Metode de recuperare după Covid, somnul în pandemie, hrana și bolile civilizației moderne, acestea și alte subiecte interesante redescoperiți în perioada 31 ianuarie-3 februarie la ”Un doctor pentru dumneavoastră”, de la ora 19.00, pe TVR Internațional.
LUNI, 31 IANUARIE
*Somnul în pandemie
Invitat: prof. dr. Florin Mihălțan
Cât de mult a afectat pandemia COVID-19 calitatea somnului la nivel global? Frica, îngrijorarea au un impact negativ asupra somnului. 45% din populația Terrei suferă de tulburări de somn, cele mai frecvente fiind: insomnie, tulburări de ritm circadian somn-veghe și apnee obstructivă. Pe termen lung, netratată, o tulburare de somn poate provoca probleme de sănătate. Deprivarea de somn sau un somn de proastă calitate crește riscul apariției unor boli de inimă, rinichi, cancer, hipertensiune, diabet, accident vascular cerebral și obezitate. Un somn calitativ îmbunătățește nivelul de energie, starea emoțională, mentală și buna funcționare a sistemului imunitar.
* Calitatea vieţii în perioada Covid-19
Invitat: dr. Alexandru Chiţu, psiholog, Suedia
Discutăm despre cum a influențat și influențează pandemia calitatea vieții și cum ne raportăm la efectele resimțite de oameni pe glob.
MARȚI, 1 FEBRUARIE
*Depistarea, tratarea și prevenirea tulburărilor de alimentație
Invitat: dr. Corina Ciobanu, medic primar neuropsihiatrie, specializare psihiatrie pediatrică, psihoterapeut
Anorexia nervoasă, bulimia nervoasă, hiperfagia se numără printre cele mai cunoscute tulburări de alimentație. Acestea nu se referă doar la mâncare, ci au legătură cu lucrurile dificile din viața noastră, iar concentrarea pe îndopat sau restricționarea alimentației ascund, de fapt, problema reală. Rolul părinților este esențial în depistarea și tratarea tulburărilor de alimentație la copii.
*Voluntariat și susținere în perioada COVID
Invitat: dr. Florin Puflea, medic specialist anestezie și terapie intensivă, Italia
MIERCURI, 2 FEBRUARIE
*Metode naturale de recuperare după Covid
Invitat: dr. Adriana Tatomirescu, medic nutriționist, competență în apifitoterapie, Breaza
Punctăm beneficiile ozonoterapiei, kinetoterapiei şi fitoterapiei (Medicina Viitorului).
*Solidaritate dincolo de granițe pentru România
Invitat: Teodora Bogaciu, medic rezident oftalmologie, Franța
JOI, 3 FEBRUARIE
* Hrana și bolile civilizației moderne
Invitat: prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
Vorbim despre consumul zilnic de hrană al omului, citirea etichetelor, alegerea alimentelor, aditivii alimentari, ritmul circadian și cum am putea, printr-un mod de viață sănătos și alegeri corecte, să combatem anumite predispoziții la îmbolnăvire.
***
Moderator: Măriuca Mihăilescu
Jurnalist tv: Dan Cadar
Producător tv: Monica Ancuța
Edițiile emisiunii pot fi urmărite online pe TVR+.
*Foto credit: Monica Ancuța