loader
Foto

Galerie foto

Amintiri din Infern: Memorialul Yad Vashem

Miercuri, 30 martie, de la ora 21.00, la TVR Internaţional ați urmărit ultimul episod al seriei  de poveşti despre supravieţuire în cele mai vitrege condiţii.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Yad Vashem a fost gândit ca loc de comemorare a celor 6 milioane de evrei care au pierit în urma Holocaustului din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Unul dintre supraviețuitorii de la Auschwitz spunea că este etrem de dureros că familia lui nu are un mormânt. Că lacrimile fiului nu-și găsesc drum spre nicio piatră de mormânt sub care ar putea să se odihnească trupul unei mame mult iubite.

Yad Vashem este un “cimitir” simbolic pentru toţi cei care s-au risipit în fumul scos din crematoriile de la Auschwitz. Este locul unde lacrimile rudelor, ale prietenilor, ale nepoților care nu și-au cunoscut niciodată bunicii își pot găsi un pic de alinare. Este, de asemenea, locul un evreii supraviețuitori au ales să-i omagieze pe cei care i-au ajutat să supraviațuiască, pe cei care și-au pus viața în pericol pentru semenii lor. Copacii sădiți în parcul de la Yad Vashem stau mărturie că acum peste 70 de ani au existat oameni adevărați care și-au ajutat prietenii evrei.

Yad Vashem este un fel de alinare a dorului de cei duși într-o altă lume.

***

Amintiri din Infern

Începând cu 27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, TVR Internaţional difuzează o serie de 12 mărturii-document ale supravieţuitorilor Holocaustului, în cadrul emisiunii “Lumea şi Noi”.

În plus, pe 27 ianuarie România preia președinția anuală a IHRA – International Holocaust Remembrance Alliance, iar în acest context, TVRi dedică trei zile evenimentului.

Realizatoare seriei este jurnalista TVRi, Aura Dobre, care a filmat şi la Auschwitz- Birkenau în Polonia, dar şi în Israel unde trăiesc cei mai mulţi dintre supravieţuitori.

Statisticile arată – deşi cifrele nu sunt foarte exacte pentru că evreii erau trecuţi maghiari în documentele oficiale – că în 1944 din Transilvania de Nord (aflată sub ocupaţie maghiară) au fost deportaţi aproape 150.000 de evrei, dintre care peste 300 erau copii.

(w882) Memorialul

Echipa TVRi a stat de vorbă, în Israel, cu evrei născuţi în Transilvania de Nord, care au fost duşi, împreună cu familiile lor, în lagărul de la Auschwitz sau în alte lagăre din Germania sau Polonia ocupată. Printre personajele seriei se numără şi o supravieţuitoare din lagărul din Transnistria. Alături de supravieţuitori, în această serie veţi regăsi şi patru descendenţi din familii care au fost la Auschwitz, care povestesc cum au fost marcate familiile lor de ororile prin care au trecut părinţii, bunicii, mătuşile, unchii, fraţii şi surorile lor.

Mai multe detalii despre serie găsiţi AICI.

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă: Loredana Iordache, Andra Soceanu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Translator mimico gestual Laura Ioana

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

14:45 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

Întoarcerea diasporei influenţată de dezvoltarea ţării

Marți, 26 martie, de la ora 21:00, s-a transmis în direct la TVR Internațional o ediție "Investiți în România!" despre necesarul de forță de ...

Medicina holistică, ştiinţa viitorului

Medicina holistică, ştiinţa viitorului

publicat: marţi, 26 martie 2024

Marți, 26 martie, de la ora 19:00, v-am invitat să urmăriți în direct o ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre medicina holistică și ...

 

#tvri