Anuța Moiș: „Noi nu ne-am uitat niciodată identitatea de români”
marţi, 11 august 2020
Este profesor de Limba Română la Școala din Apșa de Mijloc, din Maramureșul Istoric, din dreapta Tisei, unde cândva a fost elevă.
anuta
anunta, la un pas de romania
anunta, la un pas de romania
anunta, la un pas de romania
anunta, la un pas de romania
anunta, la un pas de romania
anunta, la un pas de romania
anuta
anunta, la un pas de romania
anunta, la un pas de romania
anunta, la un pas de romania
anunta, la un pas de romania
anunta, la un pas de romania
anunta, la un pas de romania
Alte legături
La un pas de România

Provine dintr-o familie de dascăli care au predat la aceeași școală. Mama, profesoară de limba română și tatăl de matematică și fizică au învățat-o dragul de limba strămoșească și de copiii care trebuie educați în graiul matern.

„Mama a fost modelul meu și acest lucru m-a determinat să merg mai departe pe urmele ei. Ea a fost cea care și acasă și la școală ne-a insuflat dragostea pentru limba maternă și pentru tradițiile și obiceiurile strămoșești. Îmi amintesc și astăzi cum în copilărie umblam la colindat pe ascuns, ca părinții să nu aibă probleme la școală, iar de Paști mergeam la biserică cu bunicii. Părinții ne-au educat în dragoste de Dumnezeu, de meleagurile natale, de limba maternă, de obiceiurile și datinile strămoșești. Am mers mai departe pe urmele mamei și m-am înscris la facultatea absolvită de ea în Basarabia, la Bălți. Studentă fiind, am participat în fiecare an la olimpiadele de Limbă și Literatură Română care se organizau între studenții facultăților de Limba Română din Ucraina (Cernăuți) și Republica Moldova. În anul al III-lea am obținut chiar premiul I ! Pentru că eram acolo la studii m-am implicat direct și activ în Mișcarea de Renaștere Națională din Republica Moldova în anii 1988-1990, care lupta pentru revenirea la grafia latină și pentru reîntoarcerea la denumirea de limba română în loc de moldovenească. Atunci făceam parte din cenaclul studențesc „Vatra”, care era în fruntea acestei mișcări progresiste.”

(w640) anunta, la

După absolvirea facultății la Bălți s-a întors în satul natal ca profesor de română, în școala unde a fost ea însăși elevă.

(w640) anunta, la

„De mai bine de 30 de ani lucrez ca profesor de Limba și Literatura Română la Școala românească din Apșa de Mijloc. În tot acest timp m-am străduit să educ tinerele generații să-și iubească limba maternă, fără de care ne-am pierde identitatea, să-și iubească satul, meleagurile natale, să nu uite niciodată că sunt români, chiar dacă s-a întâmplat să trăiască într-o altă țară. Imediat după absolvire am încercat să continui ceea ce am început la facultate, adică să lupt pentru revenirea la grafia latină...  După revenirea oficială la grafia latină, am muncit mult pentru a-i ajuta pe elevi, dar și pe mulți dintre profesori să scrie și să citească corect, pentru că toate cadrele didactice au absolvit facultăți unde au folosit grafia chirilică. Ne lipseau manualele noi, în biblioteca școlii nu exista beletristică în limba română, ca să nu vorbim de literatura de specialitate. Cu toate aceste lipsuri am reușit ca alături de colegii mei să avem elevi care au participat cu succes la olimpiadele regionale sau naționale, mulţi dintre ei își continuă studiile la facultățile din Ucraina, România și din Republica Moldova. Pot spune cu mândrie că elevii pregătiți de mine au participat la toate edițiile concursului „Eminescu”, fiind premiaţi, iar cea de-a X-a ediție a concursului s-a desfășurat chiar în școala noastră.

În urmă cu 14 ani, alături de câțiva profesori entuziaști, am început să edităm revista școlară „Vatra strămoșească, în care am publicat toate încercările literare ale tinerelor talente din școala noastră, precum și creațiile literare ale cadrelor didactice. Cu multe greutăți, revista a apărut timp de cinci ani, dar din lipsă de susținere acest proiect a fost abandonat…

Am reușit, după mulţi ani, să-mi văd încă un vis împlinit și anume acela de a înființa în școala noastră, alături de colega mea Ana Șiman și mai multe profesoare, cenaclul literar „Vatra”, care a început să adune tot mai mulți români pasionați de literatură și istorie, păstrători de tradiții strămoșești.

Fiecare ședință a Cenaclului „Vatra” a fost însoțită de un număr nou al revistei „Vatra strămoșească”, devenită organ al cenaclului nostru, pentru că aici au început să fie publicate tot mai multe articole ale membrilor cenaclului, încercări lirice ale tinerilor pasionați de literatură din școala noastră. La fiecare ședință au participat elevii și profesorii din școala noastră, dar și numeroși oaspeți și invitați. Sperăm ca acest proiect să fie susținut și pe mai departe și să-i adune în rândurile sale pe toți românii iubitori de literatură și neam. Tot alături de colega Ana Șiman am organizat, de Ziua Internațională a Limbii Materne, concursul literar „Limba maternă - floare eternă”, care a ajuns deja la a IX-a ediție. De asemenea, de câțiva ani participăm și la ședințele Cenaclului literar de la Sighetul Marmației și suntem prezenți la diferite acțiuni care au loc în Centrul Cultural de la Sighet, datorită colaborărilor noastre foarte strânse.”

În Apșa de Mijloc trăiește una dintre cele mai compacte comunități de români maramureșeni din dreapta Tisei. Aici a existat de peste 240 de ani învățământ neîntrerupt în limba română, deși limba oficială a celor care se aflau la conducere era alta. Părinții au plătit profesorii, și-au pus casele la dispoziția învățătorilor numai să le educe copiii în limba lor strămoșească.

„Nu contează că trăim dincolo de granițele țării, noi, românii din dreapta Tisei nu ne-am uitat nicio clipă identitatea, obiceiurile, limba strămoșească și continuăm să vorbim și să simțim românește. A fi român dincolo de granițele țării nu-i ușor, dar noi știm că trăim pe pământurile noastre strămoșești, unde au trăit străbunii noștri și sperăm că vor trăi și urmașii noștri. Am reușit să ne păstrăm limba și obiceiurile, singuri, neajutați de nimeni.

(w640) anunta, la

De-a lungul istoriei acest teritoriu a fost stăpânit de multe state, dar am reușit să ne păstrăm ca neam, deși nu a fost ușor. În perioada sovietică nici nu prea auzeai de România, doar rudele foarte apropiate se puteau vizita. În copilărie așteptam ca pe un miracol vizita rudelor. După ridicarea cortinei de fier am început să călătorim în România, care era atât de aproape, dar totodată și foarte departe…

România ar trebui să recunoască faptul că și noi suntem români adevărați! Mulți vor înțelege ce vreau să spun!!! Deși, în ultimul timp situația s-a mai îmbunătățit, statul român ar putea face măcar ceea ce face Ungaria pentru maghiarii din Transcarpatia! Ne-am bucurat mult de deschiderea Consulatului României de la Slatina, care ne-a sprijinit în toate activitățile petrecute în ultimul timp. Cred că statul român ar trebui să acorde mai multă atenție școlilor și cadrelor didactice din comunitățile istorice din jurul Românei, deoarece profesorii sunt cei care educă tinerele generații. România ar trebui să se concentreze pe finanțarea proiectelor direct în școli, de acolo pornește totul. Noi nu ne-am pierdut identitatea, pentru că aici, la noi, au fost mereu puternice Școala și Biserica în limba maternă. Este binecunoscută situația școlilor cu predare în limba română după aplicarea articolului 7 din noua Lege a educației din Ucraina. De aceea, România ar trebui să intervină ferm, pentru a stopa aplicarea acestei legi și a celor care au apărut în ultimii trei ani. Cred că această problemă are cea mai mare importanță în momentul actual. Dacă pierdem școlile, pierdem totul, nu va mai fi cale de întoarcere. O limbă este vie atunci când este vorbită și studiată în şcoală și dispare atunci când e scoasă din școli.

Ca profesor de Limba Română am insistat întotdeauna ca educația să se facă numai în limba maternă! În școala noastră nu au fost niciodată clase cu predare în limba ucraineană. Școala mixtă e primul pas spre pierderea învățământului în limba maternă!

Avem un exemplu privind costumul popular, care la noi în sat s-a păstrat mai puțin. Îl îmbrăcăm numai la manifestări culturale, la concerte, deși face parte din moștenirea primită de la străbuni. Eu îmi sfătuiesc mereu elevii să îmbrace costumul popular ori de câte ori au ocazia! La activitățile pregătite de mine copiii poartă întotdeauna frumoasele costume din Maramureș, care sunt la fel pe ambele maluri ale Tisei. Dacă nu le mai purtăm, costumele noastre frumoase dispar și se pierd. Mie, de exemplu, mi-a rămas ca moștenire costumul popular al mamei mele, care, din păcate, nu mă mai încape, dar îl păstrez ca pe o comoară, ca să-l transmit nepoților.

(w640) anunta, la

Mereu le spun elevilor mei să nu uite niciodată că sunt români, că trăiesc pe pământuri strămoșești și că trebuie să lupte pentru a-și păstra limba și obiceiurile. Istoria a demonstrat că niciun sistem politic care a venit aici, pe meleagurile noastre, nu a reușit să ne facă să uităm cine am fost și de unde provin strămoșii noștri. Cred că nici generațiile care vor veni după noi nu vor renunța la moștenirea lăsată. Un neam va exista atâta timp cât nu-și va uita limba, obiceiurile și portul.”

(w640) anuta si f

foto: Anuța Moiș cu fiul

***

Interviu realizat de Aura Dobre

 

 

 

 

 

 

 

 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram (redifuzare)
 • 22:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 23:30
  Câştigă România!
  Prezintă Virgil Ianţu Regia artistică Larry Maronesse Producător Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 00:30
  #NuExistaNuSePoate!
  *cu Andreea Marin O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tănase Regia artistica Aurel Badea Producător tv Diana Pascal (redifuzare)
 • 01:30
  Generaţia Fit
  *În cadrul programului vor fi oferite antrenamente de fitness şi gimnastică autorizate pentru începători şi avansaţi, coordonate de către profesori autorizati, sfaturi ale unor medici nutriţionişti şi o reţetă sănătoasă pentru sportivi şi publicul larg! Gazde: antrenori Diana Preda şi Gabriel Toncean Producător: Ştefan Stănescu Coproducție TVR-FRCF
 • 02:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Obezitatea, bolile cardiovasculare şi pâinea noastra cea de toate zilele Invitat: din Italia, dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiolog, dr. în ştiinţe medicale, responsabilul Unităţii de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie Stilul nostru actual de hrană, ca şi cel de viaţă, stau la baza kilogramelor în plus, kilograme care pot determina un exces ponderal, ca şi obezitate, uneori severă. Pentru persoanele trecute de vârsta de 45-50 de ani, excesul de kilograme se va însoţi întotdeauna de creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, glicemiei şi a trigliceridelor, elemente care prevestesc apariţia ulterioară a diabetului de tip 2, a accidentelor vasculare cerebrale, steatozei hepatice sau, pentru cei mai în vârstă, a Alzheimerului. Vă propunem așadar o abordare deschisă privind modul corect de hrană şi de schimbare a obişnuinţelor alimentare, adeseori nepotrivite cu nivelul de activitate fizică pe care o desfăşurăm zilnic. Vom analiza în detaliu rolul carbohidraţilor în hrana noastră şi mai ales rolul acestora în producerea obezităţii, obezitate care este de fapt cauza majoră a unor boli cronice precum cele cardiovasculare, dar şi unele forme de cancer. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram
 • 05:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 06:20
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 06:50
  Imnul României
 • 06:55
  Cu capu-n zori
  *Show matinal Partea I *Ştiri *Meteo *Horoscop *Cooking live în studio *Trafic *Showbiz *Style & Beauty *Parenting *Casa & gradina *Sănătate *Real life Prezintă: Liza Sabău şi Gabriel Fereşteanu Prezentatori ştiri: Andra Soceanu şi Daniel Coman Echipa: Alexandra Mădălina Manole-Horoscop, Bianca Patrichi-Meteo & Mişcare, chef Angie Cobut-Cooking, Irina Mohora-Parenting, Beauty, Fashion, Dorin Chioţea-Reportaje Real Life Jurnalist Horaţiu Rusu Producător Augusta Lazarov Petrescu Transmisiune directă
 • 07:45
  Diasporadar
  Producător Raluca Tudor
 • 07:55
  Cu capu-n zori
  *Show matinal Partea a II-a Prezintă: Liza Sabău şi Gabriel Fereşteanu Prezentatori ştiri: Andra Soceanu şi Daniel Coman Echipa: Alexandra Mădălina Manole-Horoscop, Bianca Patrichi-Meteo & Mişcare, chef Angie Cobut-Cooking, Irina Mohora-Parenting, Beauty, Fashion, Dorin Chioţea-Reportaje Real Life Jurnalist Horaţiu Rusu Producător Augusta Lazarov Petrescu Transmisiune directă
 • 08:45
  Discover Romania
  *Tezaur de carte româneasca la Biblioteca Congresului American Realizator Cecilia Melinescu Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica
 • 09:00
  Matinalii
  *Partea a III-a Transmisiune directă
 • 10:00
  Telejurnal regional
  *TVR Craiova Transmisiune directă
 • 10:35
  România… în bucate
