loader
Foto

Galerie foto

“Prezenţe româneşti” în Bulgaria – Best of

Vă invităm să urmăriți o selecție Best of din cele două serii de câte patru emisiuni, dedicate comunităților românești din Bulgaria.

 

Învățământul în limba română, cu o tradiție de peste 200 de ani în țara vecină, se practică în instituții la care tot mai puțini membri ai comunității românești au acces.

La Universitatea “Kliment Ohridski” din Sofia, un singur profesor care predă limba română este român, trimis de Institutul Limbii Române din România. La catedra de Limbă Română predau cetățeni bulgari, fără origini românești. Cursurile sunt destinate cetățenilor bulgari, în general, iar la Sofia ajung, din păcate, foarte puțini copii din familiile de români cantonate majoritar în regiunea Vidin.

(w882) “PrezenÅ

Lucrăm după o programă a Ministerului Educației bulgar și trebuie să adaptăm cursurile la nevoile studenților. Eu a trebuit să selectez textele, să-i determin să citească, dar m-am bazat și pe filmele românești pentru că pentru a înțelege un roman ca „Baltagul”, nu e cazul să-l obligi pe studentul de aici să citească tot. Ca instrument de lucru folosesc și programele radiofonice, iar studenții sunt provocați să scrie compuneri, comentarii și să se exprime și prin comunicare orală în limba română”, a explicat, într-un interviu pentru TVR Internațional, prof. univ. dr. Luiza Catrinel Marinescu, lector din cadrul Institutului Limbii Române.

(w882) “PrezenÅ

În același timp, în Bulgaria, bisericile în care se oficiază și în limba română s-au pierdut în negura timpului, odată cu procesul accelerat de asimilare a românilor din comunitatea istorică.

Chiar și în Sofia, unde biserica „Sfânta Treime” (1905) este proprietate a statului român, slujbele se țin simultan în limba bulgară și în limba română. Echipa TVR Internațional a mers la Sofia, într-o duminică, la slujba oficiată de preotul paroh Neluțu Oprea.

(w882) “PrezenÅ

Terenul a fost cumpărat de românii din Sofia, iar biserica a fost finalizată în anul 1912. Aici vin la slujbe, români, aromâni și cetățeni bulgari și este cunoscută ca locul unde vin să se închine președinți, parlamentari și oameni importanți din România, însoțiți de Serviciul de Protecție și Pază bulgar”, a declarat, într-un interviu pentru TVR Internațional, preotul diplomat Neluțu Oprea, reprezentant al Patriarhiei Române la Sofia.

(w882) “PrezenÅ

Alte două biserici și o mănăstire din regiunea Vidinului au legături puternice cu țara noastră și ne sunt prezentate de liderii asociației românilor din Bulgaria AVE, condusă de medicul Ivo Gheorghiev.

(w882) “PrezenÅ

Situația învățământului și a școlilor este pusă în contextul ultimului recensământ, din 2021, din Bulgaria, analizat cu ambasadorul României la Sofia, Brândușa Predescu.

(w882) “PrezenÅ

Revedeți și un fragment dintr-o analiză a situației turismului cultural legat de monumentele istorice ridicate în țara vecină în memoria ostașilor români care și-au pierdut viața în războiul de independență și în cele două războaie mondiale. Echipa TVR a filmat în tranșeele de la Smârdan, acolo unde, în războiul de eliberare, armata română singură a reușit să rupă jugul otoman din toată regiunea Vidinului.

(w882) “PrezenÅ

Emisiunea este asezonată și cu un fragment reluat din ediția legată de folclor, tradiții și gastronomie românească în Bulgaria.

Proiect finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

(w882) “PrezenÅ

Vă invităm să revedeți emisiunea, miercuri, 5 februarie 2025, de la ora 11.30, la TVR Internațional.

Ediția a fost difuzată în premieră, în 1 februarie 2025.

***

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

Credit foto: Arhiva emisiunii “Prezențe românești”/ Mihaela Iamandei/ youtube TVR

Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+.

 

16:00 Puternici, împreună

*După muncă, rasplata pe merit?

Invitaţi: Matei Atena, telespectatoare care are două locuri de muncă pentru că pensia mamei sale nu-i acoperă cheltuielile acesteia pentru medicamente, Mircea Cosea, expert în calculul şi evaluarea pensiilor şi Elena Merişoreanu, artista căreia, în urma recalculării pensiei, a avut parte de o micşorare drastică a acesteia

Prezentator Liana Stanciu

Jurnalişti: Elena Cristescu, Dana Guţu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

Producător Liana Damian

16:45 Punctul critic (R)

*Traficul de persoane-“industria înfloritoare” a României

Invitati: Silvia Tăbuşcă, coordonator Programul de securitate umană al Centrului European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică, Ştefan Coman, lead în parteneriate şi advocacy pentru International Justice Mission România, colaborator cu ANIT şi DIICOT, Mihaela Drăguş, purtător de cuvânt Agenţia Naţională împortiva Traficului de Persoane, Larisa Butnariu, supravieţuitoare

Prezentator Mihai Rădulescu, co-moderator Liliana Nastase

Producători: Raluca Neagu, Florenţa Dăscălescu

(Reluare)
 
“Prezenţe româneşti” în Bulgaria – Best of

“Prezenţe româneşti” în Bulgaria – Best of

publicat: marţi, 04 februarie 2025

Vă invităm să urmăriți o selecție Best of din cele două serii de câte patru emisiuni, dedicate comunităților românești din Bulgaria.

“Info Diaspora” - Drepturile copiilor români ai căror părinți muncesc în străinătate

În această ediție, într-un interviu realizat de Angela Avram cu Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecţia ...

Metode de combatere a stresului

Metode de combatere a stresului

publicat: vineri, 31 ianuarie 2025

Alexandru Radu Mărmureanu, renumitul chirurg din SUA, medicul vedetă care se bucură de o carieră fabuloasă la Hollywood, a reușit să găsească ...

 

#tvri