loader
Foto

Galerie foto

Cercetători români în SUA, episodul 6: Căutătorii de inovații

Luni, 24 februarie, Marian Voicu a adus o nouă serie de povești despre cercetătorii români din Statele Unite, la TVR Internațional și pe TVR+, în cadrul emisiunii "Lumea și noi".

 

Marian Voicu
Lumea şi noi

Ediția emisiunii de luni 24 februarie este disponibilă online pe TVR+

În acest episod ne vom afla în Silicon Valley, San Francisco, odinioară orașul căutătorilor de aur, mai apoi al culturii pop și astăzi al industriilor high-tech.

Absolvent al Politehnicii bucureștene, cu un doctorat la Columbia University, Matei Ciocârlie s-a îndrăgostit iremediabil de robotică, fiind răsplătit de industrie cu premii prestigioase. A contribuit la crearea unui robot care asistă persoanele cu dizabilități, PR2, primul cu sistem de operare cu sursă-deschisă, devenit un standard în industrie.

Gabriela Ciocârlie lucrează la Stanford Reasearch Institute International, unul din cele mai mari institute de cercetare din lume, unde dezvoltă proiecte în securitatea sistemelor informatice.

Rareș  Venica a lucrat mai intai la IBM, Microsoft si Yahoo și s-a specializat în dezvoltarea bazelor mari de date. S-a remarcat cu un proiect care facilita găsirea persoanelor dispărute în urma cutremurului din Haiti sau a uraganului Katrina. Astăzi este cercetător la Hewlett-Packard Laboratories.

Dr. Matei Ciocârlie (34 de ani)

Cercetător la Willow Garage, Menlo Park, California.

(w500) Matei Cioc

Specializare: robotică.

Doctorat în calculatoare la Universitatea Columbia, B.S. la Universitatea Politehnică din București, Facultatea de Automatică și Calculatoare.

A primit internațional Robotdalen Scientific Award în 2010 și 2013, pentru descoperiri privind mișcărilor mâinilor roboților.

 

Dr. Gabriela Ciocârlie  (34 de ani)

Cercetător la Stanford Research Institute International, Menlo Park, California.

(w500) Gabriela C

Specializare: securitatea sistemelor informatice. Doctorat în computer science la Columbia University.

 

Dr. Rareș Vernica (33 de ani)

Cercetător Științific la Hewlett-Packard Laboratories.

(w500) RareÈ™ Ver

Specializare: managementul bazelor de date, aplicații în industria aviatică, apărare.

Doctorat în Știința Calculatoarelor la Universitatea California din Irvine (2011), B.Sc. la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica din București (2004).

Stagii de cercetare la Yahoo! (premiul Key Scientific Challange), Microsoft Research și IBM Research.

Rezultatele cercetărilor sale au fost puse în practică în scopuri umanitare în timpul uraganului Katrina din SUA (2005) și a cutremurelor din Haiti (2010) și Chile (2010).

Detalii despre serie şi celelalte episoade AICI

21:00 Lumină din lumină (R)

*Concert de pricesne şi cântece pascale

Producător Mădălina Mija

(Reluare)

22:40 Lumina din oameni (R)

*Pricesne 5

Era odată o tainică grădină

Realizator Aura Dobre

(Reluare)
 
Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: marţi, 07 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Marți, 7 mai, de la ora 11:00, la TVR Internațional, revedem o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, Caravana ...

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

 

#tvri