loader
Foto

Galerie foto

Ziua Culturii Naţionale, la TVR Internaţional

În data de 15 ianuarie, românii de pretutindeni au fost invitaţi să serbeze Ziua Culturii Naţionale, urmărind programele speciale transmise de TVR Internaţional.

 

Ziua de 15 ianuarie, aleasă în 2010 ca Zi a Culturii Naţionale, reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu, dată de la care se împlinesc 171 de ani.

În avanpremiera acestei sărbători de mare însemnătate pentru românii de pe toate continentele, TVR Internaţional difuzează miercuri, de la ora 21.00, o ediţie specială a emisiunii Articolul VII, realizată de Mihaela Crăciun. Scriitori, istorici si critici literari, precum Alex Ştefănescu, prof.univ Vasile Popovici (Timişoara), prof.univ Alexandru Călinescu (Iaşi) vorbesc despre opera politică eminesciană, iar personalităţi din câteva mari oraşe ale României readuc în atenţia publicului fragmente din publicistica lui Eminescu.

Vineri, 15 ianuarie 2021, la ora 16.00, va fi difuzată ediţia specială a emisiunii Obiectiv comun, realizată în studioul TVR de la Chişinău, sub genericul Ziua culturii naționale pe ambele maluri ale Prutului. Opera lui Mihai Eminescu - liant al românilor de pretutindeni. Renumitul compozitor Eugen Doga va evoca propria viziune asupra operei eminesciene, iar invitaţi din Republica Moldova şi din România vor vorbi, între altele, despre colaborarea în domeniul culturii, proiecte culturale de importanţă naţională şi solidaritatea oamenilor și a instituțiilor de profil în perioada pandemiei.

Tot vineri, începând cu ora 17.00, TVRi transmite un amplu proiect în care vor fi omagiate trei mari personalităţi ale culturii române: Ciprian Porumbescu, Lucian Blaga şi Alexe Mateevici. Programul, intitulat Porumbescu, Mateevici, Blaga. Personalităţi culturale în România Mare, este un triplex Suceava-Alba Iulia-Chişinău, la care participă oameni de cultură, personalităţi de pe ambele maluri ale Prutului, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor şi ai unor importante instituţii culturale. Emisiunea va include un moment muzical în direct, dar şi reportaje din locurile în care s-au născut Lucian Blaga şi Alexe Mateevici.

Talk show-ul Punctul pe AZi, realizat în direct, la Chişinău, poate fi urmărit de românii de pretutindeni la ora 19.00. Pentru a evoca Ziua Culturii Naţionale, în studio va fi prezent eminescologul Mihai Cimpoi, academician român, critic și istoric literar, redactor literar și eseist basarabean. Fost președinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, deputat în Parlamentul Republicii Moldova între 1999-2001, Mihai Cimpoi este autorul unor opere fundamentale, cum ar fi: „O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia“ și „Mihai Eminescu. Dicționar Enciclopedic. Mihai Cimpoi este autorul și realizatorul proiectului „Congresul Mondial al Eminescologilor, lansat în 2012 și devenit o tradiție.

La ora 21.00 este programat spectacolul extraordinar al maestrului Eugen Doga, cel mai mare compozitor român din Basarabia cu recunoaștere internațională, susţinut la Ateneul Român din Bucureşti în anul 2017, sub genericul Gala Eugen Doga - 80 de primăveri.

Sărbătoriţi Ziua Culturii Naţionale împreună cu TVR Internaţional!

21:00 Vineri seara în direct

*Best of 1

Moderator Kyrie Mendel

Producător Bogdan Stănescu

(redifuzare)

22:00 Gala umorului

Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Producător Cosmin Dumitru

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri