loader
Foto

Galerie foto

Zilele Culturale Poesis, ediția a XXV-a, la Reportajele TVRi

La Satu Mare, Festivalul „Zilele Culturale Poesis”, ajuns la ediţia a XXV-a, s-a dovedit a fi o victorie a culturii. Festivalul este difuzat în două părţi la TVR Internaţional, TVR MOLDOVA, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Reportajele TVR Internaţional

Zilele Culturale Poesis - Partea I este disponibilă online pe TVR+

*Difuzare:

TVR Internaţional - de la ora 14.30, pe 13 martie

TVR MOLDOVA - de la ora 19.00, pe 12 martie

TVR HD - de la ora 16.00, pe 26, 27 martie

Satu Mare este un punct energetic în cultura și literatura română contemporană. Sintagma de „energetică a Nordului” a fost lansată de poetul George Vulturescu, inițiator, păstrător și, totodată, creator al memoriei spirtuale sătmărene.

Festivalul  „Zilele Culturale Poesis” a celebrat o dublă aniversare, fiind, în fapt, o victorie a culturii și a localismului creator. Evenimentele organizate pe parcursul a trei zile s-au desfășurat la Satu Mare, Carei, Negreşti-Oaş, Apa şi Medieşu Aurit. Au fost invitați scriitori din Ungaria, Republica Moldova, Serbia, Bulgaria și din România. S-au lansat cărți şi reviste, s-au ţinut colocvii şi recitaluri de poezie şi s-au decernat premiile literare „Frontiera Poesis 2015”.

Aici, în oraşul de pe Someş, apare de peste un sfert de veac revista „Poesis”, fondată și editată de George Vulturescu, scriitor care a inițat şi acest festival de literatură, cu anvergură regională şi europeană.

(w882) Poesis

Pe la Satu Mare, au trecut, într-un fel sau altul, cei mai valoroşi autori români ai ultimelor decenii, precum şi scriitori invitaţi din Europa şi America. „Poesis” a promovat constant atât literatura și cultura diasporei nostre istorice, ale românilor din Basarabia, Nordul Bucovinei, Serbia, Ungaria, Bulgaria, cât și opera scriitorilor români răspândiți pe meridianele lumii.

George Vulturescu a reuşit să facă din acest festival o veritabilă instituţie a nordului creator, în ciuda problemelor economice şi al sprijinului limitat. Este nu numai o instituție culturală, ci și una a promovării prieteniei - formatoare, literare, a spiritelor pereche şi a crezurilor comune.

Autor al mai multor volume de poezie, promotor al unui preseverent localism creator, George Vulturescu a primit premii și distincții literare, a fost tradus și publicat în 10 limbi şi continuă să creeze istorie literară de la Satu Mare.

Partea a II-a este disponibilă online pe TVR+.

 

Zilele Culturale Poesis - partea a II-a

*Difuzare:

TVR Internaţional - de la ora 14.30, pe 20 martie

TVR MOLDOVA - de la ora 19.00, pe 13 martie

TVR HD - de la ora 16.00, pe 26, 27 martie

La Satu Mare apare de peste un sfert de veac revista „Poesis”, fondată şi editată de George Vulturescu, scriitor care a iniţiat şi acest festival de literatură, cu anvergură regională și europeană.

(w882) Zilele Cul

Evenimentele organizate pe parcursul a trei zile s-au desfășurat la Satu Mare, Carei, Negrești-Oaş, Apa şi Medieșu Aurit, unde s-au lansat şi prezentat cărţi şi reviste.

Festivalul a promovat constant atât literatura, cultura și valorile românilor din Basarabia, Nordul Bucovinei, Serbia, Ungaria, Bulgaria, cât și opera scriitorilor români risipiți pe meridianele lumii.

Producător: Sandrino Gavriloaia

Fotografii de Sandrino Gavriloaia

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


0:20 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală

*O istorie care nu se învaţă la şcoală

*Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reusit să-si păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reuneste figuri emblematice ale rezistentei anticomuniste românesti

*Primăvara creştină

Un episcop martir: Anton Durcovici

Anton Durcovici a fost un episcop romano-catolic al diecezei de Iași în anii 1948-1949. Perioada a una de confruntare deschisă cu regimul comunist, iar episcopul Durcovici și-a făcut pe deplin datoria. A fost arestat în iunie 1949 și a murit la Sighet, în 10 decembrie 1951. A fost beatificat la data de 17 mai 2014 la Iași.

Redactor Doina Teodoru

Producător Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

(redifuzare)

1:10 De ce-aş citi? (R)

*Invitat: Vava Ştefănescu, dansatoare şi coregrafă, manager Centrul Naţional al Dansului şi Radu Nica, regizor, manager Teatrul Metropolis

De ce-aș citi? Ca să înțeleg mai bine artele performative, teatrul și coregrafia. Pe 29 aprilie se celebrează în fiecare an Ziua Internațională a Dansului, iar noi vom încerca să aflăm care este relația textului cu dansul, a literaturii cu coregrafia și cu mișcarea scenică.

Moderator Tudor Călin Zarojanu

Producător Bogdana Pascal

(Reluare)
 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

publicat: marţi, 30 aprilie 2024

În Săptămâna Patimilor, la „Investiţi în România!”, am ales o temă deosebită: turismul religios, pelerinaj pentru suflet. Emisiunea s-a difuzat ...

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

 

#tvri