loader
Foto

Galerie foto

„Un locuitor al postmodernităţii” şi unul dintre cei mai apreciaţi chitarişti români ai momentului, invitaţii Corinei Dobre la „A doua Românie”

Antropologul Alexandru Bălăşescu se întoarce în ţară după 25 de ani în care a trăit pe 3 continente. Iar chitaristul Dragoş Ilie predă şi studiază în SUA, dar „Balada” lui Ciprian Porumbescu îl cheamă mereu acasă. Două întâlniri inspiraţionale joi, 14 decembrie, ora 21.00, la TVR Internaţional, respectiv vineri, 15 decembrie, de la 22.00, la TVR INFO.

 

Corina Dobre
A doua Românie

A trăit şi a lucrat, în ultimii 25 de ani, în 8 ţări, pe 3 continente: Asia, Europa și America de Nord. A obținut doctoratul la Universitatea Irvine din California și un masterat în etnologie la Universitatea din Lyon. A predat în California, Paris, București și în Bahrain. Este autorul mai multor cărți si conduce în mod regulat workshopuri pe teme diverse. În interviul acordat Corinei Dobre, Alexandru Bălăşescu, primul invitat al emisiunii „A doua Românie” din această săptămână, a povestit ce l-a motivat şi, mai ales, cum vede lumea şi viitorul acesteia un antropolog cu atâta experienţă.

Alexandru Bălăşescu vorbeşte engleza, franceza, italiana, limba turcă şi farsi şi consideră că în profesia pe care şi-a ales-o este foarte important să fii curios. Curiozitatea i-a fost stimulată atât de familie, cât şi de profesorii săi. Primul său profesor de antropologie, regretatul Vintilă Mihăilescu l-a numit „un locuitor al postmodernităţii, care s-a lăsat purtat de fluiditatea lumii noastre actuale”, iar Alexandru Bălăşescu îl evocă întotdeauna cu plăcere.

Anul acesta a luat decizia de a reveni în România, cu scopul de a se implica într-un proiect inovator, menit să contribuie la protecţia mediului, dar şi într-o serie de programe educative despre care am aflat detalii urmărind interviul integral, la TVR Internaţional şi TVR INFO.

(w882) A doua Rom

Performanţelor internaţionale ale unui foarte talentat muzician român le este dedicată partea a doua a emisiunii. Laureat cu peste 40 de premii internaționale și doctorand la University of Texas din Austin, unde şi predă, ca asistent universitar, chitaristul Dragoş Ilie îsi împarte viața între două continente. Predă și studiază în SUA, dar revine frecvent în țară pentru proiecte artistice. În vara anului 2022, Dragoș Ilie a concertat în România în cadrul turneului „Stradivarius - Paganini Magic”, însoţindu-l pe celebrul violonist Alexandru Tomescu. Timp de aproape o lună, cei doi artişti au susţinut 17 concerte în 13 orașe. Iar în această perioadă, chitaristul a pregătit un foarte aşteptat concert, pe care îl va susţine pe 13 decembrie la Sala Radio, alături de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Johann Stuckenbruck.

La doar 26 de ani, chitaristul român Dragoș Ilie a urcat deja pe scene din Europa, Asia și Statele Unite, remarcându-se drept unul dintre cei mai carismatici și expresivi tineri muzicieni ai generației sale. Trăieşte în Statele Unite de 8 ani şi, chiar dacă America l-a primit cu multă căldură, nu se simte în totalitate „acasă”. Pentru a-şi astâmpăra dorul de ţară, în urmă cu câţiva ani, Dragoş a început să improvizeze începutul „Baladei” lui Ciprian Porumbescu. Ulterior, improvizația s-a transformat într-un aranjament și a culminat cu înregistrarea CD-ului „Guitar Delights”, album a cărui lansare are loc chiar după concertul de la Sala Radio şi care este deja disponibil la editura Casa Radio.

(w882) CD Dragos

Emisiunea „A doua Românie” poate fi urmărită la TVR Internaţional (joi, 14 decembrie, la ora 21.00, cu reluări vineri, 15 decembrie, la orele  04.00 şi 12.00 și sâmbătă, 16 decembrie la ora 15.00), precum şi la TVR INFO, vineri, 15 decembrie, la ora 22.00.

9:00 Telematinal

*Partea a III-a

Prezentatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminiţa Popa

Transmisiune directă

10:00 Exclusiv în România

*Cât se poate de… UNESCO

Hoinărind prin ținuturile Hunedoarei, dăm de UNESCO la tot pasul. Iarăși?!

Am mai trecut prin Geoparcul Țara Hațegului, cu dinozaurii lui pitici și toată fauna preistorică, am vizitat cetățile dacice... Ce altceva ar mai fi pe acolo atât de... UNESCO? Ei, bine, se pare că avem de-a face cu un județ cât se poate de UNESCO. Descoperim împreună un nou obiectiv propus pentru a-și ocupa locul pe lista prestigioasă: Limes Dacicus, frontiera de est a Imperiului Roman aflată în România de astăzi. Cu peste 1000 km lungime, ea reprezintă cel mai întins segment de acest fel aflat pe teritoriul vreunei țări. Ne vom opri la castrul Micia, de lângă Deva, împreună cu unul dintre inițiatorii proiectului, arheologul Ovidiu Țentea, călăuza noastră în timp, spre strălucirea de altădată a sitului. Și tot el ne va conduce la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, primul oraș întemeiat de romani pe teritoriul nou cuceritei provincii. Doar că pe drum, între cele două, nu putem rezista acordurilor care răzbat dintr-un pub al Devei și facem cunoștință cu talentații membri ai formației Steel Jazz, condusă de Mircea Goian. Iar mai aproape de Ulpia Traiana, aflați deja pe teritoriul Geoparcului UNESCO Țara Hațegului, aflăm că un asemenea statut implică multe tentații la care este supus turistul. De pildă, bucatele delicioase de la un punct gastronomic din Densuș, pe care nu le poți gusta decât dacă treci testul Unchiului Luci: acela de a deprinde graiul local. Sau, la câțiva kilometri mai sus, pe un deal din Clopotiva, ispita de a zbura cu parapanta. Dacă ai vânt prielnic. Dacă nu, poți măcar să iei lecții de la piloții a căror școală dă aripi multor entuziaști. În final, după ce vom fi parcurs străzile vechii capitale a Daciei romane, ne încheiem călătoria tot la Deva, reîntâlnindu-ne sus, în cetatea restaurată, cu Mircea Goian. Dar nu despre jazz sau blues va fi vorba, ci despre muzica veche cântată de el împreună cu ”Cimpoierii din

Trasilvania”. Vă așteptăm la concert!

Prezentator şi realizator Cristian Tabără

Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

publicat: marţi, 30 aprilie 2024

În Săptămâna Patimilor, la „Investiţi în România!”, am ales o temă deosebită: turismul religios, pelerinaj pentru suflet. Emisiunea se difuzează ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri