loader
Foto

Ziua Românilor de Pretutindeni, aniversată prin programe speciale la TVRi

TVR Internaţional a lansat campania: „Ziua românilor de pretutindeni. 28 mai 2017. Mai pe româneşte”.

 

În perioada 22-28 mai, TVR Internaţional a adus în prim-planul telespectatorilor campania „Ziua românilor de pretutindeni. 28 mai 2017. Mai pe româneşte”. Timp de o săptămână, românii din afara graniţelor au urmărit, la TVRi, emisiuni în premieră, precum şi alte programe de marcă ale TVR înregistrate, care scot în evidenţă importanţa limbii române în păstrarea identităţii etnice şi lingvistice a românilor din diaspora.

Una dintre emisiunile îndrăgite de publicul TVRi, care a adus ediţii speciale în această săptămână a fost „La un pas de Romania”. Difuzată de luni până joi, emisiunea a prezentat subiecte dedicate românilor din ţările vecine şi a reflectat modul în care aceştia păstrează cu sfinţenie moştenirea lingvistică. Românii din Transcarpatia, Ucraina fac subiectul ediţiei din 22 mai, difuzata la ora 9.40.

(w882) Transcarpa

În ziua de 23 mai, românii din Serbia şi-au strigat dorinţa: Lăsaţi-ne să fim români!, iar miercuri, pe 24 mai, la aceeaşi oră, am aflat cum se trăieşte Învăţând româneşte în Bulgaria.

(w882) Bulgaria

Joi, 25 mai, la ora 21.00, am revenit la românii din Ucraina, unde am avut dovada tristă că teoria separatistă a „moldovenismului”, inventată de sovietici, e reactivată: Dispar românii din Bugeac? – este întrebarea la care încearcă să răspundă prima dintr-o serie de patru emisiuni.

Tot despre importanţa limbii române şi păstrarea ei în afara graniţelor, ne-a vorbit, în perioada 22-28 mai, şi echipa emisiunii „Lumea şi noi”. Am început călătoria luni seară, la ora 21.00, când am pornit Pe urmele Basmului Românesc… în Lombardia-Piemonte (Italia).

(w882) italia

Marţi, de la 16.30, am aflat cum se trăieşte cu „Suflet de grec şi inimă de român”, iar seara, de la ora 21.00, aceeaşi emisiune ne-a prezentat unde şi cum se învaţă Limba română în Israel (ediţia ce va fi difuzată, pentru românii de pe continentul nord american şi în dimineaţa zilei de luni, 29 mai, de la ora 5.30, ora României). Despre Limba, cultura şi civilizaţia românească în Liban, am aflat mai multe miercuri, pe 24 mai, de la 16.30, iar în seara aceleiaşi zile, la ora 21.00, am făcut cunoştinţă cu Profa’ de română din Granada. Păstrarea limbii materne este importantă şi pentru Istro-românii din Croaţia, despre care am aflat din ediţia din 25 mai, ora 9.40, a emisiunii. Tot joi, de la 16.30, românii din comuna Micherechi (Ungaria) ne-au împărtăşit Bucuria de a fi român. Vineri dimineaţă, de la ora 9.40, Vorbim, dansăm şi muncim româneşte în Slovenia, iar la ora 21.00 am aflat că există o Şcoală românească în Insula Afroditei (Cipru).

(w882) Slovenia

În noaptea de vineri spre sâmbătă, de la ora 2.30, subiectul emisiunii „Lumea şi noi” este legat de Multiculturalism şi multilingvism în Canada, la Clubul copiilor români.

(w882) canada

Iar în dimineaţa de 28 mai, la 5.30, am avut ocazia să cunoaştem Scriitori de limbă română în Israel, ambele programe fiind dedicate românilor de peste Ocean.

Săptămâna ce ne îndeamnă să vorbim Mai pe româneşte a adus la TVR Internaţional şi ediţii speciale ale emisiunilor consacrate din prime-time-ul postului, precum „Investiţi în România”, difuzată marţi, 23 mai, de la 21.30, „Articolul VII” şi Corespondent TVRi” , ce au putut fi văzute miercuri, 24 mai, respectiv, joi, 25 mai, de la 21.30. Vineri seară, tot la ora 21.30, telespectatorii TVRi au putut urmări „Gala premiilor de excelenţă pentru românii din comunităţile istorice”, un eveniment dedicat luptei pentru identitatea culturală şi lingvistică a patru milioane de români.

Sâmbătă, în ziua ce precede aniversarea românilor de pretutindeni, TVR Internaţional a programat, de la ora 21.00, „Concertul aniversar Eugen Doga, 80 de primăveri”. Cel mai mare compozitor român în viaţă, Eugen Doga, născut în Republica Moldova este o celebritate mondială cu zeci de ordine, medalii, distincţii şi concerte în întreaga lume.

(w882) doga

Norman Manea este scriitorul român care, la 5 ani, era deportat în Transnistria cu toţi evreii din Bucovina, iar la 50 se autoexila împreună cu limba română dincolo de Ocean, unde începea o viaţă nouă, la vârsta la care alţii se pregătesc de pensie. I-am afla povestea duminică, pe 28 mai, de la ora 18.00 şi în dimineaţa zilei de 29 mai, la ora 6.00 (ora României), la „Biografii de ţinut minte”, în reportajul Norman Manea şi fericirea obligatorie.

(w882) Norman Man

***

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând cu anul 2015, în ultima duminică a lunii mai. A fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, cu privire la sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce îşi asumă în mod liber identitatea culturală română — persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, din afara graniţelor României, cu scopul de a menţine, a promova şi a afirma identitatea lor culturală, etnică, lingvistică şi religioasă.

Pe 28 mai 2017, Ministerul Românilor de Pretutindeni marchează această sărbătoare prin evenimente care evidenţiază importanţa limbii române în diaspora. 

7:00 Telejurnal matinal

* Matinal * Ştiri

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe Producători Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

*Sport (montaj TVRi)

*Meteo (montaj TVRi)

8:50 Diasporadar

Producător Raluca Tudor

 
“Neamul Şoimăreştilor”, sâmbătă, la TVR Internațional

Sâmbătă, 23 martie, de la ora 23:10, la TVRi, vă invitam să urmăriți un film de aventuri despre Moldova domnitorului  Ştefan Tomşa al II-lea ...

Traficul de persoane, în discuție la ”Avocatul dumneavoastră”

Luni, 18 martie, de la ora 21:00, Angela Avram v-a dat întâlnire cu ”Avocatul dumneavoastră”, la TVR Internațional.

Obezitatea, boală sau problemă de aspect?

Obezitatea, boală sau problemă de aspect?

publicat: luni, 18 martie 2024

Luni 18 martie, de la ora 19:00, revedem la TVR Internațional o ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre problema medicală a obezității.

 

#tvri