loader
Foto

Afacerile de succes trec Prutul, la TVR Internaţional

Alexandra Can, director general ARTIMA, preşedinte Asociaţia Patronală din Industria Uşoară (APIUS) şi fost ministru al Industriei şi Comerţului din Republica Moldova a fost invitata lui Sorin Burtea, miercuri, 10 iunie, la TVRi, de la ora 22.00.

 

Sorin Burtea
Investiţi în România!

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Înființată în 1945 în Chişinău, societatea ARTIMA a fost privatizată în 1995. Este cea mai mare companie din Republica Modova specializată în fabricarea articolelor de marochinărie. Germania, Franţa Italia, Statele Unite ale Americii, Japonia sunt ţările unde genţile de voiaj sunt comercializate cu succes. Impunerea pe aceste piețe extrem de exigente, nu ar fi fost posibilă fără investiţii într-un flux de producție integrat, care să permită realizarea unui standard ridicat de calitate.

IONEL este cea mai mare companie din industria confecţiilor din Republica Moldova, cu o istorie de 70 de ani. În 1993 a fost transformată din întreprindere de stat în societate pe acțiuni, iar în 1999 a fost privatizată. În prezent cei aproximativ 1.000 de salariați realizează confecții de damă și bărbați pentru branduri renumite pe plan mondial. Aproape 90% din producție este exportată. În ultimii ani, specialiștii societății au creat mărci precum Ionel și Giovanni Primo pentru confecții bărbătești și Prima Bella pentru cele de damă.

Prin telefon se alătură dezbaterii şi europarlamentarul Maria Grapini, copreşedinte al Intergrupului pentru IMM-uri-Parlamentul European.

***

Emisiunea „Investiţi în România!-Afaceri de succes” este difuzată în direct la TVR Internaţional şi retransmisă în Republica Moldova prin postul TVR Moldova.

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android!

4:00 Tradiţii (R)

*Ediţie specială (I)

Prezentator şi producător Tatiana Slivca

(Reluare)

6:00 Exclusiv în România (R)

În duminica Paștelui, Cristi Tabără și Cristina Șoloc vă propun o ediție de sărbătoare, într-o comunitate etnică în care nu au mai fost până acum. Echipa Exclusiv în România ajunge în județul Botoșani, supranumit și “leagănul geniilor”, pentru că aici s-au născut zeci de personalități care au scris istorie în domeniile lor. Una dintre explicațiile oamenilor de știință este că în zonă s-au amestecat diverse etnii și rase, fapt care ar favoriza apariția unor indivizi cu o inteligență superioară, ca Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga, Stefan Luchian, etc. Tocmai de aceea, în această ediție punem reflectorul pe una dintre etniile stabilite aici acum sute de ani, iar pentru asta, facem o incursiune în satul Rogojești, din comuna Mihăileni, unde populația este preponderent ucraineană. Petrecem sărbătoarea Învierii Domnului în maniera în care o fac ucrainenii în continuare aici la Rogojești. Vedem cum localnicii transformă ouăle de Paște în adevărate bijuterii, cunoaștem oameni gospodari, ansamblul popular ucrainean Vesna, fanfara Florile Bucovinei și explorăm întreaga zonă, pentru că este extrem de interesantă din toate punctele de vedere. Istoria aici este de câteva sute de ani, poate chiar de milenii, dacă luăm în serios cercetările care se fac în zonă. De asemenea, vizităm și Mănăstirea Vorona, mănăstire întemeiată în 1600 de călugări veniți din spațiul slav, cel mai probabil ruși, la care s-au adăugat bănățeni și moldoveni-un spațiu de interferență foarte interesant, unde există, de exemplu, chilia Patriarhului Teoctist al României, care a ucenicit în Mănăstirea Vorona, dar și un fond de carte veche absolut impresionant, în chirilică și slavă-4000 din cărți, dintre care 2000 sunt în patrimoniu național. Și tot în comuna Vorona, stăm de vorbă cu badea Costică Ciubotărița din satul Joldești, Tezaur Uman Viu UNESCO și cetățean de onoare al comunei Vorona, specialist în prelucrarea pieilor de oaie. Meșterul popular Ciubotărița confecționează căciuli din blană de oaie, meșteșug transmis în familia lui de 5 generații, dar cântă și la fluier și la muzicuță.

Prezentator şi realizator Cristian Tabără

Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu

(Reluare)
 
Reindustrializarea României, un proiect necesar

Reindustrializarea României, un proiect necesar

publicat: marţi, 07 mai 2024

Miercuri, 8 mai, de la ora 12:00, și sâmbătă, 11 mai, de la ora 5:55, la TVR Internațional, vă invităm să revedeți o ediție "Investiţi în ...

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 ați putut urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

 

#tvri