Vineri, 30 octombrie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional aţi putut urmări două interviuri despre cultura română de export în Belgia: Robert Adam - ICR Bruxelles şi Ilinca Neagu.
Ediţia este disponibilă online pe TVR+.
De ani buni de zile, Institutul Cultural Român din Bruxelles este unul dintre cei mai activi distribuitori de cultură română în lume. Interviul cu directorul Robert Adam a fost ilustrat în emisiune de câteva dintre numeroasele dovezi ale activităţii româneşti de la «Kilometrul 0» al Europei, nu în ultimul rând cu artişti români şi moldoveni stabiliţi în Benelux. Poate că nu întâmplător ICR Bruxelles exercită în 2015 preşedinția rețelei de institute de acest tip - EUNIC Bruxelles (deschiderea oficială a avut loc la Bozar, în 24 septembrie).
Aşezământul este de altfel o interfaţă a Institutului Cultural Român cu celelalte institute europene şi culturale de la Bruxelles, cu un rol activ în mod semnificativ şi în cadrul programului «Europa Creativă». Cu o poziţie strategică, fără îndoială, ICR Bruxelles colaborează cu numeroase institute culturale locale, cu festivaluri muzicale, de film, de literatură ş.a.m.d. De menţionat aici şi retroversiunile din literatura română, graţie lui Jan Willem Bos, un traducător îndrăgostit pe vecie de sufletul românesc, căruia îi face din toate puterile o bună propagandă, de multe ori cu aceeaşi echipă.
Fără mari alocări financiare, dar urmărind doleanţele care apar în viaţa culturală belgiană şi europeană în general, dezvoltând parteneriate importante cu actanţii de pe piaţa de profil, ICR Bruxelles reuşeşte să minimizeze costurile, depăşind logica exportului de cultură gata formatat în favoarea cerinţelor şi oportunităţilor care apar în urma unei atente monitorizări a spaţiului cultural european.
De ultimă oră: expoziţia itinerantă «Românii şi Marele Război» la Muzeul militar Kamp Van Beverlo din Leopoldsburg (11 sep - 15 oct); participarea designerilor români Raluca Buzura, Ioana Ciolacu, Iutta, Andra Lupu şi Wagner Arte la târgul EUNIC de modă şi design, la centrul cultural De Markten (23 - 25 oct); omagierea lui Dimitrie Cantemir prin concertul Jordi Savall şi ansamblul Hesperion XXI în cadrul Festivalului Internaţional de Arte «Europalia Turcia» (24 oct, Bozar); prima mare expoziție dedicată personalității lui Tristan Tzara (24 sep 2015 – 17 ianuarie 2016) la Muzeul de Artă Modernă și Contemporană din Strasbourg.
**
Prima parte a emisiunii a fost dedicată regizoarei Ilinca Neagu, rezidentă la Bruxelles. Absolventă a UNATC-ului bucureştean, s-a stabilit acolo unde a şi continuat studiile cu un masterat în fotografie. Astăzi deţine un studio foto, dar pasiunea din facultate pentru film şi documentar nu a părăsit-o nici un moment. Atunci când găseşte finanţare – pentru că idei are destule – realizează şi o astfel de producţie.
Câteva fragmente din filmele sale (realizate încă de pe băncile şcolii) sunt emoţionante : «Dulciuri nocturne» (cu regretatul Ion Lucian), «Desert Rain» şi «Boxed-In», unele prezentate de exemplu la «Berlinale Talent Campus». Ultimul dintre ele, cu un subiect legat de imigraţia română, a fost proiectat într-o atmosferă onorantă, la ICR Bruxelles, anul trecut.
Ilinca Neagu, foto Cato Lein
Fotografiile realizate de Ilinca au fost prezentate în numeroase locuri, toate vizibile. Multe dintre acestea au contat, de exemplu, în programul «Millennium», încă din 2011. Pe de altă parte, tot acolo a remarcat şi multe poveşti de viaţă interesante, subiecte posibile în filmele sale următoare. De notat că protagonista a fost intervievată în august, înainte de declanşarea crizei refugiaţilor (veţi vedea de ce).
O relatare de Doru Ionescu
***
Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.