loader

Cercetători români în SUA, episodul 7: Vârfuri ale cercetării medicale

Luni, 3 martie, de la ora 20.30, Marian Voicu vă prezintă doi dintre  zecile de români care lucrează în cercetarea medicală de vârf din Boston, la "Lumea şi noi" pe TVR Internaţional şi TVR+.

 

Marian Voicu
Lumea şi noi

UPDATE: Ediția de luni este disponibilă online pe TVR+

La Boston a fost ȋnfiinţată prima şcoală publică din Statele Unite, ȋn 1635, şi, un an mai târziu, prima universitate din America – Harvard.

Bostonul este renumit pentru laboratoare extrem de puternice de cercetare, private sau afiliate universităţilor. Într-un clasament mondial al inovaţiilor, Bostonul se clasează pe prima poziţie.

Daniel Irimia este lector la Harvard Medical School şi şef de laborator la Massachusetts  General Hospital, două din cele mai importante instituţii medicale americane. Inovaţiile pe care ni le prezintă au potenţialul de a revoluţiona medicina: depistarea timpurie a cancerului este marea provocare ȋn medicină.

A avut o carieră extraordinară, care spune multe despre şansele pe care le oferă America şi pe care România le refuză: de la medic de familie la Iaşi la şef de laborator la MGH şi titularul unui curs care nu mai există nicăieri ȋn lume.

Nicuşor Iftimia a avut curajul să înceapă o nouă carieră în SUA când era deja la a doua tinereţe: a folosit expertiza pe care o avea în fizica laserelor pentru a lucra în cercetare în domeniul opticii medicale.

Dr. DANIEL IRIMIA (46 de ani)

(w500) Daniel Iri

Profesor asociat Harvard Medical School, şef de laborator la Massachusetts General Hospital.

Specializare: biotehnologia, biologia moleculară, cercetare ȋn domeniul cancerului.

A inventat o tehnologie bazată pe microcipuri cu care poate fi diagnosticat cancerul în stadii timpurii. Are un doctorat în bioinginerie la Universitatea din Illinois, a publicat în Nature, Science, etc.

Dr. NICUŞOR IFTIMIA (55 de ani)

(w500) NicuÅŸor I

Şef de laborator - Physical Sciences Inc., Lawrence, Massachusetts.

Specializare: spectroscopie, optică medicală, imagistică laser, microscopie endoscopică.

Bursă postdoctorală la Harvard Medical School, cercetător la Wellman Center for Photomedicine. Deţine mai multe brevete în diagnosticul cancerului epitelial şi de pancreas. Este autorul a peste 40 de lucrări publicate în reviste de prestigiu, precum şi al unor cărţi de specialitate.

Detalii despre serie şi celelalte episoade AICI

19:00 Breaking fake news

Moderator Marian Voicu

Jurnalişti: Tatiana Ţarfulea, Gabriela Avram, Horia Gruşcă

Producător Marian Voicu

(Reluare)

19:50 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
DRP deschide sesiunea de înscriere în „Taberele ARC” 2025

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) lansează pe 15 mai cea de-a XVI-a ediție a Programului de „Tabere ARC” și deschide sesiunea de ...

La Bella Figura - scurte eseuri despre corpuri feminine

Documentarul explorează subiectul feminin și reprezentarea sa şi prezintă şase femei care iși folosesc corpul ca mijloc de comunicare, expresie ...

Succesiunea cu elemente de extraneitate

Succesiunea cu elemente de extraneitate

publicat: miercuri, 14 mai 2025

Despre moştenirea cu elemente de extraneitate: alegerea legii aplicabile, dar și despre cum se aplică Regulamentul European în raport cu statele ...

 

#tvri