La ediția din 30 august a emisiunii Articolul VII, realizatorul Mihaela Crăciun a discutat despre votul prin corespondență, precum și alte teme de interes pentru românii din străinătate.
Mihaela Crăciun (n. 1970, Reuseni, Suceava) este realizator și producător la Televiziunea Română, licențiată în Istorie și Geografie, cu master în ...
Pornim de la Articolul VII al Constituţiei României şi împreună cu avocaţi, profesori şi specialişti, dezbatem, în fiecare săptămână, problemele ...
În prima parte, în studio a fost prezentă doamna Nineta Barbulescu, Ambasadorul României în Australia și Noua Zeelandă. Printre subiectele abordate, au fost și legăturile României cu statul australian Tasmania și mica comunitate de români din cel mai sudic stat australian, care vorbesc limba română ca şi cum ar fi ajuns acum din România. În faţa Departamentului Imigraţiei din Hobart, imediat după decembrie 989, ei au dezvelit o plachetă de care sunt foarte mândri.
La Universitatea din Tasmania (UTAS) se găsește cea mai mare colecţie de artă modernă şi contemporană românească din emisfera sudică, intitulată colecţia Tyler, după numele unui australian care a petrecut aproape un deceniu la Bucureşti (în perioada 1973-1982), ca reprezentant al Fondului Monetar Internaţional, perioadă în care a intrat în relaţii de prietenie cu artiştii români ai epocii şi a achiziţionat peste 200 de picturi, sculpturi şi icoane româneşti de mare valoare! Ulterior, acesta le-a donat UTAS, o dovadă în plus de recunoaştere a valorii inestimabile a culturii şi civilizaţiei româneşti de pe aceste meleaguri.
.
În partea a doua a dezbaterii, domnul Vasile Soare, Ambasadorul României în Federația Rusă, a vorbit despre activitatea Ambasadei României în Federația Rusă pentru comemorararea ostașilor români morți în Rusia, relația româno-rusâ, comunitatea românească. Ambasada României la Moscova a publicat lista nominală a primilor 10.724 de prizonieri de război români morți între anii 1941-1956 în lagărele NKVD care au existat pe teritoriul Federației Ruse. După 75 de ani, urmașii ostașilor români vor avea posibilitatea să afle unde au murit tații, bunicii și străbunicii, care nu s-au întors acasă.
.
”După postarea documentarului şi listei nominale, Ambasada a primit foarte multe mesaje de apreciere din partea unor urmași ai militarilor români neîntorși din prizonierat. Fără excepție, aceștia s-au declarat extrem de mulțumiți că, în sfârșit, uneori după ani mulți de căutări şi demersuri instituționale repetate, au aflat cu certitudine destinul tragic al bunicilor, părinților, rudelor decedate în urmă cu 70-80 de ani în lagărele şi spitalele speciale NKVD, ori în batalioanele de muncă sovietice", a declarat Vasile Soare, ambasadorul României în Rusia.
.
Producător și realizator: Mihaela Crăciun
.