În ediția de vineri, 28 martie, de la ora 20.30, Alexander Bălănescu ne-a povestit cum a ajuns să cânte mai mult în România decât în țara sa de adopție.
Ediția din 28 martie este disponibilă online pe TVR+
Deși era talentat ca și fratele său la desen, părinții tânărului Alexandru au preferat să-l îndrepte spre vioară, pentru a evita concurența în familie. Iar în 1969, când nu mai puteau izbândi în ziaristică fără a deveni membri de partid, au reușit să se mute în Israel. Dar tânărul violonist nu pentru o armată de trei ani era făcut, așa că în 1970, cu sprijinul unor Menuhin, Barenboim ori Radu Lupu, a reușit să ajungă la Londra.
Și-a desăvârșit studiile muzicale la celebra școală Julliard din New York, perioadă în care a schimbat paradigma de la zi la noapte, între studiile clasice și avangarda cluburilor din metropolă. La revenirea în Marea Britanie sare de pe drumul bătătorit de atâția viitori muzicieni de top, căutând o potecă spre spiritul cel mai novator și contemporan din epocă. După experimente muzicale dintre cele mai neașteptate (din 1979 devine liderul grupului Michael Nyman, funcționând de asemenea și în Gavin Bryars Ensemble), în paralel compune și înregistrează muzică pentru film, teatru și televiziune. Combină așadar compoziția cu interpretarea, până la nivelul înființării unui grup cu care să-și articuleze la maximum ideile.
Din 1987, Bălănescu Quartet este o certitudine și – după discuri ca „Possessed” (când reinterpretează acustic temele pionierilor muzicii electronice de la Kraftwerk) ori „Luminitza” – își dă măsura maximă a reinterpretării folclorului cu „Maria T”, elogiul său închinat Mariei Tănase fiind de peste opt ani solicitat în concert. Că lucrează la coloana sonoră a unui film de Peter Greenaway (despre drumul lui Brâncuși de la București la Paris) sau se pregătește să recidiveze în colaborările sale cu Ada Milea ori Evelina Petrova, reorchestrând propria lucrare „Postcards from beyond” pentru Filarmonica Oltenia din Craiova sau jucând cot la cot cu Marius Manole în „Însemnările unui nebun”, de peste doi ani muzicianul calcă din ce în ce mai des prin România.
Și atunci englezilor li se pare normal să-l considere român, deși adoră ceaiul și cricketul. La începutul lui martie concerta prin Australia, apoi i-am pierdut urma, dar vineri îl veți regăsi sigur la TVR Internațional. Un portret în mișcare și plin de versatilitate ca și titularul său, care conține mai multe planuri și proiecte decât amintiri, în ciuda CV-ului impresionant al marelui muzician!
***
Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.
Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!
foto: balanescu.com