loader
Foto

Dansul lui Hipoclid

Joi, 16 iunie, de la 19:00, aţi urmărit la TVR 2 şi TVR+ un documentar despre Marin Tarangul, teolog, critic de artă și scriitor, unul dintre exponenții Școlii de la Păltiniș. Materialul a fost difuzat şi pe TVRi, sâmbătă, 18 iunie, de la 21:00.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Marin Tarangul
a fost o personalitate aparte a culturii noastre. Era nepotul unui fost guvernator al Bucovinei din secolul al XIX-lea şi urmaş al stolnicului Alecsa Tarangul, decapitat la Vaslui din ordinul lui Ştefan cel Mare în anul 1471. În anul 1961, în timpul studiilor de doctorat în teologie, Marin Tarangul a fost arestat, condamnat şi închis în temniţele gulagului românesc alături de alţi tineri, sub învinuirea că ascultau muzică occidentală şi spuneau bancuri în care luau în derâdere realizările sovietice.

După eliberarea din detenţie, Marin Tarangul a urmat studii de istoria artei şi a debutat în literatură. A fost prieten cu Nichita Stănescu şi Constantin Noica. Ca urmare a respingerii sau amânării de către cenzură a mai multor texte şi a hărţuielii continue la care era supus de către Securitate, el a cerut oficial expatrierea şi s-a stabilit în Franţa, în anul 1979.

Aici a început o nouă perioadă de studii încununată cu doctorate în filozofie şi literatură. Marin Tarangul îşi căuta gândul scriind şi avea o extraordinară libertate interioară. Au rămas de la el studii şi cărţi împortante despre Bosch, Fidias, Mihai Eminescu, Nichita Stănescu.

În volumul Nocturnal, apărut în 2010 la editura Humanitas, el mărturisea că strămoşul spiritual în care s-a recunoscut este Hipoclid, un tânăr grec nonconformist şi liber în a-şi manifesta individualitatea, pomenit şi de Homer într-un timp, când, adăuga Marin Tarangul, încă înflorea pe faţa statuilor miraculosul surâs arhaic.

Despre personalitatea excepţională a lui Marin Tarangul vor vorbi scriitorii Andrei Pleşu, Ioan Papuc şi Sorin Lavric. Documentarul „Dansul lui Hipoclid”, realizat de Radu Găină, va fi difuzat joi, 16 iunie, de la 19:00, la TVR 2 şi sâmbătă, 18 iunie, de la ora 21:00, la TVR Internaţional.


13:00 Omul şi timpul (R)

*Conflictele din Orientul Mijlociu

Redactor Diana Ilica

Producător Rafael Udrişte

(Reluare)

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

 
Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: marţi, 07 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Marți, 7 mai, de la ora 11:00, la TVR Internațional, revedem o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, Caravana ...

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

 

#tvri