loader
Foto

Ziua Românilor de Pretutindeni, aniversată prin programe speciale la TVRi

TVR Internaţional a lansat campania: „Ziua românilor de pretutindeni. 28 mai 2017. Mai pe româneşte”.

 

În perioada 22-28 mai, TVR Internaţional a adus în prim-planul telespectatorilor campania „Ziua românilor de pretutindeni. 28 mai 2017. Mai pe româneşte”. Timp de o săptămână, românii din afara graniţelor au urmărit, la TVRi, emisiuni în premieră, precum şi alte programe de marcă ale TVR înregistrate, care scot în evidenţă importanţa limbii române în păstrarea identităţii etnice şi lingvistice a românilor din diaspora.

Una dintre emisiunile îndrăgite de publicul TVRi, care a adus ediţii speciale în această săptămână a fost „La un pas de Romania”. Difuzată de luni până joi, emisiunea a prezentat subiecte dedicate românilor din ţările vecine şi a reflectat modul în care aceştia păstrează cu sfinţenie moştenirea lingvistică. Românii din Transcarpatia, Ucraina fac subiectul ediţiei din 22 mai, difuzata la ora 9.40.

(w882) Transcarpa

În ziua de 23 mai, românii din Serbia şi-au strigat dorinţa: Lăsaţi-ne să fim români!, iar miercuri, pe 24 mai, la aceeaşi oră, am aflat cum se trăieşte Învăţând româneşte în Bulgaria.

(w882) Bulgaria

Joi, 25 mai, la ora 21.00, am revenit la românii din Ucraina, unde am avut dovada tristă că teoria separatistă a „moldovenismului”, inventată de sovietici, e reactivată: Dispar românii din Bugeac? – este întrebarea la care încearcă să răspundă prima dintr-o serie de patru emisiuni.

Tot despre importanţa limbii române şi păstrarea ei în afara graniţelor, ne-a vorbit, în perioada 22-28 mai, şi echipa emisiunii „Lumea şi noi”. Am început călătoria luni seară, la ora 21.00, când am pornit Pe urmele Basmului Românesc… în Lombardia-Piemonte (Italia).

(w882) italia

Marţi, de la 16.30, am aflat cum se trăieşte cu „Suflet de grec şi inimă de român”, iar seara, de la ora 21.00, aceeaşi emisiune ne-a prezentat unde şi cum se învaţă Limba română în Israel (ediţia ce va fi difuzată, pentru românii de pe continentul nord american şi în dimineaţa zilei de luni, 29 mai, de la ora 5.30, ora României). Despre Limba, cultura şi civilizaţia românească în Liban, am aflat mai multe miercuri, pe 24 mai, de la 16.30, iar în seara aceleiaşi zile, la ora 21.00, am făcut cunoştinţă cu Profa’ de română din Granada. Păstrarea limbii materne este importantă şi pentru Istro-românii din Croaţia, despre care am aflat din ediţia din 25 mai, ora 9.40, a emisiunii. Tot joi, de la 16.30, românii din comuna Micherechi (Ungaria) ne-au împărtăşit Bucuria de a fi român. Vineri dimineaţă, de la ora 9.40, Vorbim, dansăm şi muncim româneşte în Slovenia, iar la ora 21.00 am aflat că există o Şcoală românească în Insula Afroditei (Cipru).

(w882) Slovenia

În noaptea de vineri spre sâmbătă, de la ora 2.30, subiectul emisiunii „Lumea şi noi” este legat de Multiculturalism şi multilingvism în Canada, la Clubul copiilor români.

(w882) canada

Iar în dimineaţa de 28 mai, la 5.30, am avut ocazia să cunoaştem Scriitori de limbă română în Israel, ambele programe fiind dedicate românilor de peste Ocean.

