loader
Foto

„Visul unei nopţi de iarnă” și „Tandreţea lăcustelor", In memoriam Dan Necșulea

Rodica Mandache şi Florin Piersic sunt protagoniştii celebrei piese de teatru „Visul unei nopţi de iarnă”, de Tudor Mușatescu, adaptată tv de Ioana Prodan şi Dan Necşulea, în regia lui Dan Necșulea. „E o piesă frumoasă şi cred că orice femeie vrea să joace rolul acesta. Chiar Florin a vrut să joace Doruleţ, i-a plăcut rolul acesta extraordinar de tare", mărturiseşte Rodica Mandache, interpreta rolului Doruleţ din piesa de teatru Visul unei nopţi de iarnă.

 

„Visul unei nopţi de iarnă” era „comedia romantică” a iernilor din anii ’80. El – scriitor cunoscut, matur, înalt, frumos, curtat de femei – interpretat de Florin Piersic - o întâlneşte pe ea – tînără, sprinţară, naivă, visătoare, îndrăgostită (Rodica Mandache) de el, după ce i-a citit toate cărţile. Este clasica poveste de dragoste, „reţetă” valabilă şi astăzi. Diferenţa între Visul unei nopţi de iarnă şi un film romantic din zilele noastre? O delicateţe naturală, prezentă în toate – în glas, în privire, în zîmbet, în suflete.

(w882)

Toată lumea o ştie, toţi românii o cunosc ca fiind Doruleţ. În Visul unei nopţi de iarnă, Rodica Mandache a impresionat prin jocul de un firesc cutremurător şi prin apariţia apropiată de candoarea copilăriei. Revedem în 103 minute alb-negru o piesă minunată, în interepretarea excepţională a unor mari actori ai scenei româneşti.

(w882)

Piesa Visul unui nopţi de iarnă a avut premiera pe scenă în anul 1937, la Teatrul „Comedia” din Bucureşti, avîndu-i în rolurile principale pe George Vraca, Nelly Sterian şi W. Ronea. Ulterior, melodrama a fost ecranizată de două ori: prima dată în 1946, în regia lui Jean Georgescu, iar a doua oară, în 1980 (varianta pentru televiziune), în regia lui Dan Necşulea.

Revedem „Visul unei nopți de iarnă” vineri, 6 septembrie, de la ora 21.00, la TVR Internațional.

„Tandreţea lăcustelor"

Filmul aduce în prim plan lumea mafiei de tip românesc – cu generaţii diferite dar interese identice: banul şi puterea politică. „Roiurile” de lăcuste, adulte şi tinere, folosesc aceleaşi metode – crima, minciuna şi corupţia – pentru a se ridica deasupra celorlalţi.

Considerat un film politic, un film protest, un strigăt de avertisment, " Tandreţea... lăcustelor" o întâlnim doar în povestea tragică de dragoste inserată în această lume.

Împreună cu scenaristul Eugen Pretorian, regizorul Dan Necşulea a optat pentru un film a cărui acţiune se petrece în anii de după 1989 şi care priveşte atît trecutul, cît şi prezentul României. "Privirea spre trecut şi prezent ajunge sus, ameţitor de sus, spre structurile politice ce vin din trecut cu "arme" şi obiceiuri, cu droguri, crimă organizată, cazinouri, spălări de bani, spionaj, trădări. Această istorie a declinului "foştilor", care s-au descurcat pînă acum în toate împrejurările social-politice, se împleteşte cu cea a ascensiunii "lupilor tineri", conduşi de Puiuţ, care vor lua locul celor dintîi, după moartea "Şefului". Scenariul acesta îşi propune o incursiune în interiorul unei lumi subterane abjecte, care există şi se dezvoltă în paralel cu cea normală, de la suprafaţă. Povestea este dură pentru că realitatea reflectată este dură".

(w500)

Cînd a citit scenariul, Victor Rebengiuc, interpretul personajului principal, Jorj, a acceptat imediat rolul pe care l-a găsit "deosebit de ofertant, profund şi bine scris". Jorj, supranumit "Şeful", pentru că de patru decenii tot şef a fost, conduce "oameni de afaceri" care, deşi nostalgici ai comunismului, se dovedesc mobili, pragmatici, lipsiţi de scrupule şi dispuşi să accepte "schimbarea". Ei sunt un tip de mafioţi, apăruţi după 1989, din rîndul unor foşti nomenclaturişti. După cum sugerează şi titlul neobişnuit al filmului, lumea acestor "nesătui" de putere şi bogăţii, după care rămîne doar pustiul, este adusă în faţa spectatorilor. (Adina Ștefan, Un film ca un strigăt: Oameni buni, ce se întîmplă cu noi? - Tandreţea lăcustelor). Citiți mai mult pe LiterNet.ro aici

Felicit Televiziunea pentru scenariul pe care l-a descoperit şi pe care Dan Necşulea l-a pus în pagină. Evident că sunt bucuros că în acest scenariu am un rol bun, care-mi place, care mă interesează şi care sper să iasă bine. Reînnod o colaborare cu Dan Necşulea, colaborare căreia îi datorez două roluri, cele mai frumoase din cariera de televiziune: Stâlpii societăţii de H. Ibsen şi Jocul ielelor de Camil Petrescu, spectacole care au fost montate înainte de 1989. La vremea respectivă au însemnat ceva important pentru Televiziunea Română. Filmul este o poveste dură şi dureroasă. Este vorba de o luptă între generaţii, e vorba de «ticăloşii» vechi şi «ticăloşii» noi. Dezvăluie nişte subsoluri ale societăţii care ne-au măcinat existenţele. (Victor Rebengiuc)

(w882)

Regia: Dan Necşulea

Scenariu: Eugen Pretorian

Cu: Victor Rebengiuc, Dorina Lazar, Mircea Albulescu, Costel Constantin, Mitica Popescu, Serban Ionescu, Valentin Teodosiu, Traian Stănescu, Sanda Toma, Lamia Beligan, Marius Bodochi, Dana Dembinski, Alfred Demetriu, Emilia Dobrin, Camelia Maxim, Bogdan Muşatescu.

(w500)

Sâmbătă, 7 septembrie, de la ora 23.10, TVR Internațional a redifuzat filmul „Tandrețea lăcustelor”, regizat de Dan Necșulea.

***

Mai multe informații despre programele dedicate comemorării regizorului Dan Necșulea regăsiți aici

0:05 Jurnal Cultural

Producător Anca Lăzărescu

1:00 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă

*Best of

Invitat George Litarcek

Emisiune de Eugenia Vodă

 
Balneoclimatologia românească, domeniu medical de interes mondial

O treime dintre izvoarele de ape minerale din Europa se află în România. Datorită resurselor extraordinare balneo-climatice, la nivel mondial, ...

O altă „Cântare a României”

O altă „Cântare a României”

publicat: marţi, 10 septembrie 2024

La „Miturile comunismului”, ne amintim mai ales de lucrurile frumoase: de Festivalul Cerbul de Aur care i-a adus la Brașov pe Cliff Richard, ...

Corina Dobre: „Asta e... de când s-a schimbat găleata cu apă cu sticluţa de parfum!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

 

#tvri