda publică: fenomenul frontierist, adică fuga din ţară, prin trecerea ilegală a frontierei, în perioada comunistă. Un capitol sângeros al istoriei noastre recente: mii de fugari, prinşi, au fost împuşcaţi sau torturaţi în anchete, iar pentru toate acestea, după 35 de ani de democraţie, nimeni nu a fost găsit vinovat.

Invitaţi: Marina Constantinoiu, jurnalistă, a creat o campanie de presă dedicată fenomenului frontierist şi Cătălin Popescu, un frontierist care a traversat Dunarea înot

Moderator Irina Luca

Promovare online Codruț Pânzaru

Jurnalişti: Cătălin Apostol, Gheorghe Preda

Realizatori: Irina Luca, Raluca Rogojină

Producător Mimi Necula

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri