În perioada 31 august - 3 septembrie, revedeți la TVRi o serie de subiecte interesante: copilul interior, chirurgia inimii, cancerul tiroidian, implantologia orală, dezvoltarea personală la copii si adolescenți.
Luni, 31 august
ANTRENAȚI PENTRU VIAȚĂ – COPILUL INTERIOR
Invitați: psihoterapeut relațional GÁSPÁR GYÖRGY, psiholog clinician, specializare în hipnoză clinică, psihoterapia familiei și integrativă, președinte al Asociației de Psihologie și Psihoterapie; preot FRANCISC DOBOȘ, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano – Catolice, București; MIRELA RETEGAN, jurnalist, Antrenorul Părinților, fondator ”Gașca Zurli”
Încă din copilărie, este prioritar să te cunoști și să te înțelegi mai întâi pe tine însuți ca să poți ajunge să-i cunoști și să-i înțelegi pe ceilalți. La început, copilul explorează și descoperă sentimente, emoții, mai întâi la el, apoi la cei din jur. Procesul de cunoaștere este util să fie susținut cu răbdare și atenție de familie, școală și societate cărora o corectă educație le impune să evite să-l rănească, să-l neglijeze și chiar să-l abandoneze pe micuț. O ediție în care aflăm cum să fim prietenii noștri cei mai buni, să ne respectăm, să ne iubim și să avem grijă de noi!
Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU
Redifuzare din 2 decembrie 2019
Marți, 1 septembrie
CHIRURGIA INIMII. TRATAMENTE MINIM INVAZIVE ȘI ROBOTICE
Invitat: dr. LUCIAN DOROBANȚU, medic primar chirurgie cardiovasculară, coordonator Centru de Cardiomiopatie Hipertrofică Obstructivă
În fiecare zi, din oră în oră, un român moare de o boală a inimii. Încă de la vârste tinere, numărul cardiacilor este din ce în ce mai mare din cauza stilului de viață: stresul, alimentația nepotrivită… Apariția unei afecțiuni cardiace aduce după sine modificări la nivelul celorlalte organe și a psihicului bolnavului. Când se pune problema unei intervenții chirurgicale ca ultimă speranță de tratament, atunci pacienții suferă mult. De aceea ajung foarte târziu la medic sau refuză metode clasice de terapie pentru că recuperarea fizică, în cazul chirurgiei clasice cu deschiderea cutiei toracice, este dureroasă, lungă și lentă. Este situația celor cu patologii ale miocardului, ale valvelor cardiace sau vaselor mari de sânge care vin și pleacă de la inimă. Pentru această categorie, metodele minim invazive și cele realizate cu ajutorul robotului Da Vinci, sunt preferate în intervențiile chirurgicale și au un impact major asupra comportamentului și psihicului pacientului.
CANCERUL TIROIDIAN
Invitat: dr. IONUȚ SANDU, medic specialist chirurgie endocrină, Institutul de Endocrinologie C. I. Parhon, membru Asociația Americană de Chirurgie Endocrină
Cancerul tiroidian poate fi asimptomatic și nu mai ţine cont de vârstă! Apare tot mai des la copii şi tineri. Poate fi anunțat de o răgușeala inexplicabilă, de o tuse care nu trece sau de creșterea în volum a gâtului. Printre cauzele care duc la apariţia acestor cancere la vârste mici se numără poluarea şi alimentaţia nepotrivită. Femeile dezvoltă mai frecvent noduli şi cancer de tiroidă în comparaţie cu bărbaţii. Persoanele expuse la iradieri repetate în copilărie au un risc mai mare de a dezvolta cancer tiroidian. Exista un tip de cancer de tiroidă care se poate transmite ereditar. Este important stadiul în care este depistată boala. Utile sunt si testele de sânge. Descoperită la timp şi tratată corect, se vindecă în majoritatea cazurilor.
Moderator: ANA MARIA GHIUR
Redifuzare din 26 noiembrie 2019
Miercuri, 2 septembrie
MITURI ȘI ADEVĂRURI ÎN IMPLANTOLOGIA ORALĂ
Invitat: dr. IONUŢ LEAHU, medic stomatolog, competenţă în implantologie orală, Clinicile dr. Leahu
Mulți tineri se confruntă cu afecțiuni dentare, de la gingivite până la paradontoză. Factorii sunt variați: de la predispoziția genetică, alimentația nepotrivită și fumatul până la insuficienta igienă orală generată de lipsa timpului, neglijență și necunoaștere. O educație precară în ceea ce privește îngrijirea danturii duce la comportamente incorecte și decizii care au efect final pierderea dinților și instalarea unor boli grave în organism. Din păcate, lipsa de informare a generat, de-a lungul timpului, multe mituri privind metodele de rezolvare a bolilor dentare, iar după dezvoltarea implantologiei dentare, lista acestora a crescut și mai mult.
DIABETUL, O BOALĂ CARE POATE FI PREVENITĂ
Invitat: acad. Constantin Ionescu-Tîrgoviște, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „N. Paulescu”, preşedintele Asociaţiei Medicale Române
Diabetul pune mari probleme sănătății și este un factor de apariție a altor boli cronice grave. O ediție în care vorbim despre metabolismul insulinic, despre contribuția lui Nicolae Paulescu la progresul medicinei mondiale prin descoperirea insulinei, dar mai ales despre cum putem preveni apariția diabetului.
Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU
Redifuzare din 27 noiembrie 2019
Joi, 3 septembrie
ANTRENAȚI PENTRU VIAȚĂ! – DEZVOLTAREA PERSONALĂ LA COPII ȘI ADOLESCENȚI
Invitați: psiholog SABINA STRUGARIU, psihoterapeut; ALEXANDRA MIROSLAV, coordonator voluntari - Fundația Tineri pentru Tineri; lector dr. FLORINA RAD, medic primar psihiatria copilului și adolescentului, Spitalul Clinic de Psihiatrie ”prof. dr. Alexandru Obregia”
Fiecare individ trece prin procese de dezvoltare biologică, psihologică și afectiv-emoțională care, alături de însușirea valorilor spirituale, duc la definitivarea dezvoltării personale. Pentru o evoluție continuă personală, copiii învață și capătă deprinderi, abilități, cunoștințe, informații, valori morale, etice, culturale și spirituale, care le oferă o stabilitate în societate, o gândire extinsă și o creativitate variată. Pentru a pune bazele unei personalități și a unui caracter uman bine conturat, este necesară, în primul rând, dezvoltarea inteligenței emoționale, cu însușirea capacităților de conștientizare și gestionare a emoțiilor. O ediție în care vorbim despre gândirea pozitivă, dezvoltarea emoțională și responsabilizarea copiilor și adolescenților, despre autocunoaştere, acceptarea vieții cu bune și rele, activități care cresc stima de sine, gestionarea tentațiilor adolescenței, forța recunoștinței, sursele bucuriei: curajul, generozitatea, iertarea, sacrificiu, beneficiile cititului, terapii prin joc, dans și mișcare.
Moderator: ANA MARIA GHIUR
Redifuzare din 28 noiembrie 2019
***
Producător: Monica Ancuța
Edițiile emisiunii sunt disponibile pe TVR+.
Ne găsiți și pe pagina de Facebook a emisiunii.
***
Partenerii emisiunii:
Hofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora. Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.
Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 10 locații din România (București, Pitești, Timișoara, Turda, Oradea, Constanța și Iași). Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 021 91 34.
Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.
Traian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/florariatrias.ro . Telefon: (+4) 0751.136.412.