loader
Foto

Ziua Limbii Române marcată în diaspora şi în comunităţile istorice din jurul graniţelor

Din anul 2013, în ziua de 31 august, românii din ţară şi din întreaga lume sărbătoresc Ziua Limbii Române.

 

La un pas de România

Anul acesta, TVR Internaţional îi aduce în atenţia publicului pe cei care păstrează cu sfințenie limba maternă în comunitatea românească din Voivodina, precum şi pe tinerii români plecaţi la studii în străinătate, unde au devenit adevăraţi „ambasadori” ai valorilor culturale şi identitare româneşti.

Atât în comunitățile istorice, cât și în diaspora, bisericile polarizează românii și sunt principalele instituții culturale care îi ajută să rămână împreună, să asculte și să vorbească limba română fără încetare.

De Ziua Limbii Române, pe 31 august, TVRi a difuzat o nouă emisiune din seria LA UN PAS DE ROMÂNIA, dedicată bisericilor românești din Voivodina.

Credința ortodoxă românească, vie de peste 300 de ani în această peninsulă de latinitate atașată lumii slave a Republicii Serbia, este ultimul bastion al românității din Banatul sârbesc. O redută a comunității istorice de români, expusă și fizic, și spiritual, unor grele încercări. O emisiune despre un patrimoniu cultural deosebit de valoros, grav afectat de condițiile de mediu vitrege din Voivodina.

Emisiunea LA UN PAS DE ROMÂNIA pe această temă, realizată de Mihaela IAMANDEI, jurnalist și producător TV și Claudiu PETRINGENARU, director de imagine, a fost difuzată în premieră, în data de 31 august 2023, la ora 17. 30 și va fi reluată în zilele de 1 septembrie, la ora 19.30, 3 septembrie, la 2.30  și 14.30 și 4 septembrie, la 13.00.

(w882)

În acelaşi timp, campania TVR Internaţional SMART DIASPORA a adus în prim plan, de Ziua Limbii Române, tineri admirabili, energici, ingenioşi, inteligenţi, optimişti şi curajoşi, care au plecat la studii în locuri diferite de lume, fără a renunţa la propria identitate şi care păstrează în suflet România şi limba română.

Mara MERCA este masterand în Franţa, la Institutul de Studii Politice din Paris şi cenzor în cadrul Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS). A absolvit Facultatea de Științe Sociale și Politici Publice de la Universitatea King's College London, a fost coordonator LSRS UK şi se vede profesând doar pentru România. Vorbeşte cu multă emoţie despre locul în care se simte Acasă.

Iulia PANAIT este studentă la Sorbona, la Facultatea de Litere şi voluntar al LSRS Franța. Când a plecat din ţară, a luat cu ea visul de a deveni profesor şi multe cărţi în limba română. Integrarea a fost dificilă, deşi cunoştea limba franceză la nivel avansat. Acum este surprinsă că începe să se simtă ca acasă şi la Paris, nu doar în România.

Simona Fabiola GÎRNEAȚĂ este antropolog juridic, doctorand la Universitatea Sapienza din Roma şi secretar general al Ligii Studenţilor Români din Străinătate.  Plecată la vârsta de 3 ani din România, s-a format şi educat în sistemele de învăţământ francez şi italian. Lucrează în domeniul cercetării şi consultanţei în drepturile omului, dar este şi educator pentru copiii români care trăiesc în Italia. Vorbeşte perfect limba română şi vrea să îşi valorifice toată experienţa acumulată în străinătate în ţara natală.

 

18:00 Telejurnal Moldova

Prezentator Vadim Cheptanaru

Producători: Irina Bejenaru, Anastasia Ciuleacu

Translator mimico gestual

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

*Sport (montaj TVRi)

18:50 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
Ambasadori culturali ai României în lume

Ambasadori culturali ai României în lume

publicat: joi, 09 mai 2024

Ediția ”A doua Românie” de joi, 9 mai, vă prilejuiește întâlnirea cu pianistul Cristian Niculescu, directorul Institutului Cultural Român de la ...

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" v-a invitat să urmăriţi miercuri, 8 mai, la TVR Internațional, de la ora 11:00, o ediţie în care am ...

 

#tvri