Ziua românilor de pretutindeni și excelența românească în medicină
vineri, 17 mai 2019
În perioada 20-23 mai, de la ora 18.30, TVRi aduce în emisiunea ”Un doctor pentru dumneavoastră” medici de excepție, recunoscuți în toată lumea, care au au găsit un mod de a împăca dorința de afirmare și recunoaștere profesională cu dorul de casă.

Luni, 20 mai

MEDICUL GHEORGHE CERIN, APRECIAT ÎN ITALIA

Dr. GHEORGHE CERIN, Șef Secția Cardiologie în Italia și România, Președinte al Asociației Medicilor Români din Italia

Când decizi să pleci din locurile natale urmărești un plan, un țel, poate un vis pe care îl vrei împlinit. Omiți să dai atenție emoțiilor și sentimentelor care te leagă de familie și locul de unde pleci. Timpul nu iartă și dorul de casă își face locul cuvenit, în suflet. Este un moment pe care îl trăiesc toți cei care părăsesc țara pentru o viață mai bună și, mai devreme sau mai târziu, încep să recupereze timpul, amintirile și relațiile cu cei rămași acasă, în România. Mulți medici plecați cu multe decenii în urmă își doresc să se întoarcă la rădăcini, acolo unde s-au format ca oameni, ca specialiști. Se întorc pentru familie, pentru a împărtăși din experiența și cunoștințele lor tinerelor generații de medici, pentru a crea mediul prielnic ca aceștia să rămână în țară. Astfel de sentimente îl încearcă și pe invitatul nostru, medicul Gheorghe Cerin, care ne-a făcut onoarea să vină din Italia pentru a ne împărtăși cum a fost drumul către o medicină de performanță, ce a simțit când a fost departe de familie, care sunt planurile de viitor și rețeta pentru a deveni un medic de excepție, recunoscut dincolo de granițele țării în care te naști. ”Mamei mele îi datorez ceea ce sunt!”, declară invitatul nostru, plin de recunoștință și dragoste pentru femeile care      l-au învățat respectul și bunul simț și care l-au crescut, în mare parte, la mânăstire. Dorul de ”acasă” îl cheamă tot timpul în România, mai ales că ”Viața de emigrant român este o luptă continuă”. Luptă pentru pacienți și în România, la un spital privat din București și are convingerea că este o legătură strânsă între alimentație și bolile cardio – vasculare. Vă invităm să urmăriți o poveste frumoasă a medicului român de excepție care a vrut să se facă marinar dar care a împlinit, în final, dorința mătușii Anica, aceea de a avea un doctor în familie.

În biserică, românii din străinătate se simt ca acasă! Prin telefon: preot POMPILIU NACU, Parohia „Tuturor Sfinţilor“, din Milano Nord – Monza, Episcopia Italiei

Moderator MĂRIUCA MIHĂILESCU

(w640)

Marți, 21 mai

RADIOTERAPEUTUL CORA GACHE A ALES ROMÂNIA

Dr. CORA AURELIA GACHE, medic primar radioterapie, medic șef secție la Centrul de Radioterapie din Constanța

Radioterapeutul Cora Gache a visat, la fel ca mulți alți medici din România, să facă medicină de performanță. Pentru că propria țară nu i-a oferit toate posibilitățile, a ales drumul Germaniei. Absolventă a Facultății de Medicină din Iași, medicul Cora Aurelia Gache și-a definitivat perioada de rezidențiat în cadrul Centrului Universitar București, la Institutul Oncologic si a promovat examenul de medic primar radioterapie. Și-a continuat activitatea profesională în cadrul Secției de Radioterapie a Spitalului Județean de Urgență Constanța, până în anul 2013, când s-a hotărât să lucreze în departamentele de radioterapie a câtorva spitale din Wesel și Ludenscheid, din Germania. Uneori, când visele se împlinesc, după ce ai stat mai mult sau mai puțin în plasa lor, constați că îți dorești altceva. În 2015, dorul de familie a fost mai puternic și a decis să se întoarcă în țară. În Constanța nu exista un centru dotat ca afară, motiv pentru care, între 2016-2017, a lucrat la un centru de radioterapie ultraperformant din București. Din 2018, profesează acasă, în Constanța unde s-a definitivat un centru foarte bine dotat, așa cum sunt cele din străinătate. Au fost 4 ani de frământări, de emoții și sentimente pro și contra. Însă copilul a chemat-o mereu acasă. Un copil pentru care, țara în care s-a născut și prietenii au fost mult mai importanți decât oportunitățile pe care i le putea furniza străinătatea. Iată o speranță că tot mai mulți români vor alege să rămână ”acasă”, locul în care viața este plină de provocări peste care treci mai ușor alături de dragostea celor apropiați și în care poți fi util. Medicul Cora Gache este un sprijin real pentru pacienții din Constanța și împrejurimi, diagnosticați cu cancer, care nu își permit să străbată drumul până la București pentru terapie.

