Antropologul Alexandru Bălăşescu se întoarce în ţară după 25 de ani în care a trăit pe 3 continente. Iar chitaristul Dragoş Ilie predă şi studiază în SUA, dar „Balada” lui Ciprian Porumbescu îl cheamă mereu acasă. Două întâlniri inspiraţionale joi, 14 decembrie, ora 21.00, la TVR Internaţional, respectiv vineri, 15 decembrie, de la 22.00, la TVR INFO.
A trăit şi a lucrat, în ultimii 25 de ani, în 8 ţări, pe 3 continente: Asia, Europa și America de Nord. A obținut doctoratul la Universitatea Irvine din California și un masterat în etnologie la Universitatea din Lyon. A predat în California, Paris, București și în Bahrain. Este autorul mai multor cărți si conduce în mod regulat workshopuri pe teme diverse. În interviul acordat Corinei Dobre, Alexandru Bălăşescu, primul invitat al emisiunii „A doua Românie” din această săptămână, a povestit ce l-a motivat şi, mai ales, cum vede lumea şi viitorul acesteia un antropolog cu atâta experienţă.
Alexandru Bălăşescu vorbeşte engleza, franceza, italiana, limba turcă şi farsi şi consideră că în profesia pe care şi-a ales-o este foarte important să fii curios. Curiozitatea i-a fost stimulată atât de familie, cât şi de profesorii săi. Primul său profesor de antropologie, regretatul Vintilă Mihăilescu l-a numit „un locuitor al postmodernităţii, care s-a lăsat purtat de fluiditatea lumii noastre actuale”, iar Alexandru Bălăşescu îl evocă întotdeauna cu plăcere.
Anul acesta a luat decizia de a reveni în România, cu scopul de a se implica într-un proiect inovator, menit să contribuie la protecţia mediului, dar şi într-o serie de programe educative despre care am aflat detalii urmărind interviul integral, la TVR Internaţional şi TVR INFO.
Performanţelor internaţionale ale unui foarte talentat muzician român le este dedicată partea a doua a emisiunii. Laureat cu peste 40 de premii internaționale și doctorand la University of Texas din Austin, unde şi predă, ca asistent universitar, chitaristul Dragoş Ilie îsi împarte viața între două continente. Predă și studiază în SUA, dar revine frecvent în țară pentru proiecte artistice. În vara anului 2022, Dragoș Ilie a concertat în România în cadrul turneului „Stradivarius - Paganini Magic”, însoţindu-l pe celebrul violonist Alexandru Tomescu. Timp de aproape o lună, cei doi artişti au susţinut 17 concerte în 13 orașe. Iar în această perioadă, chitaristul a pregătit un foarte aşteptat concert, pe care îl va susţine pe 13 decembrie la Sala Radio, alături de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Johann Stuckenbruck.
La doar 26 de ani, chitaristul român Dragoș Ilie a urcat deja pe scene din Europa, Asia și Statele Unite, remarcându-se drept unul dintre cei mai carismatici și expresivi tineri muzicieni ai generației sale. Trăieşte în Statele Unite de 8 ani şi, chiar dacă America l-a primit cu multă căldură, nu se simte în totalitate „acasă”. Pentru a-şi astâmpăra dorul de ţară, în urmă cu câţiva ani, Dragoş a început să improvizeze începutul „Baladei” lui Ciprian Porumbescu. Ulterior, improvizația s-a transformat într-un aranjament și a culminat cu înregistrarea CD-ului „Guitar Delights”, album a cărui lansare are loc chiar după concertul de la Sala Radio şi care este deja disponibil la editura Casa Radio.
Emisiunea „A doua Românie” poate fi urmărită la TVR Internaţional (joi, 14 decembrie, la ora 21.00, cu reluări vineri, 15 decembrie, la orele 04.00 şi 12.00 și sâmbătă, 16 decembrie la ora 15.00), precum şi la TVR INFO, vineri, 15 decembrie, la ora 22.00.