Spectacole eveniment, documentare, dialoguri cu personalităţi ale culturii româneşti şi întâlniri cu poezia eminesciană fac parte din oferta TVRi de Ziua Culturii Naţionale.
TVR Internaţional deschide ziua aniversară, de la ora 9.00, cu filmul documentar „Cufărul lui Eminescu” (România, 2019). În regia lui Cristian Radu Nema şi Mimis Ravanis şi scenariul semnat de Bianca Michi Nema, producţia se bucură de participarea extraordinară a academicianului Alexandru Surdu și a actorului Ion Caramitru.
Documentarul îşi propune să răspundă la întrebarea „Ce sunt caietele lui Eminescu?” Actorii Ion Caramitru şi Cristian Moţiu îi poartă pe spectatori prin lumea fascinantă a tinereţii eminesciene, când poetul, însoţit de cufărul său cu manuscrise, călătorea spre Viena, Berlin sau Bucureşti. Realizatorii s-au bucurat de privilegiul de a filma cufărul original pe care Mihai Eminescu l-a primit de la tatăl său, Gheorghe Eminovici. Filmul a fost realizat cu sprijinul ştiinţific al academicianului Alexandru Surdu care a studiat preţ de mai mulţi ani împreună cu filosoful Constantin Noica cele 44 de Caiete ale lui Mihai Eminescu.
Din Arhiva de Aur a anilor ’60, emisiunea „Antidot la uitare. Mihai Eminescu”, de la ora 14.30, readuce la TVR Internaţional opera eminesciană, prin lectura lui Tudor Arghezi, George Călinescu, Tudor Vianu, Mihail Sadoveanu. George Vraca şi Silviu Stănculescu recită poeziile: „Albatros”, „Limba noastră”, „La steaua”, „Luceafărul” etc.
De la ora ora 15.10, suntem invitaţi la evenimentul „Cristian Măcelaru - Cavaler al muzicii”. Ambasador al culturii române, maestrul Cristian Măcelaru, unul dintre marii artişti români ai lumii, dirijor şef al Orchestrei Simfonice WDR din Köln, director muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei, dar şi director artistic al Festivalului George Enescu, a fost decorat la Köln cu distincția Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler, acordat de Preşedintele României.
De la 17.30, ne amintim de „Zilele Filmului Românesc la Roma”. După doi ani de pauză impusă de restricţiile sanitare, în perioada 8-10 decembrie 2022, Ambasada României în Republica Italiană, în colaborare cu Asociația Dacin Sara din București, Centrul Național al Cinematografiei din București, Accademia di Romania in Roma și ProEvent – Roma, a organizat Zilele Filmului Românesc la Casa del Cinema din Roma. Cu această ocazie, prof. univ. dr. Manuela Cernat, critic și istoric de film, a susținut prelegerea cu titlul „O retrospectivă asupra cinematografiei românești”. Proiecțiile filmelor au fost urmate de întâlniri ale publicului cu regizorii români prezenţi la eveniment: Nae Caranfil, Napoleon Helmis, Emanuel Pârvu, Cătălin Mitulescu.
Tot pe 15 ianuarie, de la ora 18.25, TVR Internaţional îl omagiază de Ziua Culturii Naţionale pe coregraful român Gigi Căciuleanu, stabilit la Paris în anii ’70, celebru pentru stilul de mișcare unic: „stilul Gigi, imposibil de încadrat”, dobândit în anii de formare alături de profesoara și partenera sa de scenă Miriam Răducanu. Bogdana Pascal ne propune un dialog realizat în Parisul lui Gigi, acolo de unde a devenit cunoscut întregii lumi, câștigându-și statutul de coregraf internațional, din Chile până la Moscova, adorat de celebra balerină Maia Plisețkaia și apreciat de Pina Bausch. Gigi Căciuleanu încă nu s-a oprit din a crea mișcare, pe care coregraful, sau mai bine zis „metaforeograful” - cum se autointitulează, o împletește cu poezie, desen, geometrie și, bineînțeles, magie. Vă invităm să pătrundeți în universul creator al lui Gigi Căciuleanu și să-l descoperiți pe artist la timpul prezent, așa cum singur mărturisește: „nu țin pasul cu vremurile, ci cu vremea”.
În Anul Cultural Ciprian Porumbescu, TVR transmite în direct spectacolul extraordinar susţinut de Corul și Orchestra Operei Naționale București, dirijor - Daniel Jinga, la Opera Națională București, duminică, de la ora 19.00. În program regăsim partituri semnate de George Enescu și Ciprian Porumbescu, dar şi poezii în interpretarea unor artiști cunoscuți şi apreciaţi din România și Republica Moldova. Printre invitați: Nicu Alifantis & Zan, Vali Boghean Band, Ansamblul de Muzică Veche Anton Pann. Ne vom bucura, aşadar, să ascultăm „Balada pentru vioară și orchestră” a lui Ciprian Porumbescu, „Rapsodia a II-a” a lui Georgescu Enescu și „Suita Ardelenească” - partea I, compusă de Pascal Bentoiu. Actorii Marius Bodochi, Maia Morgenstern, Lari Giorgescu, Dan Melnic, Angela Ciobanu, Diana Decuseară și Alexandru Pleșca vor recita poezii precum „Glossă” şi „Dintre sute de catarge”, de Mihai Eminescu, sonetul „Voi fi adaos” (Ion Hadârcă), „Am zărit lumina” (Marin Sorescu), „Pasărea” (Grigore Vieru) şi „Ideal” (Ion Vatamanu), dar şi fragmente din „Hronicul vechimei a româno-moldo-vlahilor” și din „Istoria ieroglifică” ale lui Dimitrie Cantemir, 2023 fiind şi An Naţional Dimitrie Cantemir. Transmisiunea directă de la Opera Naţională Română va fi difuzată simultan de TVR Cultural, TVR 1, TVR Internaţional şi TVR Moldova. Gazda programului artistic organizat de Ministerul Culturii este actorul Marius Bodochi, directorul artistic al Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București.
Un „Eminescu altfel” vom descoperi de la ora 22.00, când TVR Internaţional difuzează un dialog cu Florin Chirculescu, autorul romanului „Solomonarul”, care reușeşte să-l umanizeze pe poet, așa cum niciun text nu a făcut-o până acum. Mihaela Crăciun realizează dialogul-eveniment cu chirurgul consacrat drept scriitor de science-fiction sub pseudonimul Sebastian A Corn.
Începând cu ora 23.00, suntem invitaţi să vizionăm un documentar de arhivă, realizat în 2006 de Camelia Robe şi prezentat de Andrei Gheorghe, care spunea despre Eminescu că este „omul cu cel mai românesc destin: luptător tradat de prieteni şi geniu înfrânt de manualele de literatură”. Documentarul „Eminescu” evită clişeele, fiind construit pe un document aproape ignorat de specialişti: procesul verbal al poliţiei, prin care Eminescu este băgat în camaşa de forţă şi dus la ospiciu.
De-a lungul întregii zile de 15 ianuarie, toate posturile TVR vor difuza scurte întâlniri cu mari personalităţi culturale şi cu poezia lui Mihai Eminescu.