loader
Foto

Ziua Limbii Române marcată în diaspora şi în comunităţile istorice din jurul graniţelor

Din anul 2013, în ziua de 31 august, românii din ţară şi din întreaga lume sărbătoresc Ziua Limbii Române.

 

La un pas de România

Anul acesta, TVR Internaţional îi aduce în atenţia publicului pe cei care păstrează cu sfințenie limba maternă în comunitatea românească din Voivodina, precum şi pe tinerii români plecaţi la studii în străinătate, unde au devenit adevăraţi „ambasadori” ai valorilor culturale şi identitare româneşti.

Atât în comunitățile istorice, cât și în diaspora, bisericile polarizează românii și sunt principalele instituții culturale care îi ajută să rămână împreună, să asculte și să vorbească limba română fără încetare.

De Ziua Limbii Române, pe 31 august, TVRi a difuzat o nouă emisiune din seria LA UN PAS DE ROMÂNIA, dedicată bisericilor românești din Voivodina.

Credința ortodoxă românească, vie de peste 300 de ani în această peninsulă de latinitate atașată lumii slave a Republicii Serbia, este ultimul bastion al românității din Banatul sârbesc. O redută a comunității istorice de români, expusă și fizic, și spiritual, unor grele încercări. O emisiune despre un patrimoniu cultural deosebit de valoros, grav afectat de condițiile de mediu vitrege din Voivodina.

Emisiunea LA UN PAS DE ROMÂNIA pe această temă, realizată de Mihaela IAMANDEI, jurnalist și producător TV și Claudiu PETRINGENARU, director de imagine, a fost difuzată în premieră, în data de 31 august 2023, la ora 17. 30 și va fi reluată în zilele de 1 septembrie, la ora 19.30, 3 septembrie, la 2.30  și 14.30 și 4 septembrie, la 13.00.

(w882)

În acelaşi timp, campania TVR Internaţional SMART DIASPORA a adus în prim plan, de Ziua Limbii Române, tineri admirabili, energici, ingenioşi, inteligenţi, optimişti şi curajoşi, care au plecat la studii în locuri diferite de lume, fără a renunţa la propria identitate şi care păstrează în suflet România şi limba română.

Mara MERCA este masterand în Franţa, la Institutul de Studii Politice din Paris şi cenzor în cadrul Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS). A absolvit Facultatea de Științe Sociale și Politici Publice de la Universitatea King's College London, a fost coordonator LSRS UK şi se vede profesând doar pentru România. Vorbeşte cu multă emoţie despre locul în care se simte Acasă.

Iulia PANAIT este studentă la Sorbona, la Facultatea de Litere şi voluntar al LSRS Franța. Când a plecat din ţară, a luat cu ea visul de a deveni profesor şi multe cărţi în limba română. Integrarea a fost dificilă, deşi cunoştea limba franceză la nivel avansat. Acum este surprinsă că începe să se simtă ca acasă şi la Paris, nu doar în România.

Simona Fabiola GÎRNEAȚĂ este antropolog juridic, doctorand la Universitatea Sapienza din Roma şi secretar general al Ligii Studenţilor Români din Străinătate.  Plecată la vârsta de 3 ani din România, s-a format şi educat în sistemele de învăţământ francez şi italian. Lucrează în domeniul cercetării şi consultanţei în drepturile omului, dar este şi educator pentru copiii români care trăiesc în Italia. Vorbeşte perfect limba română şi vrea să îşi valorifice toată experienţa acumulată în străinătate în ţara natală.

 

10:00 Rivalii (R)

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Regizor artistic Luminiţa Iordanescu

Colaboratori: Costin Teodorescu şi Raluca Tudor

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)

11:35 La un pas de România

*Transcarpatia

Episodul 2-Blestemul sarii

La un pas de România în Transcarpatia, peste Tisa, Slatina sau Solotvino, cum îi este numele în ucraineană, este una dintre cele mai vechi şi cunoscute aşezări din toată zonă. Localitatea este şi a fost dintotdeauna una de români maramureşeni. La răscrucea drumurilor istoriei şi ale vieţii, natura şi divinitatea au înzestrat pământurile Slatinei cu cea mai bună sare din Europa. Solul şi subsolul Slatinei au fost cercetate încă de pe vremea romanilor, dornici de a lua cu ei spre Roma ”darul zeilor” de cea mai bună calitate. De 2000 de ani au tot venit alţi şi alţi curioşi care şi-au încărcat fie sacii, fie carele, fie căruţele, vagonetele, camioanele, sau containerele cu sarea Slatinei. Pentru mulţi, şi pungile cu bani se îngroşau, tot datorită sării de lângă Tisa, la fel şi conturile din băncile lumii. Totul a fost bine până acum mai bine de 10 ani când apa s-a năpustit în minele cu sare şi nu s-a mai lăsat dusă. Sarea s-a ascuns în apele din ce în ce mai bogate, minerii şi-au pierdut locurile de muncă, iar conturile din bancă s-au închis. Nu pentru toţi.

Realizator şi producător Aura Dobre

(redifuzare)

 
IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Anul acesta se împlinesc 17 ani de la moartea marelui actor și profesor, Adrian Pintea. A plecat dintre noi mult prea repede, la apogeul ...

Poeta ANA BLANDIANA şi MIRCEA DUMITRU în DIALOGURI ACADEMICE

Duminică, 8 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog de colecţie cu ANA BLANDIANA, prima româncă recompensată ...

Artiști basarabeni și artiști români, la „Drag de România mea!”

O nouă gală specială avem în dar pentru voi sâmbătă, v7 decembrie, de la ora 20.00 și duminică, de la ora 15.00, numai la TVR 2.

 

#tvri