În perioada 5-8 iulie, echipa emisiunii ”Un doctor pentru dumneavoastră”, v-a invitat să revedeți, pe TVR Internațional, de la ora 19:00, interviuri cu femei puternice aflate în linia întâi, românce cu spirit de învingătoare, dedicate sprijinirii semenilor.
LUNI, 5 IULIE
Femei puternice în linia întâi - oameni pentru oameni
Din Franța: dr. Mirela Grigorescu, medic specialist psihiatrie, psihoterapie și sexologie, competențe în micronutriție și fitoterapie și dr. Mihaela Cincă Moraru, medic specialist medicină generală
Cunoaştem două românce cu spirit de învingătoare. Fac parte dintr-un grup mare de români din Franța care se ajută la nevoie. O poveste despre cum putem fi învingători împreună! Părinții dnei. dr. Grigorescu erau în România când au avut probleme de sănătate. Au reușit să învingă necazurile cu sprijinul medicilor sufletiști din țară și din Franța, unul dintre ei fiind chiar dna. dr. Mihaela Cincă Moraru care spune că nu a făcut nimic. Am înțeles afirmația dumneaei când ne-a împărtășit vorbele duhovnicului adresate atunci când a ales cariera de medic: ”Medicina este poate măsura cea mai înaltă prin care Dumnezeu lucrează prin oameni. Dumnezeu îți dă har și inspirație să ajuți dar cere, cu siguranță, respect și omenie. Prin tine, Dumnezeu poate lucra și poate vindeca.” Iar dumneaei simte că ”medicina este cea mai complexă, cea mai grea, mai nobilă și mai frumoasă dintre toate meseriile lumii.”
Ioana Picoș, actriță și trainer. Mămică de gemeni, autoarea cărții Titanilor: „Nutriție și rețete culinare pentru copii”, prefațată de prof. dr. Pavel Chirila, invită la reîntoarcerea la alimentația simplă, fără E-uri, propune modalități de gătire și recomandă citirea etichetelor.
MARȚI, 6 IULIE
Femei puternice în linia întâi - șansă la viață
Din păcate, vârsta de gestație este tot mai mică și unii copii se nasc cu probleme. Să ții în mâinile tale un bebeluș de 45O de grame și să știi că de tine depinde viitorul lui este o imensă responsabilitate. Vom cunoaște curajoase eroine în halate albe care dau, zilnic, șansă la VIAȚĂ.
dr. Mirela Siminel, medic primar neonatolog, şef Clinica de Neonatologie, Spitalul „Filantropia” din Craiova
A dat șansă la viața de familie pentru 5 copii pe care nu i-a născut, dar care o iubesc enorm și care au cui să spună ”mamă”. A luptat pentru ei și au devenit frați. „Mă simt împlinită atât pe plan profesional, cât și familial. Ca medic neonatolog simt o bucurie imensă. După medicul obstetrician, neonatologul este prima persoană care ține în mâinile sale un copil. Practic primesc viața în mâinile mele. Ca mamă, mă gândesc în permanență la copiii mei minunați și aștept cu nerăbdare în fiecare zi să ajung acasă și să îi strâng în brațe”. Dr. Mirela Siminel este unul dintre puținii specialiști din Oltenia care face ecografie neonatală. Ca să învețe, în gărzi, o prindea și trei noaptea făcând ecografii copiilor cu gândul că părinții nu vor mai fi nevoiți să meargă cu micuţii în alte orașe.
Conf. dr. Maria Livia Ognean, medic primar neonatolog, șef Clinica Neonatologie, Spitalul Clinic Județean din Sibiu
Face parte din prima generație de neonatologi din România. Prin mâini i-au trecut mii de nou-născuți, iar în secția ei nu se dau atenții. Părinții mulțumiți pot să doneze către Asociația Baby Care înființată în 2006 de dumneaei, prin intermediul căreia cumpără aparate și consumabile pentru îngrijirea micuților. Echipa este secretul reușitelor, o echipă care depune secundă de secundă foarte multă muncă și eforturi ca să supraviețuiască fiecare pui de om. A construit mereu în echipă, a adus comunitatea alături de ea și, după ani de zile, a dovedit că și în sistemul de stat are tot ce trebuie pentru a face medicină ca în străinătate. Sibienii au desemnat-o prin vot online Femeia anului 2015, depășind cu mult numărul voturile actrițelor, sportivelor, femeile de afaceri din oraș sau ale primei doamne. Una dintre minuni este o fetiță care s-a născut în urgență, la 25 de săptămâni, cu circa 600 de grame și a stat în Terapie 111 zile. A fost îngrijită de dr. Ognean. Tatăl a revenit imediat în țară și ținând mama de după umeri a întrebat-o de ce plânge: ”e doar un copil mai mic”. Acum are 8 ani, vorbește 4 limbi străine, merge la școală și are o soră de 3 ani care s-a născut la 26 de săptămâni, cu o greutate de 700 de grame și care este și ea foarte bine.