Moderator ANA MARIA GHIUR

(w640)

Joi, 23 mai 2019

CHIRURGUL CĂTĂLIN BADIU ”REPARĂ” INIMI ÎN ROMÂNIA

Conf. Dr. CĂTĂLIN CONSTANTIN BADIU, medic primar - chirurgie cardiovasculară, Șef Departament Chirurgie Cardiovasculară, Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti

Când suntem mici, visăm să devenim profesori, avocați, aviatori… Când avea câțiva anișori, Cătălin Badiu a vrut să fie medic. Aproape de majorat a cochetat cu actoria dar, destinul lui a fost altul. „Când am simţit prima dată o inimă vie în mână, am ştiut că este ceea ce vreau să fac toată viaţa!”, povestește medicul Cătălin Badiu. Ileana, soția lui, nu concepea viața departe de România, motiv pentru care chirurgul Badiu a hotărât să se întoarcă în București, după ani de studiu și activitate profesională la München, în Germania. În 2007, și-a încheiat doctoratul în ştiinţe medicale la Technische Universität München și a obținut calificativul „Magna cum Laude”. A operat 12 ani la Centrul Inimii din München, unul dintre cele mai mari spitale germane, dedicat doar cordului. Povestea începe odată cu formarea familiei de medici Badiu: tatăl, de origine română și mama – germană. Influențat de isoria emoționantă a tatălui și de educația din familie, din școala și liceul german, Cătălin Badiu dorea să facă medicină în America. Însă, visul american a fost înlocuit de cel german pentru că și-a dat seama că nu poate pleca mai departe. ”Dacă plecam în America nu aş fi ţinut legătura cu România cum puteam să o fac din Germania…Am rămas în Germania unde m-am simţit acasă. Am vorbit mereu limba germană, a fost o situaţie diferită… Mă fascinează ordinea şi disciplina, te simţi mult mai bine într-o societate cu reguli clare. Te face să te simţi mai odihnit.” Echipa de chirurgie cardio-vasculară a SUUB, sub coordonarea sa, devine singura unitate publică din România care acoperă întregul arsenal de operaţii minim-invazive prin mini-toracotomie, realizând atât reparaţii cât şi protezări ale valvelor aortă, mitrală şi tricuspidă. Aproape zilnic operează și într-un centru privat important din România. Vă invităm să descoperiți un medic modest, luptător și învingător prin muncă și perseverență. Povestea invitatului special al ediției, cetăţean de onoare al Bucureştiului, este lungă și emoționantă, interesantă și atractivă.

Moderator MĂRIUCA MIHĂILESCU

*****

Partenerii emisiunii:

(w100) HofigalHofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora.  Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

