loader
Foto

Valeriu Matei, duminică la „Interviurile Telejurnalului Moldova”

Duminică, 24 aprilie, de la ora 19.30, a fost difuzată o nouă ediţie a „Interviurilor Telejurnalului Moldova” din Republica Moldova. Invitat este Valeriu Matei - preşedintele ICR „Mihai Eminescu” de la Chişinău.

 

Interviurile Telejurnalului Moldova

Valeriu Matei, preşedintele ICR „Mihai Eminescu” de la Chişinău, face bilanţul celor şase ani ai activităţii instituţiei culturale din stânga Prutului.

Vorbim despre proiectele inedite realizate de statul român pe teritoriul Republicii Moldova şi despre ce planuri de viitor are pe agendă ICR-ul de la Chişinău.

(w882) Valeriu Ma

Directorul instituției culturale comentează acuzaţiile care i s-au adus atunci când a fost numit în această funcţie. Aflaţi dacă va candida sau nu la prezindențialele din toamnă, având experienţa scrutinului din 1996, când și-a dorit să devină Preşedintele Republicii Moldova.

Detalii aflați la “Interviurile Telejurnalului Moldova”, emisiune semnată de jurnalistul Vitalie Guţu.

**

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

6:20 Românii universali

*Elisa Leonida Zamfirescu-prima femeie inginer chimist

În România începutului de secol XX, nicio femeie nu încercase să urmeze cariera de inginer. Părea a fi o fantezie de fetiță care schimbă, în joacă, păpușile, pe mașini. Sau pe alte jucării de-ale băieților. Dar Elisa Leonida avea să demonstreze că nu era așa. A răsturnat mentalități în Europa și dincolo de granițele ei. Elisa își dorea din tot sufletul să devină inginer. Așa că a găsit o soluție. Student la Academia Regală Tehnică din Charlottenburg, fratele ei, binecunoscutul Dimitrie Leonida, i-a oferit sprijinul pentru ca în 1909 să se înscrie la prestigioasa universitate de la Berlin. A fost prima femeie din lume care și-a luat diploma de inginer chimist, înfruntând ostilitatea unor profesori care, văzând-o în aulă, au declarat: „Ori pleacă domnișoara, ori noi!”. Tot ei aveau să îi recunoască, la absolvire, meritele. A avut o carieră prestigioasă, în domeniul geologiei, dar și-a dovedit curajul și într-o altă încercare prin care trecea România: Primul Război Mondial. Elisa făcea parte dintr-o familie remarcabilă, ai cărei membri au fost cu toții pe front, fie în luptă-bărbații-, fie la căpătâiul răniților-femeile. Despre Elisa și despre familia ei, care a dat României și lumii câteva figuri strălucite, aflăm mai multe luni la „Români Universali”.

Realizator şi prezentator Cristian Tabără

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

6:55 Imnul României

 
Film românesc la TVRi:

Dramă, inspirată din nuvelele "Moartea înghiţitorului de săbii", "Revoltă în port" de Alexandru Sahia şi din schiţa "Vine doamna şi domnul ...

Invitație la spectacolul de teatru de la TVR - „Ciuta

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă duminică, 19 mai, la ora 20.00 pe TVR3 și la ora 23.10 pe TVR Internațional, spectacolul cu piesa ...

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

 

#tvri