loader
Foto

“Vulpe-vânător”, un film despre nevroza comunismului, la TVRi

Poate sună greu de digerat, dar filmul lui Stere Gulea după una dintre cărţile Hertei Muller trebuie văzut pentru că e nevoie, în memoria colectivă, de el ca reper. TVRi l-a programat sâmbătă, 21 decembrie, de la ora 23.00.

 

Filmul românesc la TVRi

De ce spunem asta că filmul e greu de digerat, dar că trebuie văzut? Numai recapitulând – an de an – lecţia cea mai dură din istoria recentă românească putem fi siguri că nu uităm. Şi dacă reuşim să nu uităm, la un moment dat vom putea poate ierta şi merge cu adevărat înainte, dar, mai ales, vom şti cu siguranţă ce greşeli nu mai vrem să repetăm.

Istoria nu iartă pe nimeni, cum bine ştiţi, iar istoria comunismului românesc a lăsat o rană adâncă în sufletul Hertei Muller, scriitoarea de origine română distinsă, în 2009, cu premiul Nobel pentru Literatură.

Herta Muller a emigrat în Germania, dar destinul ei românesc  o urmăreşte încă şi asta transpare în toate cărţile ei, mai ales în volumul “Încă de pe atunci Vulpea era Vânătorul”.

(w882) Herta Mull

Evenimentele prezentate în film sunt premergătoare mişcării de stradă de la Timişoara, din decembrie 1989. Irina, o tânără profesoară, fire nonconformistă și independentă, intră în atenția Securităţii, care, în scopul de a o intimida, folosește un întreg arsenal de presiuni psihologice.

La aflarea veştii că familia Ceauşescu a fost arestată, Irina trăieşte clipe de euforie rară. Bucuria ei, însă, nu durează prea mult odată ce descoperă că nu a scăpat încă de urmăritori.

Filmul, produs în 1993, şi regizat de Stere Gulea a fost recompensat cu premiul UCIN pentru regie, dar şi cu distincţii pentru imagine şi coloană sonoră. Oana Pellea, cea care interpretează rolul principal, a primit, de asemenea, premiul UCIN pentru interpretare feminină.

Alături de ea îi veţi găsi în film pe Dan Condurache, Mara Grigore şi Claudiu Istodor.

„Premiul Nobel pentru literatură îi este acordat scriitoarei Herta Muller, care descrie cu lirismul său concentrat şi proza plină de sinceritate universul celor deposedaţi.“ (Motivaţia juriului Nobel 2009)

Ce alte filme mai puteţi urmări în acest final de săptămână la TVR Internaţional aflaţi AICI.

15:30 Punctul critic

Prezintă Bogdan Muzgoci

Co-moderator Dorin Chioţea, jurnalist TVR

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik, Raluca Alecu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Producători: Mihaela Căciuleanu, Florenţa Dăscălescu

Regia artistică Dan Manoliu

17:00 Interviu cu Şerban Foarţă

Prezintă Călin Andrei Mihăilescu

Realizat de Universitatea de Vest din Timişoara

(redifuzare)

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Efectele exceselor de sărbători

Efectele exceselor de sărbători

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

O nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" în care discutăm despre efectele exceselor de sărbători, tratarea bolilor de oase și legătura ...

 

#tvri