loader

Articolul VII: românii cu inima „aici” și „acolo”, în criză sanitară

V-am invitat să revedeți o ediție specială a emisiunii "Articolul VII" despre responsabilitatea autorităţilor, solidaritatea românilor de pretutindeni și noile rădăcini, în contextul mondial al pandemiei, pe TVRi, miercuri, 22 iulie, ora 21.00.

 

Mihaela Crăciun
Articolul VII

Criza sanitară i-a readus pe multi români acasă, unde le-au rămas rădăcinile și familia.

  • Care sunt provocările pentru ei?
  • Care sunt lecţiile învăţate de autorităţi?
  • Cum se vor reintegra în oraşe cu venituri mici şi cu rata şomajului mare?
  • Ce așteptări au, atât cei care au revenit, cât si cei din străinătate cu care statul trebuie să consolideze legăturile, conform Constituției României, Articolul 7, Românii din străinătate?
  • Care este situația în Italia, una dintre țările la care ne-am uitat cu teamă, din cauza numărului mare de cetățeni români?

Iată câteva dintre întrebările din prima parte a dezbaterii emisiunii Articolul VII, asupra cărora veți reflecta miercuri, 22 iulie, ora 21.00, la TVRi, alături de realizatorul Mihaela Crăciun și invitații săi de onoare.

(w882) Mihaela Cr

Multi români au investit cea mai mare parte a câştigurilor și a energiei în casele lor. Fenomenul  a fost analizat în studii complexe, printre care și cel antropologic, semnat de Amelia Tue: „Totdeauna mai e ceva de făcut. Noua cultură materială a caselor făloase din Cajvana”.

În prima parte, prin zoom, din București, îi veți urmări pe INVITAȚII EMISIUNII:

Sandra Pralong,  Consilier de Stat - Departamentul pentru Relația cu Românii din afara Granițelor, Administrația Prezidențială

(w882) Sandra Pra

Ovidiu Burduşa, Secretar de Stat - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Guvernul României

(w882) Ovidiu Bur

George Bologan, Ambasadorul României în Italia, de la Roma, prin telefon

(w882) Bologan

Sursă foto: agerpres.ro

Discuția despre valori și lecţii învăţate continuă cu un român ajuns la vârful administrației locale din patria adoptivă și un străin profund legat de România.

În partea a doua a emisiunii vă invităm să revedeți un dialog despre dor și ataşament cu Octavian Ursu, primarul orasului Görlitz din Germania, şi Dominic Samuel Fritz, şef de cabinet al fostului președinte german Horst Köhler (2016-2019).

(w882) Octavian U

Cum a ajuns un muzician, născut la Bucureşti, în 1967, în Parlamentul saxon de la Dresda și la primăria unui oraș din estul Germaniei, va dezvălui Octavian Ursu, care a reușit sa facă performanță în administrație.

(w882) Dominc Fri

Dominic Samuel Fritz a parcurs un an de voluntariat la Casa de Copii din Timișoara, studii politice finalizate cu o lucrare de  licenţă despre politicile sociale din România. Are o experienţă de 10 ani în cooperare internaţională, diplomaţie și administrație publică în Germania. El a revenit în Timișoara, unde i-a rămas inima de la 19 ani, hotărât să se implice în viața oraşului care a deschis drumul românilor spre libertate.

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, miercuri, 22 iulie, ora 21.oo.

***

ECHIPA TVR:

Jurnalist: Raluca Tudor

Realizator și producător: Mihaela Crăciun

 

4:00 EXPLOZIA

Film *

România, 1972

Regia: Mircea Drăgan

Scenariul: Ioan Grigorescu

Cu: Radu Beligan, Gheorghe Dinică, Toma Caragiu, Dem. Rădulescu, Jean Constantin, Draga Olteanu-Matei, Florin Piersic

Dramă. „Film inspirat dintr-un fapt real. Prin întâmplările şi personajele imaginate, realizatorii filmului doresc să aducă un omagiu tuturor eroilor care trăiesc printre noi.”

La căpitănia portului Galaţi se recepţionează apeluri neclare prin care nava Poseidon, sub pavilion panamez, semnalează faptul că sala maşinilor este cuprinsă de un incendiu. Membrii echipajului, în panică, se aruncă în valurile Dunării şi, la sosirea şalupei căpităniei, vasul era deja abandonat şi incendiul se extinsese. Încărcătura vasului formată din îngrăşăminte era dinamită curată; se putea declanşa o adevărată catastrofă şi totul pe o rază de 10 kilometri putea fi distrus...

„Regizorul a ştiut să confere filmului său spectaculosul necesar (şi era firesc să existe un asemenea spectaculos într-un film care descrie lupta cu o asemenea explozie). Important este că latura spectaculoasă nu este gratuită şi mai ales nu impietează asupra omenescului (...). Un film viu, dinamic, tensionat, şi datorită unei imagini ce vibrează la dramă şi reuşeşte s-o redea într-o exprimare plastică concentrată, cu momente de certă virtuozitate, cu un înalt profesionalism (...). Un film realizat cu sârg şi trudă, ce merită să fie consemnat ca una dintre producţiile româneşti contemporane, demne de interes.”-Alexandru Racoviceanu.

„90 de minute de suspens într-o luptă ce pare inegală, dar pe care oamenii vor trebui s-o câştige”.-​Ioan Grigorescu.

* 1972-ACIN-Premiile speciale al juriului-Mircea Drăgan, pentru scenariu-Ioan Grigorescu, interpretare masculină-Gheorghe Dinică;

* 1973-Moscova-Diploma juriului;

* 1973-Cartagena (Spania)-Premiul „Fero Cabo de Palos de oro”;

* 1973-Odessa-Medalia de aur.

5:45 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
 Tratamentul diabetului zaharat

Tratamentul diabetului zaharat

publicat: vineri, 09 mai 2025

Diabetul este o afecțiune caracterizată de creșterea nivelului de glucoză din sânge. Pentru persoanele care au diabet, stilul de viață și ...

Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

publicat: joi, 08 mai 2025

Teodora Groza unul dintre acele nume romanești care au intrat deja în elita mondială. Deși foarte tânără, este licențiată în drept, absolventă ...

Drumuri aproape: Lugoj

Drumuri aproape: Lugoj

publicat: miercuri, 07 mai 2025

Lugojul e nod rutier și feroviar, dar mai e, privit din altă perspectivă, un nod cultural și istoric de mare importanță, atât în vremea ...

 

#tvri