Săptămâna ce ne îndeamnă să vorbim Mai pe româneşte a adus la TVR Internaţional şi ediţii speciale ale emisiunilor consacrate din prime-time-ul postului, precum „Investiţi în România”, difuzată marţi, 23 mai, de la 21.30, „Articolul VII” şi Corespondent TVRi” , ce au putut fi văzute miercuri, 24 mai, respectiv, joi, 25 mai, de la 21.30. Vineri seară, tot la ora 21.30, telespectatorii TVRi au putut urmări „Gala premiilor de excelenţă pentru românii din comunităţile istorice”, un eveniment dedicat luptei pentru identitatea culturală şi lingvistică a patru milioane de români.

Sâmbătă, în ziua ce precede aniversarea românilor de pretutindeni, TVR Internaţional a programat, de la ora 21.00, „Concertul aniversar Eugen Doga, 80 de primăveri”. Cel mai mare compozitor român în viaţă, Eugen Doga, născut în Republica Moldova este o celebritate mondială cu zeci de ordine, medalii, distincţii şi concerte în întreaga lume.

(w882) doga

Norman Manea este scriitorul român care, la 5 ani, era deportat în Transnistria cu toţi evreii din Bucovina, iar la 50 se autoexila împreună cu limba română dincolo de Ocean, unde începea o viaţă nouă, la vârsta la care alţii se pregătesc de pensie. I-am afla povestea duminică, pe 28 mai, de la ora 18.00 şi în dimineaţa zilei de 29 mai, la ora 6.00 (ora României), la „Biografii de ţinut minte”, în reportajul Norman Manea şi fericirea obligatorie.

(w882) Norman Man

***

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând cu anul 2015, în ultima duminică a lunii mai. A fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, cu privire la sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce îşi asumă în mod liber identitatea culturală română — persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, din afara graniţelor României, cu scopul de a menţine, a promova şi a afirma identitatea lor culturală, etnică, lingvistică şi religioasă.

Pe 28 mai 2017, Ministerul Românilor de Pretutindeni marchează această sărbătoare prin evenimente care evidenţiază importanţa limbii române în diaspora. 

4:00 A doua Românie (R)

Este prima pianistă din România devenită Young Steinway Artist. S-a remarcat de la o vârstă fragedă, iar la 7 ani, debuta pe scena Ateneului Român. A cântat pe marile scene din Europa, America de Nord și Asia şi a obţinut numeroase premii, iar concertele au fost difuzate de cele mai importante canale de muzica clasică. Sînziana Mircea are o carieră impresionantă de pianist concertist şi este profesor universitar de pian la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sardinia.

La cea de-a 60-a ediție a Bienalei de Artă de la Venezia, România va prezenta o expoziție a artistului clujean Șerban Savu ce are ca temă relația dintre muncă și timp liber, curatoriată de Ciprian Mureșan. De altfel, cei doi artişti s-au bucurat recent de un real succes în capitala Italiei, unde au avut loc doua expoziţii organizate de Accademia di Romania. Despre aceste evenimente şi despre felul în care este promovată şi reprezentată cultura româna la Roma, vorbim cu Oana Boşca Mălin, director adjunct la Accademia di Romania.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

5:00 Prezenţe româneşti (R)

*Episodul 8

Ion Stoica este profesor de Știinta calculatoarelor la Universitatea Berkeley de 23 de ani, fondator al companiei Databricks, cel mai dezvoltat proiect open-source de gestionare a volumelor mari de date, singura platformă software care combină datele cu inteligenţa artificială. Compania l-a propulsat în topul Forbes ca al patrulea cel mai bogat român din lume, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari.

Este specializat în sisteme IA, cloud computing, rețele, Big data, design de algoritmi și sisteme de securitate.

Director la Sky Computing Lab, cofondator Anyscale (2019), Databricks (2013) și Conviva Networks (2006). Este autorul a peste 100 de lucrări peer reviewed. Este membru de onoare al Academiei Române. A primit mai multe premii, printre care Mark Weiser Award (2019), SIGOPS Hall of Fame Award (2015).

Databricks, compania lansată în 2013, permite gestionarea volumelor mari de date prin aşa-numită arhitectură lakehouse, fiind singura platformă software care combină datele cu Inteligenţa artificială. În 2022, compania era evaluată la 38 de miliarde de dolari.

Realizator şi moderator Marian Voicu

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri