loader
Foto

Galerie foto

Cercetători români în SUA, episodul 7: Vârfuri ale cercetării medicale

Luni, 3 martie, de la ora 20.30, Marian Voicu vă prezintă doi dintre  zecile de români care lucrează în cercetarea medicală de vârf din Boston, la "Lumea şi noi" pe TVR Internaţional şi TVR+.

 

Marian Voicu
Lumea şi noi

UPDATE: Ediția de luni este disponibilă online pe TVR+

La Boston a fost ȋnfiinţată prima şcoală publică din Statele Unite, ȋn 1635, şi, un an mai târziu, prima universitate din America – Harvard.

Bostonul este renumit pentru laboratoare extrem de puternice de cercetare, private sau afiliate universităţilor. Într-un clasament mondial al inovaţiilor, Bostonul se clasează pe prima poziţie.

Daniel Irimia este lector la Harvard Medical School şi şef de laborator la Massachusetts  General Hospital, două din cele mai importante instituţii medicale americane. Inovaţiile pe care ni le prezintă au potenţialul de a revoluţiona medicina: depistarea timpurie a cancerului este marea provocare ȋn medicină.

A avut o carieră extraordinară, care spune multe despre şansele pe care le oferă America şi pe care România le refuză: de la medic de familie la Iaşi la şef de laborator la MGH şi titularul unui curs care nu mai există nicăieri ȋn lume.

Nicuşor Iftimia a avut curajul să înceapă o nouă carieră în SUA când era deja la a doua tinereţe: a folosit expertiza pe care o avea în fizica laserelor pentru a lucra în cercetare în domeniul opticii medicale.

Dr. DANIEL IRIMIA (46 de ani)

(w500) Daniel Iri

Profesor asociat Harvard Medical School, şef de laborator la Massachusetts General Hospital.

Specializare: biotehnologia, biologia moleculară, cercetare ȋn domeniul cancerului.

A inventat o tehnologie bazată pe microcipuri cu care poate fi diagnosticat cancerul în stadii timpurii. Are un doctorat în bioinginerie la Universitatea din Illinois, a publicat în Nature, Science, etc.

Dr. NICUŞOR IFTIMIA (55 de ani)

(w500) NicuÅŸor I

Şef de laborator - Physical Sciences Inc., Lawrence, Massachusetts.

Specializare: spectroscopie, optică medicală, imagistică laser, microscopie endoscopică.

Bursă postdoctorală la Harvard Medical School, cercetător la Wellman Center for Photomedicine. Deţine mai multe brevete în diagnosticul cancerului epitelial şi de pancreas. Este autorul a peste 40 de lucrări publicate în reviste de prestigiu, precum şi al unor cărţi de specialitate.

Detalii despre serie şi celelalte episoade AICI

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

14:45 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 21:00, în direct la TVR Internațional, este difuzată o nouă ediție a emisiunii "Investiți în România!".

Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 19:00, la TVR Internațional, revedem o ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre rinita alergică, sedentarism ...

 

#tvri