 • 16:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 17:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  O istorie care nu se învaţă la şcoală Poetul pătimirii naționale-Octavian Goga Redactor Doina Teodoru Producător Alexandru Munteanu Realizator Lucia Hossu Longin (redifuzare)
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  Prezentatori: Victoria Coleşnic, Victoria Ocară, Irina Bejenaru Producători: Anastasia Ciuleacu, Ruslan Grabari, Irina Bejenaru Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:30
  Retrospectiva săptămânii
  * Emisiune de analiză şi retrospectivă a ştirilor săptămânii Prezinta Svetlana Gore Producător Irina Bejenaru
 • 19:00
  Exclusiv în România
  Prezintă Cristian Tabără Producători: Cristina Madgearu şi Marin Găbudean
 • 19:50
  Discover Romania
  Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica
 • 20:00
  Telejurnal
  Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Violeta Iorgulescu / Diana Anghel Transmisiune directă Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Discover Romania
  Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica
 • 21:10
  O dată’n viaţă
  * Irina Loghin şi Maria Ciobanu Jurnalişti: Steluţa Matios, Anamaria Voicu Producător Iuliana Tudor
 • 23:00
  Teatru TV
  * Hamlet de William Shakespeare Teatrul Tamási Áron. Adaptare scenică de Rita Sebestyén şi László Bocsárdi, după traducerea lui János Arany. Versiunea romana de Veress Ildikó si Nagy B. Sándor pe baza traducerilor facute de Violeta Popa, George Volceanov; Leon Levitchi, Dan Dutescu Un Hamlet rătăcit în vecinătatea noastră László Bocsárdi porneşte pe urmele personajelor lui Shakespeare într-un spaţiu aproape fără decor, unde nu întunericul stârneşte întrebarea “Cine-i acolo”, ci cada şi duşul din vecinătatea / intimitatea noastră : cine-i acolo, sub jetul de apă care tot curge peste un trup complet dezgolit? ce gânduri l-au pironit sub duşul lucidităţii şi în hainele cui se va îmbrăca el? În interpretarea lui László Mátray, Hamlet refuză masca nebuniei, recurge doar din când în când la gesturi şi vorbe de bufon şi îşi dezvăluie povestea sub semnul lucidităţii şi al simplităţii. Povestea lui Hamlet devine o poveste din vecinătatea noastră, unde se poate întâmpla nu doar să minţim pentru a ascunde adevăruri mărunte, ci să ascundem minciuna prin impunerea ei drept adevăr. Un adevăr pe care Hamlet îl restabileşte cu preţul vieţii celor dragi şi al propriei căderi. Distribuţia: Hamlet / Fortinbras: László Mátray Claudius: Tibor Pálffy Polonius: László Szakács Gertrude: Annamária D. Albu Ophelia: Ágnes Benedek Laertes: József Kolcsár Horatio: Bence Kónya-Ütő Duhul: Levente Nemes Rosencrantz: Alfréd Nagy / Dezső Derzsi Guildenstern: Attila Diószegi Primul gropar: Zsuzsa Gajzágó Al doilea gropar: Gábor Erdei Regia Tv Silviu Jicman Producător Iulian Foișor Producător Delegat Dana Andriescu Producător Coordinator Demeter András István Echipa de productie: Sufleur Szende Gazda Regia tehnică Edit V. Bartha Dramaturgia Rita Sebestyén Scenografia József Bartha Costume Judit Dobre Kóthay Muzica Bence Kónya-Ütő Regia László Bocsárdi Redactor George Mladen Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR
 • 01:25
  Drag de România mea
  * Prima parte Prezintă Paul Surugiu-Fuego Jurnalişti Adina Toderaşcu şi Andreea Baciu Producător Codruţa Prunariu
 • 02:10
  Drag de România mea
  * Partea a II-a Prezintă Paul Surugiu-Fuego Jurnalişti: Adina Toderaşcu şi Andreea Baciu Producător Codruţa Prunariu
 • 03:00
  Telejurnal
  Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Violeta Iorgulescu / Diana Anghel Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Dacii România-Franţa, 1967
  Film * Regia Sergiu Nicolaescu Scenariul Titus Popovici Cu: Amza Pellea, Pierre Brice, Emil Botta, György Kovács, Georges Marchal Dramă. Acţiunea se petrece în anii 86-88 d.Hr, când Domiţian, împăratul roman din aceea vreme, a încercat să cucerească Dacia. Expediţia a fost condusă de generalul roman Cornelius Fuscus. „Reconstituire a posibilei vieţi a „celor mai viteji dintre traci”, în Dacia anului 87, când primul atac al legiunilor romane, condus de Cornelius Fuscus, general ros de ambiţii deşarte, e respins de vitejii daco-geţi. Dar răgazul păcii nu mai poate dura mult. Primul şi cel mai bun lungmetraj al lui Sergiu Nicolaescu, inspirat servit de Titus Popovici-scenaristul, într-o superproducţie de nivel european, rezistentă nu atât datorită anvergurii montării cât, mai ales, fanteziei poetice. Amplele pânze epice ale bătăliilor sunt reţinute doar ca fundal spectaculos din care se detaşează drama propriu-zisă, regizorul urmărind în primul rând elocvenţa efectului vizual. Violenţa unor fraze de montaj cu chipuri şi trupuri însângerate ca şi remarcabila dinamică a cadrelor protejează filmul de decorativism. Depăşind locurile comune ale genului, realizatorii reuşesc performanţa unei drame istorice spectaculare într-un climat specific local”- Tudor Caranfil. * 1967-Selectat pentru premiul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago; * 1968-Festivalul filmului muncitoresc de la Praga-Premiul III. Redactor Marian Nicola Drepturi online: simulcast cu emisia TV exclusiv pe tvrplus.ro
 • 05:45
  Discover Romania
  Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica