loader
Foto

Galerie foto

“Cui i-e frică de Virginia Woolf”, un spectacol în memoria lui Radu Beligan

Pe 14 decembrie, regretatul actor Radu Beligan ar fi împlinit aceeaşi vârstă cu România: 100 de ani. Casa de Producţie TVR vă propune spectacolul “Cui i-e frică de Virginia Woolf” de Eduard Albee, o montare din anul 1995 a Olimpiei Arghir.  

 

"Cui i-e frica de Virginia Woolf "de Edward Albee

Traducere: Anca Boldur

În distribuţie: Rodica Tapalagă, Radu Beligan, Lamia Beligan, Mircea Rusu.

Directori de producţie: Sorin Cristea, Eugen Martin

Costume: Elena Timonu

Decoruri: Ion Olaru

Regia de montaj: Marga Niţă

Imaginea: Cristian Nicolau

Regia artistică: Olimpia Arghir

Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, în satul Galbeni, judeţul Bacă. Numele “Beligan” este anagrama denumirii satului său natal.

Despre începuturile sale, iata ce povestea marele actor:

"M-am născut în magazia de mărfuri a gării. Tata era numit acolo impiegat, căsuța aia de două camere, care era pentru el, nu era gata și atunci o perioadă am stat în magazia de mărfuri. A trebuit să mă ducă să mă boteze în satul care era la trei kilometri în deal, unde erau Primăria și Biserica. Și m-au dus, era iarnă, cu o sanie acolo sus, au rezolvat toate treburile, au făcut un chef, erau veseli, fericiți, mi-au aranjat în spate, acolo, pe niște paie să stau eu, iar ei s-au așezat pe o bancă, lângă cel care conducea sania. Și cântau. Mama avea o voce frumoasă, era grecoaică, venea din țara care a inventat teatrul, știa frantuzește. Și, când au ajuns jos, s-au uitat în spate și copilul nu mai era... îl pierduseră la o zdruncinatură. Căzusem în zăpadă."

Sursa: www.activenews.ro

(w882)

În 15 decembrie 2013, a fost inclus inclus în Cartea Recordurilor drept cel mai longeviv actor aflat în activitate pe scena unui teatru.

A studiat mai întâi dreptul si filozofia la Bucuresti, apoi a urmat cursurile Conservatorului de Artă Dramatică sub îndrumarea doamnei profesor Lucia Sturza Bulandra.

Atractia faţă de teatru a motivat-o astfel: “Am avut norocul întâlnirii cu Victor Ion Popa, apoi cu Sică Alexandrescu şi apoi cu Ion Iancovescu , trei întâlniri capitale pentru începutul carierei mele. “

Începând cu Teatrul “Muncă si Voie Bună” şi continuând cu alte companii teatrale, îşi construieşte reputaţia de actor comic popular, astfel “încât era destul să pun piciorul pe scenă pentru ca sala să fie cuprinsă de ilaritate", mărturisea actorul.

Victor Ion Popa îl distribuie în “Cvadratura cercului “ de Kataev, apoi joacă în “Steaua fără nume “ (Miroiu ) “Trei surori “ ( Tuzenbach ) , “Ziaristii “ ( Cerchez ) şi apoi Dandanache în spectacolul “O scrisoare pierdută” . În cinematografie, printre primele roluri care l-au consacrat este cel al lui Rică Venturiano .

Cu o carieră absolut impresionantă, Radu Beligan a devenit sinonim cu Istoria Teatrului şi Filmului Românesc, fiind răsplătit pentru întreaga carieră cu foarte multe premii şi distincţii la nivel national şi internaţional printre care enumerăm: Artist Emerit 1953, Artist al Poporului 1962, Premiul Academiei "Le Muse" din Florența 1980, Premiul Galei UNITER – Trofeul Dionysos 1995 – 1996, Premiul Academiei Române, 1997, Premiul Fundației Tofan, 1998, Prix 14 Juillet al Ministerului de Externe al Franței, 1998, Trofeul Eugene Ionesco, 1999, Doctor Honoris Causa al Academiei de Arte "George Enescu", Cetățean de onoare al municipiilor Iași și Bacău, Doctor Honoris Causa al Universitatii Naționale de Artă Teatrală si Cinematografica ”I. L. Caragiale” București, Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” Constanța, Cetățean de Onoare al Municipiului Bacău

Teatrului de Vară din Bacău i se atribuie denumirea de "Radu Beligan" în 2008.

