loader
Foto

Galerie foto

Alchimia muzicii, cu Alex Simu şi Arifa, vineri la “Lumea şi noi”

Vineri, 20 noiembrie de la ora 20.30, la TVRi ați putut urmări o poveste de succes cu… world music din Olanda, via România: Alex Simu şi Arifa.

 

Lumea şi noi

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Saxofonist şi clarinetist, Alex Simu a avut deopotrivă de partea lui, pe lângă studiile clasice, experienţa părinţilor săi, ambii profesori de muzică, dar şi a subgenurilor muzicale „uşoare”, de la coloane sonore pentru reclame până la generaţia pop-rock-jazz nouăzecistă din România.

Un moment important l-a constituit exerciţiul folclorului, al muzicii tradiţionale, Alex cântând în adolescenţă muzică populară într-un renumit ansamblu de tineret. În anii din urmă, a revenit să studieze înregistrările şi cercetările lui Constantin Brăiloiu şi ale Speranţei Rădulescu de la Institutul de Etnografie şi Folclor bucureştean, nu în ultimul rând partiturile lui Dimitrie Cantemir.

(w500) Alex Simu

Încercând să afle cât mai multe despre instrumentele de suflat, a continuat studiile de jazz în Olanda (la Groningen şi Amsterdam, cu un stagiu de măiestrie în New York), unde s-a şi stabilit. Grupul înfiinţat acolo – ARIFA – s-a depărtat delicat de jazz, spre world music, avantajat şi de componenţa sa multietnică.

(w500) AfiÅŸ Arif

Momentul filmării coincide cu turneul de lansare al celui de-al treilea disc, care a inclus şi trei concerte în România, anul trecut la „Bucharest Jazz Festival”, iar în vară la Gărâna şi la festivalul sibian „Icon Arts”. Ulterior, Alex a participat - ca şi la ediţiile trecute - la festivalul brăilean dedicat memoriei lui Johnny Răducanu (17 – 18 octombrie curent), reportaj vizibil în emisiunile Departamentului Minorităţi realizate de Daniela Boboş.

(w500) Arifa

Cu numeroase concerte şi turnee la activ, din SUA şi Cuba până în Maroc şi China, muzicianul român compune deopotrivă muzică de teatru şi film şi conlucrează cu o fabrică turcească la perfecţionarea instrumentelor de suflat, începând cu inventarea clarinetului tenor.

(w500) AfiÅŸ Alex

Un reportaj de Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

15:30 Istorii ascunse

*Masoneria în vestul țării

Francmasoneria a fost, de-a lungul timpului, una dintre principalele surse ce a alimentat nenumăratele teorii conspiraționiste; nu doar în România, ci la nivel mondial. În octombrie 2021, Templul Francmasoneriei din Oradea, monument unic în România și în această parte a Europei, intră în circuitul turistic. Acest edificiu este doar un pretext pentru a explora câteva aspecte ale unei istorii complicate.Producător Cristina Baican

(redifuzare)

16:00 Omul anului (R)

Moderator Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Producator Oana Turcu

Coordonator proiect Nicolae Cozma

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

Pictorul Silviu Oravitzan, la „Biografii necesare”: Credinţa este răspunsul firesc al devenirii mele

Pictorul Silviu Oravitzan, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest din Timișoara, este invitatul artistei ...

 

#tvri