  *TVR Timişoara *Sarea în bucate *Iepure cu sos vânătoresc şi găluşte nemţeşti ca la Lugoj Emisiune realizată de TVR Timişoara Producător Veronica Mihoc Jurnalist Cătălin Blebea Producător Cristina Petrina Murgu (redifuzare)
 • 11:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Obezitatea, bolile cardiovasculare şi pâinea noastra cea de toate zilele Invitat: din Italia, dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiolog, dr. în ştiinţe medicale, responsabilul Unităţii de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie Stilul nostru actual de hrană, ca şi cel de viaţă, stau la baza kilogramelor în plus, kilograme care pot determina un exces ponderal, ca şi obezitate, uneori severă. Pentru persoanele trecute de vârsta de 45-50 de ani, excesul de kilograme se va însoţi întotdeauna de creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, glicemiei şi a trigliceridelor, elemente care prevestesc apariţia ulterioară a diabetului de tip 2, a accidentelor vasculare cerebrale, steatozei hepatice sau, pentru cei mai în vârstă, a Alzheimerului. Vă propunem așadar o abordare deschisă privind modul corect de hrană şi de schimbare a obişnuinţelor alimentare, adeseori nepotrivite cu nivelul de activitate fizică pe care o desfăşurăm zilnic. Vom analiza în detaliu rolul carbohidraţilor în hrana noastră şi mai ales rolul acestora în producerea obezităţii, obezitate care este de fapt cauza majoră a unor boli cronice precum cele cardiovasculare, dar şi unele forme de cancer. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 12:00
  Fraţi de viţă
  *Ediţia 14 Producător Cătălin Heson
 • 12:30
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram
 • 14:00
  Telejurnal
  Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Translator mimico gestual Laura Ioana Producători: Anamaria Panait, Violeta Iorgulescu Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 14:50
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia Producători şi realizatori: Radu Dănilă şi Cristina Dănilă (redifuzare)
 • 15:00
  Reţeaua de idoli
  *Mircea Bravo Redactor Mariana Cernăianu Realizator Irina Păcurariu (redifuzare)
 • 16:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  *O istorie care nu se învaţă la şcoală Figuri legendare ale rezistenţei Iani-Ionel Cotan din Cail Dere Între trădare şi fuga în pădure, la numai 20 de ani, Ionel Cotan a ales să rămână demn. I-a însoţit pe fraţii Fudulea şi a luptat până la capăt alături de ei. Ura securităţii l-a urmărit în închisoarea de la Gherla unde a murit în urma torturilor la care a fost supus. Redactor Doina Teodoru Producător Alexandru Munteanu Realizator Lucia Hossu Longin (redifuzare)
 • 17:00
  Femei de 10, bărbaţi de 10
  *Prima parte Invitaţii: Adrian Daminescu Marius Parno -este un om de afaceri din Zalău şi de 13 ani lucrează la diferite proiecte cu finanţare europeană. A absolvit trei facultăţi şi în prezent luptă pentru dezvoltarea comunităţilor de rromi. Însă, până să ajungă în acest punct al vieţii sale, Marius s-a confruntat cu multe greutăţi peste care a trecut cu ajutorul lui Dumnezeu. Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu Petrică şi Georgiana Pană -povestea relaţiei tată-fiică Prezintă Marina Almăşan Co-prezentator Costin Teodorescu Producător Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian, Laura Demeter Coproducţie TVR-SC CONTERA MEDIA SRL (redifuzare)
 • 18:00
  Femei de 10, bărbaţi de 10
  *Partea a II-a Invitaţii: Marcel Pavel Cristi Brancu, Oana Turcu şi Tudor Brancu-Turcu -o familie de nota 10 Nico Maria Radu şi Horia Moculescu ne vor spune povestea cântecului “Dorul” de Aurelian Andreescu Marcel Pavel, Nico, Paula şi Ovi, Maria Radu şi Adrian Daminescu vor cânta melodia “Dorul” Prezintă Marina Almăşan Co-prezentator Costin Teodorescu Producător Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian, Laura Demeter Coproducţie TVR-SC CONTERA MEDIA SRL (redifuzare)