Diana Gămulescu, președinte Asociația Prematurilor
Mama de gemeni născuți prematur și salvați de medici români, pentru a veni în sprijinul părinților care trec prin ce a trecut ea, decide să fondeze Asociația Prematurilor, organizație care a fost premiată cu Premiul pentru Solidaritate Civilă de către Comitetul Economic și Social European pentru donarea de echipamente și aparate de protecție secțiilor de neonatologie din România, ale căror nevoi au fost adesea trecute cu vederea în contextul luptei împotriva COVID-19, ceea ce a îngreunat capacitatea de a face față pandemiei.
MIERCURI, 7 iulie 2021
BENEFICIILE PRODUSELOR APICOLE ROMÂNEȘTI
Invitați: dr. ing. OTILIA BOBIȘ, cercetător științific, manager calitate Laboratorul pentru Controlul Calității Produselor Apicole şi Diagnostic în Bolile Albinelor, Universitatea de Ştiinte Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca; prof. dr. DANIEL DEZMIREAN, decanul Facultății de Zootehnie și Biotehnologii din cadrul USAMV, Cluj-Napoca şi din Germania: EUGEN BENEA, apicultor
Apicultura este recunoscută ca o importanta îndeletnicire pe plan mondial, iar apicultorii români sunt apreciați pentru produsele obţinute şi pentru profesionalismul lor. România are multe tipuri de miere, unele dintre ele unice în Europa. Mai mult de jumătate din producţia de miere românească se vinde la export, în special în Uniunea Europeană, dar şi pe piaţa estică. Mierea poate fi falsificată cu sirop de zahăr sau alte tipuri de produse obţinute chimic. Dacă are în compoziţie metale grele, mercur, plumb este nocivă pentru sănătate. Atât mierea, cât şi propolisul brut sau tinctura de propolis au efecte antimicrobiene şi antivirale și se folosesc în medicina alternativă în diferite tratamente pentru vindecarea arsurilor sau a altor tipuri de răni. Polenul de albine, păstura, lăptişorul de matcă, mierea și celelalte produse ale stupului sunt suplimente alimentare naturale de un real ajutor în anotimpul rece. Căpăcele de ceară de albine obţinute la descăpăcirea fagurilor de miere pot fi folosite în locul gumei de mestecat. Producătorii locali şi-au diversificat producţia cu mai multe sortimente de miere, precum şi diferite produse realizate din amestecuri ale produselor apicole cu extracte de plante, fructe şi seminţe, aşa numitele cocktail-uri apicole. Pentru întărirea sistemului imunitar şi tratamentul diferitelor carenţe de vitamine sau minerale, se recomandă să consumăm produse apicole, achiziţionate de la producători.
JOI, 8 IULIE
Femei puternice în linia întâi
O ediție care stă sub semnul iubirii aproapelui de care atunci când îți pasă, chiar dacă nu mai poți, mai poți un pic. Doar împreună, românii pot ieși învingători. Este crezul a trei doamne cu spirit de luptătoare:
dr. Alis Grasu, medic primar medicină de familie, medic specialist medicină de urgență, manager general Serviciul de Ambulanță București- Ilfov (SABIF). Este prima femeie care conduce SABIF, o mână de fier cu un suflet mare care nu spune niciodată colegilor că nu mai poate.
asistent șef Iulia Rudaru, (SABIF). Mama unei fetițe de câțiva anișori, reușește să îmbine cu greu statutul de mamă, pe care și l-a dorit enorm, cu cel profesional. Coordoneză cu profesionalism ceea ce poate părea imposibil pentru mulți. Nici nu se gândește să profeseze peste hotare pentru că este prea multă treabă de făcut, aici, acasă.
Gabriela Szilagi, asistent medical generalist, (SABIF). Este asistent medical generalist pe ambulanță. S-a reîntors în România după 1 an și jumătate de profesat în Irlanda și a decis că nu va mai pleca niciodată pentru a putea să aibă grijă de singurii ei copii, pacienții români.
***
Moderator: Măriuca Mihăilescu
Producător tv: Monica Ancuța
Edițiile emisiunii pot fi urmărite online pe TVR+.
***
Partenerii emisiunii:
Hofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora. Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. tel.:Tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.
Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04, (+4)0731.871.968.
Traian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/florariatrias.ro . Telefon: (+4) 0751.136.412.