loader
Foto

Galerie foto

Comemorarea lui Carol I la Dusserldorf, joi la „Lumea şi noi”

Joi, 16 şi 23 octombrie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional, ați putut urmări un reportaj despre comemorarea a 100 de ani de la moartea Regelui Carol I, la Dusseldorf, un oraş de care se leagă istoria celui mai longeviv monarh al nostru.

 

Lumea şi noi

UPDATE: Cele două părți ale reportajului sunt disponibile online pe TVR+

Prima parte este disponibilă AICI

A doua parte este disponibilă AICI

Dusseldorf este unul dintre oraşele germane care au modelat personalitatea lui Carol I, făuritorul României moderne, întemeietor de dinastie, cel care a cunoscut cea mai îndelungată domnie din istoria statalităţii noastre.

Vestea alegerii ca domn al Principatelor române a fost primită de tânărul principe german în Palatul Jagerhoff, situat atunci în afara Dusseldorf-ului.

Din acest palat, la vârsta de 27 de ani, a plecat principele Karl von Hohenzollern-Sigmaringen spre principatele dunărene pentru a deveni, mai târziu, primul nostru rege.

Este meritul Asociaţiei germane-române ATHENEUM din Dusseldorf  (foto) care s-a gândit să marcheze centenarul morţii regelui Carol I, în Germania.

Manifestările s-au ţinut în locaţii diferite din Dusseldorf şi împrejurimi şi au inclus concerte, recitaluri din lirica reginei şi poetei Elisabeta – Carmen Sylva, conferinţe pe teme istorice, întâlniri oficiale bilaterale, vizite la muzee, spectacole.

(w882) Princepele

Această inţiativă privată, care ţinteşte spre un bun renume al ţării noastre în Germania, n-ar fi fost posibilă fără susţinerea Ambasadei României la Berlin, a Consulatului nostru de la Bonn, a Secretariatului de Stat pentru Culte, a Ministerului Culturii din România şi a Institutului Cultural Român de la Bucureşti. Casa Regală a României a fost reprezentată la evenimente prin Alteţa Sa Regală Principele Nicolae.

(w882) Princepele

Lăsând istoriei ceea ce aparţine istoriei, comemorarea morţii regelui Carol I în oraşul Dusseldorf s-a transformat într-o veritabilă celebrare a operei sale de-o viaţă, România europeană.

Reportajul se difuzează în două părţi, joi 16 octombrie şi joi, 23 octombrie.

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

19:00 Cursa prin istorie (R)

Prezintă Adriana Irimescu

Realizatorşi producător Anca Berlogea

(Reluare)

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri