loader
Foto

Galerie foto

Biografia sculptoriţei Andreia Bove Năstăsescu, în două episoade la TVRi

Pe 30 noiembrie şi 7 decembrie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional, am pătruns în universul artistic al unei românce care mai întâi a testat “artele” prin teatru şi abia apoi şi-a găsit vocaţia în sculptură.

 

Lumea şi noi

Episodul din 7 decembrie este disponibil online pe TVR+.

Andreia Bove Năstăsescu este născută la Bucureşti, fiică unică a inginerului Cornel Năstăsescu şi a Dorinei Cernat. Din copilărie ea manifestă talent pentru desen. După terminarea liceului, urmează Facultatea de Teatru I.L.Caragiale, la specializarea Artă Dramatică.

Apoi, timp de opt ani, joacă pe scena teatrelor din Craiova, Galaţi şi Bucureşti, având totodată şi o activitate susţinută în Radio şi Televiziune. Concomitent, realizează costumele pentru trei piese de teatru. Primeşte, în acelaşi interval, "Premiul Tinerilor Actori".

Demisionează din Teatru la întalnirea cu soţul ei Pietro Bove, italian de origine napoletană. Urmează o perioadă de călătorii instructive.

(w882) Andreia Bo

Timp de trei ani învaţă şi se familiarizează cu sculptura în Atelierul din Pangratti al cunoscutei sculptoriţe Zoe Băicoianu, o prietenă a familiei, având norocul, de asemeni, de a beneficia de îndrumarea spirituală şi artistică a profesorului Ionel Jianou de la Paris.

În 1980 deschide un atelier propriu la Walchwil (Elvetia). Urmează cursuri de specializare în ceramică, sculptură în piatră, sticlă (fusing) şi mozaic.

Are prima expoziţie în 1983 la Gstaad (Elveţia), împreună cu pictorul român Sorin Ionescu.

Urmează o serie neîntreruptă de expoziţii colective şi personale, participări la simpozioane şi târguri internaţionale.

Andreia Bove Năstăsescu lucrează în prezent în cinci materiale, atât sculptură mică, cât şi monumentală, iar operele sale se găsesc în colecţii private şi publice în Elveţia, Italia, Franţa, Spania, Canada, America, Belgia, Olanda, Austria şi România.

Îşi împarte timpul între domiciliile din Walchwil şi Bucuresti, având în continuare atelierul principal de creaţie în Walchwil.

Realizator Dan Paul Ionescu

Episodul din 30 noiembrie este disponibil online pe TVR+.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

1:10 De ce-aş citi? (R)

Moderator Tudor Călin Zarojanu

Producător Bogdana Pascal

(Reluare)

2:00 Cursa prin istorie

Prezintă Adriana Irimescu

Realizatorşi producător Anca Berlogea

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri