loader
Foto

Calitatea vieții în perioada pandemiei

Metode de recuperare după Covid, somnul în pandemie, hrana și bolile civilizației moderne, acestea și alte subiecte interesante redescoperiți în perioada 31 ianuarie-3 februarie la ”Un doctor pentru dumneavoastră”, de la ora 19.00,  pe TVR Internațional.

 

Măriuca Mihăilescu

LUNI, 31 IANUARIE

*Somnul în pandemie

Invitat: prof. dr. Florin Mihălțan

(w882) mihaltan

Cât de mult a afectat pandemia COVID-19 calitatea somnului la nivel global? Frica, îngrijorarea au un impact negativ asupra somnului. 45% din populația Terrei suferă de tulburări de somn, cele mai frecvente fiind: insomnie, tulburări de ritm circadian somn-veghe și apnee obstructivă. Pe termen lung, netratată, o tulburare de somn poate provoca probleme de sănătate. Deprivarea de somn sau un somn de proastă calitate crește riscul apariției unor boli de inimă, rinichi, cancer, hipertensiune, diabet, accident vascular cerebral și obezitate. Un somn calitativ îmbunătățește nivelul de energie, starea emoțională, mentală și buna funcționare a sistemului imunitar.

* Calitatea vieţii în perioada Covid-19

Invitat: dr. Alexandru Chiţu, psiholog, Suedia

Discutăm despre cum a influențat și influențează pandemia calitatea vieții și cum ne raportăm la efectele resimțite de oameni pe glob.

MARȚI, 1 FEBRUARIE

*Depistarea, tratarea și prevenirea tulburărilor de alimentație

Invitat: dr. Corina Ciobanu, medic primar neuropsihiatrie, specializare psihiatrie pediatrică, psihoterapeut

(w882)

Anorexia nervoasă, bulimia nervoasă, hiperfagia se numără printre cele mai cunoscute tulburări de alimentație. Acestea nu se referă doar la mâncare, ci au legătură cu lucrurile dificile din viața noastră, iar concentrarea pe îndopat sau restricționarea alimentației ascund, de fapt, problema reală. Rolul părinților este esențial în depistarea și tratarea tulburărilor de alimentație la copii.

*Voluntariat și susținere în perioada COVID

Invitat: dr. Florin Puflea, medic specialist anestezie și terapie intensivă, Italia

(w882)

MIERCURI, 2 FEBRUARIE

*Metode naturale de recuperare după Covid

Invitat: dr. Adriana Tatomirescu, medic nutriționist, competență în apifitoterapie, Breaza

(w882)

Punctăm beneficiile ozonoterapiei, kinetoterapiei şi fitoterapiei (Medicina Viitorului).

*Solidaritate dincolo de granițe pentru România

Invitat: Teodora Bogaciu, medic rezident oftalmologie, Franța

(w882)

JOI, 3 FEBRUARIE

* Hrana și bolile civilizației moderne

Invitat: prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi

Vorbim despre consumul zilnic de hrană al omului, citirea etichetelor, alegerea alimentelor, aditivii alimentari, ritmul circadian și cum am putea, printr-un mod de viață sănătos și alegeri corecte, să combatem anumite predispoziții la îmbolnăvire.

***

Moderator: Măriuca Mihăilescu

Jurnalist tv: Dan Cadar

Producător tv: Monica Ancuța

Edițiile emisiunii pot fi urmărite online pe TVR+.

*Foto credit: Monica Ancuța


12:00 Un doctor pentru dumneavoastră

*Ediţia 3

De 17 ani, doctori români apreciaţi în ţară şi în diaspora, construiesc punţi pentru sănătate!

*Terapia prin călătorii și pasiuni

Povești care inspiră... cu prof. dr. Alexandru Radu Mărmureanu, medic primar chirurgie toracică și cardiovasculară, director Secție Chirurgie Cardiotoracică din Los Angeles, SUA

Stresul face parte din viața noastră. Când este continuu, pot apărea probleme de sănătate. Este important să îl gestionăm, să ne adaptăm și să ne deconectăm de la acest inamic, cât mai des cu putință. Invadat constant de stres, chirurgul Mărmureanu a reușit să găsească metode de combatere a acestuia și să mențină un echilibru între viața personală și cea profesională. Afecțiunile apar din cauza stilului de viață dezechilibrat iar alimentația, mișcarea, socializarea, drumețiile pot preveni apariția bolilor. Echilibrul în toate este cheia pentru sănătate! Vorbim despre întoarcerea Acasă, reconectarea cu propria istorie, despre lucruri care contează, despre identitate și rădăcini.

*Experți din 38 de țări la EABM 2024, cel mai mare congres de chirurgie cardiovasculară din România

Recent, sub egida Societății Euro-Asiatice de Chirurgie Cardiovasculară și Toracică, orașul Iași a găzduit cel mai mare eveniment științific de Medicină Cardiovasculară organizat în România. Sute de specialiști au împărtășit idei inovatoare ce vor stimula dezvoltarea chirurgiei cardiovasculare și toracice. Evenimentul s-a desfășurat sub președinția dlui. prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași, membru de onoare al Academiei de Ştiinţă a Moldovei din Chişinău, membru al Academiei de Științe Medicale și al Academiei Oamenilor de Știință din România, carepunctează faptul că diferențele de acces la tehnologie între țări reprezintă o problemă reală și aceste reuniuni ajută să învățăm unii de la alții, să dezvoltăm parteneriate internaționale și să identificăm soluții comune pentru îmbunătățirea îngrijirii pacienților.
Prezentator Măriuca Mihăilescu

Jurnalist Lucian Băbeanu

Realizator şi producător Monica Ancuţa-Tiuntiuc

13:00 Tradiţii

*Ioana Dordea

Prezentator şi producător Tatiana Slivca

 
Scriitoarea Narine Abgarian, invitată la „Garantat 100%”

Scriitoarea Narine Abgarian, invitată la „Garantat 100%”

publicat: sâmbătă, 23 noiembrie 2024

„The Guardian” a inclus-o pe lista celor mai buni șase autori contemporani europeni. E una dintre cele mai importante voci ale literaturii ...

Echilibrul în viață, cheia sănătății

Echilibrul în viață, cheia sănătății

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Stresul face parte din viața noastră. Când este continuu, pot apărea probleme de sănătate. Este important să îl gestionăm, să ne adaptăm și să ne ...

„Tu votezi România!” – maraton jurnalistic şi emisiuni speciale la TVR, pe 24 noiembrie

Sub genericul „Tu votezi România!”, Televiziunea Română difuzează, pe 24 noiembrie, jurnale şi ediţii speciale dedicate primului tur al ...

 

#tvri