loader
Foto

Galerie foto

„La un pas de România” revine la TVRi, din 30 martie, cu sezonul 6

Primele 3 ediții sunt despre românii din Vojvodina, Serbia. Sâmbătă, 30 martie, de la ora 14.30, difuzăm primul episod, dedicat jurnaliștilor care realizează programele în limba română de la Televiziunea Novi Sad.

 

La un pas de România

Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la bombardarea oraşului Novi Sad, al doilea oraş ca mărime din Serbia, care a fost multă vreme cel mai important loc al sârbilor.

Locuitorii din acest ținut au trăit clipe grele în primăvara anului 1999. Sute de persoane şi-au pierdut viaţa. Cunoscut ca operaţiunea „Îngerul milos” sau „Agresiunea Nato”, atacul aerian a constituit faza finală a războiului în Kosovo şi Metohia. Bombardametele au vizat iniţial ţintele miliare, apoi s-au extins şi asupra obiectivelor economice şi civile. Infrastructura, fabricile, şcolile, instituţiile sanitare şi edificiile presei au fost afectate.

Pe 4 aprilie 1999, clădirea Televiziuni Novi Sad a fost bombardată, fiind nimicită în doar câteva minute. Din fericire, nimeni nu şi-a pierdut viaţa. După acest eveniment, jurnaliștii și-au continuat treaba într-un sediu improvizat.

(w882) la un pas

Televiziunea a fost înfiinţată în anul 1975. După 20 de ani, încă se lucrează la noul sediu al acesteia. Jurnaliştii speră ca în cursul anului 2019 să îşi realizeze emisiunile în studiouri noi.

(w882) la un pas

Pentru că în Vojvodina trăiesc mai multe minorităţi, programele transmise pe canalele televiziunii au fost de la început în mai multe limbi. Programul în limba română se transmite chiar din anul înființării.

De la început, programul în limba română a fost unul autonom care nu s-a tradus în alte limbi, așa cum este cazul pentru celelalte programe.

„Bună seara, Vojvodina!” este titlul principalei emisiuni difuzate în limba română. Astăzi, Televiziunea Novi Sad difuzează în jur de 250 de minute săptămânal dedicate românilor. La redacţia pentru limba română lucrează 15 jurnaliști, toți provenind din satele românești din zonă.

(w882) la un pas

***

Realizator: Melania Trifu; Producător: Aura Dobre

Emisiunea poate fi urmărită, la ora difuzării, și online pe TVR+.

5:30 Ţară, ţară, cine eşti? (R)

* Paştele-Tradiţii şi obiceiuri

Moderator Mădălina Dobrovolschi

Producător Ioana Mureşan

(Reluare)

6:20 Regatul Sălbatic

Producător Mihai Enea

 
„Fraţii Jderi”, în topul celor mai vizionate filme românești

TVR Internațional programează sâmbătă, 11 mai, de la ora 23:30, „Frații Jderi” (România, 1974), după romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. ...

Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Marți, 7 mai, de la ora 11:00, la TVR Internațional, am revăzut o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, ...

 

#tvri