loader
Foto

Galerie foto

„Amintiri din infern”: Auschwitz 76 | VIDEO

TVR Internațional a difuzat un nou episod din seria „Amintiri din infern”, sâmbătă, 30 ianuarie, de la ora 19.00. Episodul a fost dedicat împlinirii a 76 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz- Birkenau de către armata sovietică, în 27 ianuarie 1945.

 

Au trecut 76 de ani de când ororile din lagărul morții au fost făcute cunoscute lumii întregi. Mulți dintre evreii din Transilvania de Nord și-au lăsat acolo familii întregi și jumătăți de suflete.

(w882) poarta

Au trăit cu această jumătate 76 de ani, povestind mai devreme sau mai târziu, familiei și celor care doreau să știe adevărul, calvarul prin care au trecut.

(w882) yad vashem

Echipa TVR Internațional a stat de vorbă, în Israel, cu doi dintre supraviețuitorii lagărelor naziste, amândoi având peste 100 de ani.

Tereza Mozes și Ladislau Roth, doi oameni cu povești de viață fabuloase, care au avut puterea şi au găsit în ei determinarea de a lua viața de la capăt acum 76 de ani, după ce s-au întors din lagărele morții.

foto: Tereza Mozes

(w882) tereza moz

(w882) decalog

foto: Ladislau Roth

(w882) ladislau r

Și-au format familii noi. Au copii, nepoți și strănepoți. Au făcut ca numele lor să fie cunoscute în toată lumea, demonstrând că viața poate fi reluată de la zero, chiar dacă te întorci din infernul...construit de alți oameni...

Au compus muzică, au descoperit frumusețea și unicitatea cântecelor și obiectelor tradiționale românești. Vorbesc românește, deși limba lor maternă a fost alta. Sunt mai vii decât mulți dintre noi. Am crede, uneori, că au uitat, că au iertat, că peste durere s-a țesut petec de liniște și amintirile dureroase s-au estompat. Dar nu este așa. Fiecare cuvânt rostit despre ce a fost îi întoarce acolo, în trecut, iar trăirea realității de atunci taie în carne vie chiar și acum după 76 de ani.

Ei sunt luptători. Uneori tăcuți și discreți în ceea ce privește trecutul lor dureros. Pentru noi toți, ei sunt adevărate lecții de viață!” (mărturiseşte Aura Dobre, realizatoarea seriei)

Au fost folosite imagini din arhiva emisiunii „Amintiri din infern” realizate în perioada 2015 - 2020 de Dan Gheorghe, Claudiu Petringenaru, Rudolf Szilagyi.

Lectură text: Constantin Lupescu

Ilustrația muzicală: Cătălin Grigore

Montajul: Nicoleta Georgescu

Realizator: Aura Dobre

 

23:50 Biografii necesare

*Vrăjitorul timpului îngheţat

Invitat: Costel Iacob-sculptor, curator, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România

„Eu m-am eliberat de volum şi am lucrat cu lumina. Pentru mine, sculptura nu este doar formă ci şi mişcare, goluri, umbre, aer” este mărturia de credinţă a lui Costel Iacob. Artistul este acea conştiinţă trează care poate descifra, uneori cu umor, alteori cu sarcasm şi cu intuiţie tăioasă, misterele lumii aşa cum le percepe el. Ceea ce îl deosebeşte însă pe Costel Iacob este putinţa de a le da viaţă într-un mod cu totul neaşteptat, prinzându-ne pe noi, ceilalţi, într-un farmec fără egal. Dar, nevoia lui nu se opreşte la propria percepţie ci la semnalul pe care îl lansează tuturor acelora care nu doar „aud” ci şi „ascultă”. „Timpul îngheţat”, „Scrinium Curiositatum” sau oricare dintre ideile sale, nu este o rămânere în proiect ci o analiză subtilă şi meşteşugită cu răbdare. Din 1985 el participă constant la expoziţiile de grup în ţară-peste 61 de expoziţii anuale importante-, sau în străinătate. Demersul său artistic a fost răsplătit cu premii precum Premiul Salonului de Artă Bucureşti, (în 1999), Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru Ambient-Instalaţie, ArTuborg şi Premiul pentru Metal, Bienala de Arte Decorativă Bucureşti (în 2001). În 1994 a primit bursa din partea Fundaţiei „Giorgio Cini” din Veneţia/Italia.

Amfitrion: Ileana Ploscaru Panait-artist vizual şi realizator TV

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru Panait

0:20 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală

*O istorie care nu se învaţă la şcoală

*Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reusit să-si păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reuneste figuri emblematice ale rezistentei anticomuniste românesti

*Primăvara creştină

Un episcop martir: Anton Durcovici

Anton Durcovici a fost un episcop romano-catolic al diecezei de Iași în anii 1948-1949. Perioada a una de confruntare deschisă cu regimul comunist, iar episcopul Durcovici și-a făcut pe deplin datoria. A fost arestat în iunie 1949 și a murit la Sighet, în 10 decembrie 1951. A fost beatificat la data de 17 mai 2014 la Iași.

Redactor Doina Teodoru

Producător Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

(redifuzare)

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

publicat: marţi, 30 aprilie 2024

În Săptămâna Patimilor, la „Investiţi în România!”, am ales o temă deosebită: turismul religios, pelerinaj pentru suflet. Emisiunea s-a difuzat ...

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

 

#tvri