loader

Dan Andrei Aldea, vineri la “Lumea şi noi”

Vineri, 24 iulie, de la ora 20.30, TVR Internaţional v-a invitat să revedeţi o poveste cu muzică, al cărei protagonist este  nimeni altul decât Dan Andrei Aldea, de la Bucureşti la Oradea via… Germania!

 

Lumea şi noi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Dan Andrei Aldea este muzicianul rock şi folk care a trecut graniţele genurilor muzicale fără niciun efort; mai mult, a provocat admiraţia generală cu fiecare melodie, solo ori orchestraţie. Dacă punem la socoteală ceea ce se cunoaşte mai puţin - faptul că de mic a fost considerat un copil-minune al viorii – mulţi se vor întreba de ce nu a urmat o carieră în direcţia muzicii clasice? Răspunsul îi aparţine: la 15 ani a descoperit chitara electrică, într-o epocă în care genul rock a explodat, şi de atunci a făcut o lume întreagă să se rostogolească la vale!

(w882) Dan Aldea
Dan Aldea în Club A, 1971

La cel mai mare festival pop, în 1971, a apărut cu grupul Sfinx reinventat într-o formulă de trio, uimindu-l inclusiv pe marele Oschanitzky, atunci în juriu! Absolvent al Conservatorului la vioară, a fost urmărit permanent de daimonul creativ şi a încercat dintotdeauna să creeze întru muzică (în cele mai absconse şi neaşteptate forme ale acesteia). Şi i-a reuşit, părerile melomanilor, muzicienilor şi criticilor muzicali au avut mereu contururi superlative!

(w882) Sfinx ÅŸi
Sfinx şi Dida Drăgan în 1975 foto: Aurel Mihailopol

(w882) Dan Andrei
Cornel Ionescu, Dan Chebac, Dan Aldea şi Anda Călugăreanu

De la muzica cvasiacustică (de care ţine, de exemplu, „Om bun”) ori aceea pentru teatru şi film şi până la compoziţiile de rock ori muzică progresivă edificate cu Sfinx, Aldea a avut mereu coerenţă şi strălucire, că a fost vorba de melodii de-sine-stătătoare ori de un întreg disc, conceptual („Zalmoxe”). A colaborat deopotrivă pe discurile colegilor de scenă, de la folk (Vali Sterian, Anda Călugăreanu şi atâţia alţii) la culegerile de şlagăre internaţionale ale casei Electrecord, iar tuşeul său se simte, unic, şi după decenii.

(w882) Dan Aldea
Dan Aldea şi Dan Bădulescu, 1975, Dresda

Din păcate, nemulţumit de ceea ce se întâmpla în industria muzicală românească, în 1981 a ales libertatea şi s-a stabilit la Munchen. Acolo a avut ocazia să-şi dezvolte propriul studio şi a lăsat din nou urme în toate producţiile pentru care a fost solicitat, prea puţin cunoscute aici. Că a fost Saragossa Band sau discurile „Faust”, pentru melomanii români contează cel mai mult, credem, colaborarea la ultimele două discuri ale lui Doru Stănculescu, singura cunoscută aici. De altfel, şi în prezent cei doi lucrează la o operă inedită.

(w882) Germania Ã
În Germania, în anii '90

Din octombrie 2014, Dan Andrei Aldea a revenit în România, în oraşul soţiei sale, Oradea, găsindu-şi adevărata tihnă după care tânjea. Nu-şi propusese să susţină concerte, dar... nu s-a putut opune cererii fanilor. Şi bine a făcut. Cum în Germania a cântat ani de zile ca instrumentist şi solist, şi-a adus aminte de rockul greilor genului, de fapt de ceea ce l-a determinat să-şi schimbe cariera „clasică”. La insistenţa fanilor, având în impresarul Florin Budeu un sprijin important, nu a lăsat deoparte nici compoziţiile proprii. Singur, apoi însoţindu-se cu Desperado, a revenit asupra unora dintre piesele sale de căpătâi, de la „Secolul vitezei” (da, cu acel solo imposibil) la „Ursitoarele”, deocamdată la Oradea şi Alba Iulia. Curând, şi alte oraşe din ţară vor fi prinse într-un turneu pe care îl pune la cale cu grupul clujean, în deschidere cu chitara acustică a lui Călin Pop.

(w882) Dan Andrei
Dan Aldea, interviu la TVR, cu Doru Ionescu

Momentul interviului a fost acela în care TVR 2 şi-a asumat misiunea de a îi redeschide poarta întregii ţări „omului bun”, prin emisiunea „Omul cu chitara”. Restul a fost magie, revelaţie, pentru că redactorul a fost şi rămâne un fan al lui Dan Andrei Aldea şi al fiecărei secunde înregistrată de acesta, cu vocea sau cu instrumentele, iar oricare dintre ele reprezintă o încercare de Muzică (cu majusculă), iar în particular o conectare simbiotică la cultura română.

Un reportaj de Doru Ionescu.

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

7:00 Telejurnal matinal

* Matinal *Ştiri

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa

Producători Delia Nicola şi Andreea Vişan

Transmisiune directă

8:50 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
Valori culturale româneşti, în programe speciale la TVR, de Ziua Culturii Naţionale

Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale, moment important pentru promovarea și aprecierea valorilor culturale românești. Cu ...

“Cufărul lui Eminescu”

“Cufărul lui Eminescu”

publicat: marţi, 14 ianuarie 2025

În 15 ianuarie, aniversăm 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, o ocazie specială în care celebrăm împreună ...

“Aventura urbană” - Fălticeni

“Aventura urbană” - Fălticeni

publicat: luni, 13 ianuarie 2025

Într-o aventură urbană specială, vom povesti despre Fălticeni, un oraș mic, care a dat României oameni mari.

 

#tvri