TVR Internațional va transmite filmul „Un om în loden”, ecranizare a romanului „Moartea vine pe bandă de magnetofon” de Haralamb Zincă, sâmbătă, 25 septembrie, ora 23.00.
Este filmul de debut, ca regizor autonom, al lui Nicolae Mărgineanu.
În filmul din 1979 joacă Victor Rebengiuc, Ovidiu Iuliu Moldovan, Constantin Diplan, George Constantin, Răzvan Vasilescu, Gheorghe Visu, Mircea Albulescu, Draga Olteanu-Matei, Florina Luican.
„Primul lui lung-metraj (ca regizor independent, pentru că în 1977 regizase, alături de Dan Piţa, „Mai presus de orice”) impresionează nu atât prin logica narativă a poveştii poliţiste, cât prin combustia sa filmică, prin „talentul dublat de inteligenţa creatoare." (Eva Sârbu)
Directorul de imagine al filmului este Gábor Tarko.
Apeluri telefonice în miez de noapte, cu hohote de râs, scrisori anonime de ameninţare, toate fac din viaţa inginerului Stamatiad un infern. Totul culminează cu seara în care descoperă în casă un magnetofon şi un plic. Necunoscutul îl anunţa că ascultând banda îi va afla identitatea şi motivul pentru care va veni să-l ucidă. Când sora lui este împuşcată în lift, anunţă autorităţile cu ajutorul cărora dejoacă planurile duşmanilor trimişi să spioneze potenţialul zăcămintelor de uraniu de care se ocupa personajul nostru, la Institutul de Geologie.
"Stamatiad, strălucit cercetător, dar om retras, primeşte primul mesaj: Ţi-a bătut ceasul! Unde şi când vei muri, eu voi hotarî. Se crede victima unei farse sinistre. Când sora sa e impuşcată în lift, e limpede că nu e glumă şi anunţă organele. Cu sprijinul acestora, planurile duşmanilor trimişi să spioneze potenţialul zăcămintelor de uraniu sunt demascate." - (Tudor Caranfil, Dicţionar de filme româneşti – 2002).
Filmul descrie artistic o lume de suspans şi coşmar şi transmite stările unui om ameninţat, fără să-i lipsească umorul care detensionează pe alocuri atmosfera. Într-o cinematografie dominată de ilegalişti şi miliţieni, „Un om în loden” a demonstrat că filmele poliţiste pot fi realizate în manieră inteligentă şi convingătoare.
Filmul a fost distins în1979 cu Premiul „Opera prima" de către ACIN, iar la festivalul de la Costineşti, Nicolae Mărgineanu mai primeşte un premiu, pentru regie, filmul fiind recompensat şi pentru muzica lui Cornel Ţăranu.