 • 19:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Beneficiile medicinei energo-informaţionale Invitat: psiholog Florica Munteanu, specialist în medicină integrativă, DermaVital Sănătatea corpului nostru depinde de alegerile noastre. Frica, atacurile de panică afecteză negativ întreg organismul. Mulţi oameni apelează la medicina alternativă, la terapii energo-informaţionale pentru echilibrări emoționale, reglarea imunităţii şi a metabolismului. Durerea e privită ca un strigat al ţesutului pentru a fi detoxifiat. Impulsul bioenergetic dat mezenchimului duce la refacerea acidului hialuronic. Se pune în mişcare sistemul de autovindecare iar fenomenul de distrugere este întrerupt. Paleta simptomelor unui pacient cronic este harta psihostructurii lui dereglate. O ediţie în care aflăm care sunt beneficiile medicinei energo-informationale pentru sănătatea corpului nostru. Prin telefon, din Germania: prof. univ. dr. Honoris Causa HORIA SÎRBU, şef Catedra Chirurgie Toracică a Universităţii ”Friedrich Alexander” Erlangen-Nürnberg, şeful Departamentului de Chirurgie Toracică a Spitalului Universitar Erlangen Una dintre personalităţile româneşti recunoscute la nivel internaţional. A ajutat şi a promovat medici români talentaţi în străinătate, a ţinut în permanenţă legătura cu România, locul în care visează mereu să revină. Moderator Irina Mohora Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa (redifuzare)
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Transmisiune directă *Sport *Meteo
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Investiţi în România!
  *19 ani *Investiţiile în turism dezvoltă Judeţul Buzău Invitaţi: Petre Emanoil Neagu-preşedinte Consiliul Judeţean Buzău, Constantin Toma-primar Buzău, prof. univ. dr. Silviu Neguţ-Academia de Studii Economice din Bucureşti, preot Costel Vînătoru-iconom stavrofor Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, Thorsten Kirschner-consultant proiecte de dezvoltare internaţională şi turism Asociaţia TravelBuzau şi Răzvan Onesa-jurnalist Moderator Octavian Jora Jurnalişti tv: Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa Editor coordonator Cristina Leorenţ Producător Raluca Amzăr (redifuzare)
 • 22:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 23:30
  Câştigă România!
  Prezintă Virgil Ianţu Regia artistică Larry Maronesse Producător Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 00:30
  #NuExistaNuSePoate!
  *cu Andreea Marin O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tănase Regia artistica Aurel Badea Producător tv Diana Pascal (redifuzare)
 • 01:30
  MotorVlog
  Prezentatori: Mihai Alexandrescu, Andrei Barbu, Marius Băcilă Redactor Cristina Moiseiu Rădulescu O producţie RL Global Activ Services S.R.L (redifuzare)
 • 02:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Beneficiile medicinei energo-informaţionale Invitat: psiholog Florica Munteanu, specialist în medicină integrativă, DermaVital Sănătatea corpului nostru depinde de alegerile noastre. Frica, atacurile de panică afecteză negativ întreg organismul. Mulţi oameni apelează la medicina alternativă, la terapii energo-informaţionale pentru echilibrări emoționale, reglarea imunităţii şi a metabolismului. Durerea e privită ca un strigat al ţesutului pentru a fi detoxifiat. Impulsul bioenergetic dat mezenchimului duce la refacerea acidului hialuronic. Se pune în mişcare sistemul de autovindecare iar fenomenul de distrugere este întrerupt. Paleta simptomelor unui pacient cronic este harta psihostructurii lui dereglate. O ediţie în care aflăm care sunt beneficiile medicinei energo-informationale pentru sănătatea corpului nostru. Prin telefon, din Germania: prof. univ. dr. Honoris Causa HORIA SÎRBU, şef Catedra Chirurgie Toracică a Universităţii ”Friedrich Alexander” Erlangen-Nürnberg, şeful Departamentului de Chirurgie Toracică a Spitalului Universitar Erlangen Una dintre personalităţile româneşti recunoscute la nivel internaţional. A ajutat şi a promovat medici români talentaţi în străinătate, a ţinut în permanenţă legătura cu România, locul în care visează mereu să revină. Moderator Irina Mohora Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Investiţi în România!
  *19 ani *Investiţiile în turism dezvoltă Judeţul Buzău Invitaţi: Petre Emanoil Neagu-preşedinte Consiliul Judeţean Buzău, Constantin Toma-primar Buzău, prof. univ. dr. Silviu Neguţ-Academia de Studii Economice din Bucureşti, preot Costel Vînătoru-iconom stavrofor Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, Thorsten Kirschner-consultant proiecte de dezvoltare internaţională şi turism Asociaţia TravelBuzau şi Răzvan Onesa-jurnalist Moderator Octavian Jora Jurnalişti tv: Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa Editor coordonator Cristina Leorenţ Producător Raluca Amzăr