A ocupat şi foarte multe funcţii în instituţiile teatrale şi de cultură. A fost profesor la Institutul de Teatru și Film: 1950 – 1965, Director al Teatrului de Comedie din București: 1961 – 1969, Director al Teatrului Național București: 1969 – 1990, Președinte activ (1971) și apoi Președinte de onoare pe viață (1977) al Institutului Internațional de Teatru

A fost autorul mesajului internațional de Ziua Mondială a Teatrului în 27 martie 1977.

Co-președinte, cu Yehudi Menuhin, al Festivalurilor Internaționale de Teatru și Muzică organizate de UNESCO: 1971 - 1978

Membru al Cartelului Internațional de Teatru: 1967

Membru în Consiliul Superior al Teatrului Națiunilor, sub președinția lui Pierre Moinet, directorul general al artelor și literaturii din Ministerul Afacerilor Culturale al Franței

Membru al Academiei Le Muse din Florența

Semnatar al Apelului Artiștilor pentru Securitate și Cooperare în Europa, Helsinki, 1985

În anul 2008, la împlinirea vârstei de 90 de ani, Radu Beligan declara pentru adevărul.ro:

„Am 90 de ani şi mă pregătesc să învăţ un rol nou“, spunea de curând actorul Radu Beligan, într-una dintre conferinţele sale. „Ştiţi ce răspundea Socrate când era întrebat: «De ce înveţi să cânţi la liră când tu te pregăteşti să mori?« El spunea: «Ca să ştiu să cânt la liră înainte de a muri»“

Radu Beligan se stingea din viaţă în 20 iulie 2016 la Bucureşti.

***

“Apostolul Bologa”- adaptare după "Pădurea Spânzuraţilor", de Liviu Rebreanu

Cea mai recentă producţie TVR realizată prin Casa de Producţie TVR “APOSTOLUL BOLOGA” , o adaptare a romanului „Pădurea Spânzuraţilor” de Liviu Rebreanu, în regia lui Dominic Dembinski, poate fi văzută săptămâna aceasta pe TVR Moldova.

În distribuţie: Răzvan Vasilescu, Alexandru Repan, Cristi Iacob, Mihai Stănescu, Adrian Titieni, Ion Haiduc, Marius Bodochi, Bogdan Nechifor, Andreea Vasile, Demeter Andras, Meda Victor, Mihai Bica, Andrada Fuscaş, Mircea Postelnicu, George Constantinescu şi Albert Demeter.

Imaginea filmului este semnată de Daniel Şerbănică, montajul de Dragoş Smărăndescu, scenografie costume: Bristena de Satmaari, scenografie decor: Raluca Chelaru, Matei Bucur Mihăescu semnează muzica, iar Mihaela Constantinescu ilustraţia muzicală. "APOSTOLUL BOLOGA" este o producţie a Casei de Producţie TVR după un scenariu semnat de Dominic Dembinski; producător delegat: Demeter Andras.

 

Program difuzare spectacole:

"Cui i-e frica de Virginia Woolf "

TVR Internațional vineri, 14 decembrie, ora 23.00

TVR Moldova sâmbătă, 15 decembrie, ora 12:10; "Apostolul Bologa" – ora 22:00

TVR 3 duminică 16 decembrie, ora 20.00


*Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR

Producător coordonator: DEMETER András István

6:20 Românii universali

*Mircea Tudor-inventatorul care a cucerit lumea

Mircea Tudor este romanul care a construit celebrul Roboscan, un scanner de securitate pentru camioane, care poate detecta arme, droguri sau alte materiale periculoase in cateva secunde. Impreuna cu o intreaga echipa de cercetare pe care a stiut sa o construiasca, sa o motiveze si sa o pastreze chiar si in anii de cumpana, Mircea Tudor a castigat marele premiu la Salonul de inventica de la Geneva in 2009 cu Roboscan.

Dupa doar 4 ani a castigat din nou Marele premiu cu un scanner complet automatizat de avioane, fiind singurul inventator din lume care a fost premiat de doua ori la prestigiosul Salon. Tot el a pus bazele unui Centru de cercetare aplicativa, care este o veritabila scoala pentru tinerii cercetatori romani.

Astazi, scannerele de camioane si de avioane inventate de o companie romaneasca ajuta la prevenirea traficului ilegal de persoane sau de obiecte periculoase in multe tari din lume.

In aceasta editie a emisiunii Romani Universali veti afla povestea unui roman care si-a dedicat viata si banii, muncii de cercetare, ajungand sa creeze o tehnologie unica in lume, cu un imens impact in viata comunitatilor. Veti afla ce sacrificii a facut si cum a crezut intr-un proiect pe care multi inaintea lui l-au considerat utopic.Realizator Codruta Angelescu

Director imagine Mihai Patrascu

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

6:55 Imnul României

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri