loader

Vremea îngerilor cu Mircea Milcovitch, luni şi marţi la “Lumea şi noi”

Pe 1 şi 2 iunie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional v-am spus povestea unui artist complex: sculptor, pictor şi grafician, a cărui casă din Franţa este un adevărat muzeu.

 

Lumea şi noi

Prima parte este disponibilă online pe TVR+.

Partea a doua este disponibilă online pe TVR+.

“Pentru a ști ce este un artist, sau mai curând, cine este, trebuie mai întâi să vezi ceea ce face, să-i vezi opera. Acest lucru este valabil şi pentru mine. Nu sunt doar creatorul-executant al acestor imagini, al acestor sculpturi în piatră sau în marmură, ci sunt chiar cauza acestor forme, a rigorii liniilor lor curbe, a stilului purificat, a volumelor bine arcuite, a atracției estetice a suprafețelor netede, bine șlefuite. Eu port responsabilitatea pentru toate aceste siluete, aceste semne-personaj, destinate să poarte un dialog cu spiritul omului aflat în căutarea frumuseții. Oricum s-ar face, cu sau fără mine,  eu sunt responsabil de integrarea lor în mișcarea artistică a secolului”. Aşa se descrie Mircea Milcovitch pe site-ul său.

(w882) Mircea Mil

Sculptor, pictor, grafician, membru, în anii ’60, al grupării de la Poiana Mărului, Mircea Milcovitch are în continuare, o energie debordantă. Are în curte mai multe peșteri, în care sculptează, fără să deranjeze pe cineva.

(w882) Mircea Mil

Nu are răbdare să urmeze poteca și urcă în escaladă, peretele abrupt. Mută blocuri de marmură, statui începute sau statui finisate, care depășesc binișor propria-i greutate. Scrie cu aceeași îndârjire cu care sculptează. Biserica Saint Germain des Pres din Paris i-a cumpărat doi îngeri de marmură, care de acolo, din tabernacol, sunt dovada sacralității artei sale.

În casa de la Ecluzelles are un adevărat muzeu, valori neprețuite de artă modernă, cărora li se alătură picturile soției sale, Maria Mesterou. România, ca să nu repete greșelile trecutului (cum a fost în cazul Brâncuși), are datoria să-i organizeze o mare expoziție retrospectivă, cu atât mai mult cu cât nu s-a mai întors în România din 1968, când a rămas în Franța.

(w882) Mircea Mil

Un reportaj de Dan Paul Ionescu

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

(w882) Mircea Mil

(w882) Mircea Mil

(w882) Mircea Mil

(w882) Mircea Mil

(w882) Mircea Mil

22:40 Teatrul TV

*Patima de sub ulmi

Autor Eugen O’Neill

Adaptare şi regie Dinu Cernescu

Distribuție: Mircea Albulescu-Ephraim Cabot, Adriana Trandafir-Abbie, Florin Piersic Jr.-Eben, Valentin Teodosiu-Simion, Constantin Cotimanis-Petru

Simion (Valentin Teodosiu) și Petru (Constantin Cotimanis), cei doi fii răzvrătiți ai bătrânului Ephraim Cabot (Mircea Albulescu) părăsesc ferma tatălui lor, în căutarea aurului californian. Cel de-al treilea fiu, Eben (Florin Piersic Jr), rămas acasă, își întâmpină tânăra mamă vitregă. Abbie (Adriana Trandafir) este atât de tânără încât i-ar fi mai potrivită ca soție decât ca mamă.

Producător Ruxandra Ţuchel

0:15 Destine ca-n filme

*In memoriam Mihai Leu

Prezintă Iuliana Marciuc

Redactor Dana Ilie

Producător Iuliana Marciuc

 
Forumul Național de Neurologie

Forumul Național de Neurologie

publicat: vineri, 04 iulie 2025

Forumul Național de Neurologie a reunit profesioniști din România și din străinătate pentru schimb de expertiză și accelerarea implementării ...

Exclusiv în România: Bucureşti, când morţii vorbesc

În București descoperim împreună povești inedite, dar și locuri și istorii inedite. Bunăoară, ce ați zice de o vizită la cimitirul Bellu?

România face bine: Cea mai mica școală din România

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și ...

 

#tvri