loader
Foto

Galerie foto

Daniela Codiţă-Muhr şi lumea ei din Dammard, luni la “Lumea şi noi”

Luni, 10 noiembrie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional v-am invitat în atelierul francez al pictoriţei Daniela Codiţă-Muhr, fiica pictorului Pavel Codiţă.

 

Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Pentru vernisaj, pictorul îşi adună pe simeze bucăţile de suflet pe care le-a pus pe pânză şi pe hârtie. Apoi deschide larg uşile expoziţiei şi-i priveşte în ochi pe vizitatori, pentru că ochii lor sunt oglinda propriilor speranţe şi emoţii.

După expoziţie, vreme de un an, rămâne iarăşi singur, cu şevaletul şi cu pensulele sale, cu gândul la viitoarea aventură.

Daniela Codiţă-Muhr trece şi ea prin asemenea emoţii şi stări. În 2014, de exemplu, tema expoziţiei anuale pe care o deschide la Dammard (în Franţa), unde are o casă de vacanţă, a fost familia.

Daniela Codiţă-Muhr, născută la Bucureşti, într-o familie de artişti, a ales să urmeze drumul deschis de tatăl său, pictorul Pavel Codiţă.

(w882) Daniela Co
Daniela Codiţă-Muhr, Autoportret

A fost şefă de promoţie, în 1978, la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti. În 1984 primeşte o bursă în Germania şi nu se mai întoarce în România. În anii ’90 amenajează o veche fermă din Dammard, localitate aflată la 90 de km de Paris, într-o casă de vacanţă, cu săli de expoziţie şi ateliere de pictură, casa care găzduieşte în fiecare vară o expoziţie a pictoriţei şi o Academie de vară.

Anul acesta, artista îşi face un bilanţ, după ce a petrecut un număr egal de ani, mai întai în ţară şi apoi în Germania şi Franţa.

Foto: codita.net

Realizator Dan Paul Ionescu

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

5:00 Prezenţe româneşti (R)

*Lilian Broca (Canada)

Lilian Broca, artistă vizuală canadiană, cu rădăcini românești și evreiești, a plecat din orasul in care s-a nascut, Bucuresti, cand era un copil. A știut intotdeauna că va fi artistă si dupa ce a absolvit Universitatea Concordia, Montreal, în 1968, a urmat cursurile Institutului Pratt din NY. Desi a ales, initial, pictura, intotdeauna i-au placut mozaicurile, iar acum este o personalitate recunoscută în aceasta arta. Casa in care locuieste impreuna cu sotul ei, David, este un adevarat muzeu. LILIAN a purtat mereu Romania in inima ei, chiar daca de la emigrare au trecut 64 de ani.

Realizator si producător Mihaela Crăciun

(Reluare)

5:30 Istorii de bun gust (R)

* Clejani

Realizator Camelia Moise

Producător Larisa Avram

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri