loader

Cu Fram în lumea copilăriei, la sfârşit de săptămână

Din lumea circului şi inspirată de proza lui Cezar Petrescu, Elisabeta Bostan a adus, în urmă cu peste trei decenii, istoria emoţionantă a ursului polar Fram. TVR i vă reaminteşte două dintre filmele sale, programate pe 3 şi 4 iunie.

 

Filmul românesc la TVRi

Saltimbancii

Vineri, 3 iunie

15:00 şi 01:00

Pelicula „Saltimbancii”, de Elisabeta Bostan face parte din seria de filme despre o familie pasionată de arta circului –„Saltimbancii” (1981), „Fram” (1983) şi „Un saltimbanc la Polul Nord” (1984), realizate de aceeaşi regizoare.

Tudor Caranfil, în „Dicţionar de filme româneşti", scria despre această producţie: „Circul Buffone se reîntoarce la Iaşi, unde micul Geo, fiul patronului, se visează explorator arctic precum Nansen. Deşi mama l-ar vrea medic, după moartea ei destinul îl împinge pe băiat în arena circului, unde mirajul îngheţului etern va rămâne reprezentat de un ursuleţ alb."

(w882) Saltimbanc

În distribuţia „Saltimbancilor” îi vedem pe Carmen Galin, Octavian Cotescu, Gina Patrichi, Adrian Vîlcu, Medeea Marinescu, Dem Radulescu, Violeta Andrei, Lulu Mihăescu, George Mihăiţă, Mitică Popescu, Dorina Lazăr şi Rudy Rosenfeld.

Muzica filmului este compusă de Temistocle Popa.

Carmen Galin spunea, într-un interviu în „Jurnalul Naţional”: „Am fugit de acasă după ce am văzut "Parisul pe gheaţă", ca să-i rog să mă ia cu ei, să rămân cu ei. Aşa simţeam atunci, la 8-9 ani. Mama m-a recuperat .... Animalele sunt pasiunea mea, dintotdeauna. Dar să ai de-a face cu urşi polari, să lucrezi cu ei aproape doi ani, cât au durat filmările, e ceva. Eram în Rusia, erau din Rusia, ei, urşii, erau şapte mari şi unul mic. Periculoşi, şmecheri şi chinuiţi de căldură. Am riscat mult. Cine se pricepe ştie ce spun. Dar i-am iubit. Erau fascinanţi. Eram fascinată de ei şi de dresorii lor”.

Premii:

ACIN 1981: regie-Elisabeta Bostan; interpretare feminină-Carmen Galin; decoruri-Dumitru Georgescu; costume-Nelly Merola;

Festivalul de la Milano, 1983-Menţiune specială;

Festivalul de la Moscova, 1983-Premiul juriului de copii;

Medalia de aur acordată de Organizaţia de turism din Salerno-Giffoni Valle, 1983

(w882) Fram

Un saltimbanc la Polul Nord

Sâmbătă, 4 iunie

15:00 şi 01:00

În rolurile principale îi întâlnim pe Carmen Galin, Octavian Cotescu, Adrian Vîlcu, Dem Rădulescu, Lulu Mihăescu şi Violeta Andrei.

(w882) Saltimbanc

Familia de circari din Moldova, alături de ursul polar Fram, cunoaşte noi succese în turnee internaţionale. Dar membrii familiei ajung să trăiască şi evenimente dramatice, mai ales după plecarea dureroasă a lui Fram în lumea gheţurilor.

Regizoarea si scenarista Elisabeta Bostan (născută la 1 martie 1931) este autoarea, între alte titluri, a scenariilor filmelor „Amintiri din copilărie", „Năică şi barza", „Năică pleacă la Bucureşti", „Veronica", „Veronica se întoarce" - în colaborare cu scenarista Vasilica Istrate.

Elisabeta Bostan a regizat şi serialul de televiziune „Fram”, unde ne reîntâlnim cu personajele cunsocute, în decorul oraşului Iaşi la început de secol XX. Aici trăieşte o familie de circari, soţii Lisette şi Cezar Marceloni, împreună cu copiii lor Fanny şi Geo. După moartea Lisettei, cei trei Marceloni se deplasează într-un turneu la Sankt Petersburg, de unde se întorc cu un pui de urs polar pe care încearcă să îl dreseze. Fram este ursul polar ce îşi trăieşte majoritatea vieţii la circ, dar care este măcinat de nostalgia locurilor în care s-a născut. Dorul de casă îl aduce în cele din urmă...acolo. În limba eschimoşilor, numele ursului înseamnă "Înainte"!

Trilogia cu ursuleţul Fram în prim plan este inspirată de nuvela "Fram, ursul polar", de Cezar Petrescu, adaptată într-un scenariu semnat de Vasilica Istrate.

La filmări au fost folosiţi şapte urşi albi adulţi şi un pui - trupa Denisenko, vedetele Circului de Stat din Moscova. Ursul care a apărut cel mai des pe ecran a fost,de fapt, ursoaica Devoşka.

„Filmele Elisabetei Bostan (...) sunt nu numai un omagiu de suflet adus copilăriei şi adolescenţei, ci şi un gest de recunoştinţă adus celei de-a şaptea arte”, scrie Laurenţiu Damian în cartea„Elisabeta Bostan – unde ești, copilărie?“.

(w882) Saltimbanc

Sursa Foto: Cinemagia.ro

Filmele pot fi urmărite în live streaming pe TVR+.

4:00 Gala Omul anului 2024 (R)

Prezintă Iuliana Tudor

Campania „Omul anului” este un proiect de anvergură al TVR, care scoate la lumină poveștile impresionante ale unor oameni simpli care au făcut fapte și gesturi extraordinare (”ordinary heroes” sau ”everyday heroes”), fie că vorbim de acte de curaj sau de proiecte în beneficiul semenilor și al planetei.

Pe parcursul întregului an, într-o emisiune sătămânală v-am prezentat 40 reportaje portret ale protagoniștilor Campaniei din 2024.

Așadar, la cumpăna dintre ani vă propunem să petrecem într-un mod special: cu o Gală de celebrare, în care îi sărbătorim pe cei mai buni și mai curajoși dintre români.

Din cei 40 eroi pe care vi i-am prezentat anul acesta, în această seară, îi veți întâlni pe cei 12 finaliști. Aceștia au fost aleși în urma votului telespectatorilor și opțiunilor juriului. Așadar înainte de miezul nopții vom afla împreună cine va fi desemnat ”Omul Anului 2024”!

Alături de aceștia vor fi în platoul televiziunii, pentru a ne ajuta să pășim în noul an, Mircea și Ana Baniciu, Bere Gratis, Taraful Gaciu, Paula Seling și Angry Band, Mirela Zeța și Dragoș Huluba, Surorile Oșoianu, Trouble Crew, Acrobatika, Mahala Rai Banda, Kyrie Mendel și Carmen Trandafir, Alexandra Căpitănescu, Zoli Toth Project.

Scenarist Marius Toader

Director de imagine Paul Protopopescu

Regia de montaj Maria Matei

Regia artistică Dan Manoliu

Producători: Oana Turcu, Vanda Liche

Jurnalisti: Anca Sârbu, Cristina Spiru, Cătălina Filip

Coordonator campanie Nicolae Cozma

(Reluare)

7:50 Imnul României

 
Programe de Revelion, la TVR Internațional

Programe de Revelion, la TVR Internațional

publicat: luni, 30 decembrie 2024

Vă invităm să sărbătoriți noaptea dintre ani, urmărind programele TVR Internațional! “Gala Omul anului 2024”, “Gala Premiilor Eroii Comediei ...

 „Gala Dezvoltării Durabile 2024” - DIGITALIZARE

Organizată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, „Gala Dezvoltării Durabile” este un eveniment anual ce ...

Concertul ”Sufletul meu de copil” - Paul Surugiu – Fuego

Super concertul ”Sufletul meu de copil”, o productie pop simfonică amplă, cu multe nostalgii, bucurii, piese de ieri şi până azi, dar şi multe ...

 

#tvri