loader
Foto

Vremea îngerilor cu Mircea Milcovitch, luni şi marţi la “Lumea şi noi”

Pe 1 şi 2 iunie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional v-am spus povestea unui artist complex: sculptor, pictor şi grafician, a cărui casă din Franţa este un adevărat muzeu.

 

Lumea şi noi

Prima parte este disponibilă online pe TVR+.

Partea a doua este disponibilă online pe TVR+.

“Pentru a ști ce este un artist, sau mai curând, cine este, trebuie mai întâi să vezi ceea ce face, să-i vezi opera. Acest lucru este valabil şi pentru mine. Nu sunt doar creatorul-executant al acestor imagini, al acestor sculpturi în piatră sau în marmură, ci sunt chiar cauza acestor forme, a rigorii liniilor lor curbe, a stilului purificat, a volumelor bine arcuite, a atracției estetice a suprafețelor netede, bine șlefuite. Eu port responsabilitatea pentru toate aceste siluete, aceste semne-personaj, destinate să poarte un dialog cu spiritul omului aflat în căutarea frumuseții. Oricum s-ar face, cu sau fără mine,  eu sunt responsabil de integrarea lor în mișcarea artistică a secolului”. Aşa se descrie Mircea Milcovitch pe site-ul său.

(w882) Mircea Mil

Sculptor, pictor, grafician, membru, în anii ’60, al grupării de la Poiana Mărului, Mircea Milcovitch are în continuare, o energie debordantă. Are în curte mai multe peșteri, în care sculptează, fără să deranjeze pe cineva.

(w882) Mircea Mil

Nu are răbdare să urmeze poteca și urcă în escaladă, peretele abrupt. Mută blocuri de marmură, statui începute sau statui finisate, care depășesc binișor propria-i greutate. Scrie cu aceeași îndârjire cu care sculptează. Biserica Saint Germain des Pres din Paris i-a cumpărat doi îngeri de marmură, care de acolo, din tabernacol, sunt dovada sacralității artei sale.

În casa de la Ecluzelles are un adevărat muzeu, valori neprețuite de artă modernă, cărora li se alătură picturile soției sale, Maria Mesterou. România, ca să nu repete greșelile trecutului (cum a fost în cazul Brâncuși), are datoria să-i organizeze o mare expoziție retrospectivă, cu atât mai mult cu cât nu s-a mai întors în România din 1968, când a rămas în Franța.

(w882) Mircea Mil

Un reportaj de Dan Paul Ionescu

Un nou sezon "Lumea şi noi", din 6 octombrie! Fii mândru de românii pe care ţi-i prezintă TVR Internaţional!

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

(w882) Mircea Mil

(w882) Mircea Mil

(w882) Mircea Mil

(w882) Mircea Mil

(w882) Mircea Mil

1:10 De ce-aş citi? (R)

*Invitat: Vava Ştefănescu, dansatoare şi coregrafă, manager Centrul Naţional al Dansului şi Radu Nica, regizor, manager Teatrul Metropolis

De ce-aș citi? Ca să înțeleg mai bine artele performative, teatrul și coregrafia. Pe 29 aprilie se celebrează în fiecare an Ziua Internațională a Dansului, iar noi vom încerca să aflăm care este relația textului cu dansul, a literaturii cu coregrafia și cu mișcarea scenică.

Moderator Tudor Călin Zarojanu

Producător Bogdana Pascal

(Reluare)

2:00 Cursa prin istorie

*Poveşti şi secrete pe Podul Mogoşoaiei

Spioni din al doilea război mondial

Calatoria pe Podul Mogosoaiei continua prin istorie. Adriana Irimescu si un grup de tineri elevi merg pe urmele spionilor din al doilea razboi mondial, redescoperind Piata Palatului Regal de odinioara.

Prezintă Adriana Irimescu

Jurnalist Ştefania Ţene

Realizatori şi producători: Anca Berlogea-Boariu şi Aziza Micu

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

publicat: marţi, 30 aprilie 2024

În Săptămâna Patimilor, la „Investiţi în România!”, am ales o temă deosebită: turismul religios, pelerinaj pentru suflet. Emisiunea s-a difuzat ...

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

 

#tvri