Invitații ediției din 17 aprilie, la ora 21:30, au fost ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș , și Titus Corlățean , prim-vicepreședinte al Comisiei APCE pentru afaceri politice și democrație.
La 15 ani de la aderarea României la NATO, armata continuă să fie instituția internă în care românii au cel mai ridicat nivel de încredere, potrivit cercetărilor sociologice.
La Articolul VII, Mihaela Crăciun va discuta cu Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, despre evoluțiile situației de securitate din regiunea Mării Negre, consolidarea proiectului european, din perspectiva dimensiunilor de securitate și apărare, priorităţile cooperării Uniunea Europeană – NATO și alte teme de actualitate din domeniu.
România se confruntă în regiunea Mării Negre ”cu o serie de provocări”, la care” putem să răspundem doar conlucrând îndeaproape cu aliaţii noştri, în special întărind relaţia transatlantică cu Statele Unite ale Americii”. Cât de eficientă este Armata Română în raport cu cerințele de securitate națională și provocările din jurul României, vom afla, în direct, de la Ministrul Apărării Naționale.
La reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale UE, prima pe care România a avut-o la nivel ministerial în debutul preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini au salutat eforturile pentru consolidarea Parteneriatului Strategic UE-NATO și au făcut apel să continue aceste eforturi. De altfel, acesta este şi obiectivul asumat de către România în cadrul preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.
În partea a doua a emisiunii vom vorbi despre protejarea dreptului etnicilor români din Ucraina la educație în limba maternă. Problemele românilor din Ucraina au fost aduse la cunoștința membrilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg, la 9 aprilie 2019. Noua legislație lingvistică din Ucraina privind utilizarea limbii materne în educație, mass-media, sfera publică, pune în pericol păstrarea și dezvoltarea limbii, culturii și civilizatiei strămoșești.
Reprezentanții minorităților naționale din Ucraina au fost susținuți și sprijiniți de parlamentarii europeni. Senatorul Titus Corlățean, prim vicepreședinte al Comisiei APCE pentru afaceri politice și democrație, a înaintat propunerea ca după alegerile prezidențiale din Ucraina să fie inițiată o nouă moțiune de rezoluție și o nouă dezbatere în plenul APCE, care să adopte această rezoluție.
Preocuparea statului român față de menținerea identității lingvistice a etnicilor români din Ucraina s-a concretizat prin acordarea, în cursul anului 2018, a peste 1.600 de burse elevilor de clasa I care studiază în statul vecin, în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă.
Invitat: Titus Corlățean, prim-vicepreședinte al Comisiei APCE pentru afaceri politice și democrație
Producător și moderator Mihaela Crăciun
Realizatori: Mihaela Crăciun și Raluca Tudor
Jurnalist: Marian Nicola