loader
Foto

Un doctor pentru dumneavoastră: Secretele longevităţii

Între 27 şi 30 ianuarie, TVRi redifuzează, de la ora 18.30, o serie de ediţii "Un doctor pentru dumneavoastră" despre efectele terapeutice ale produselor apicole, afecţiunile glandelor sebacee, insomnii, secretele longevităţii.

 

Ana Maria Ghiur
Măriuca Mihăilescu

LUNI, 27 IANUARIE 2020

EFECTELE TERAPEUTICE ALE PRODUSELOR APICOLE

Redifuzare

Invitat: dr. ŞTEFAN STÂNGACIU, medic specialist medicină de familie si apifitoterapie, Preşedinte Societatea Română de Apiterapie, Preşedinte de Onoare Societatea Germană de Apiterapie; prin telefon, din Franţa: dr. MIRELA GRIGORESCU, medic specialist psihiatrie, psihoterapie si sexologie, competenţe în micronutriţie si fitoterapie.

”Dacă albinele ar dispărea, omenirea ar mai exista încă 4 ani”, declara Einstein. Din nefericire, populaţiile de albine s-au înjumătăţit de-a lungul secolelor din cauza acţiunilor umane distrugătoare: poluarea fizică si chimică, desertificările, folosirea pesticidelor şsi insecticidelor, dezechilibrarea existenţei altor specii de plante şi insecte, aflate în strânsă corelaţie cu albinele. Rolul acestor fiinţe extraordinare este esenţial pentru existenţa vieţii pe pământ datorită comportamentului lor de polenizare a florilor, procesul de bază pentru reproducerea şi continuitatea unei populaţii. Dincolo de aportul lor ecologic, albinele furnizează omului, încă din cele mai vechi timpuri, hrană bogată în minerale, aminoacizi, proteine şi substante cu valoare antibiotică şi dezifectantă, care menţin organismul într-un echilibru stabil si sănătos.

Moderator: Măriuca Mihăilescu

 

MARŢI, 28 IANUARIE 2020

AFECȚIUNI ALE GLANDELOR SEBACEE

Redifuzare

Invitat: dr. DORIN MUNTEANU, medic primar dermatologie–alergologie, DermaVital

Stresul, alimentația nepotrivită, alimentele fără conținut nutritiv esențial, alături de cele care favorizează alergiile, lipsa unei igiene corespunzătoare, prin simpla spălare pe mâini, toate laolaltă generează adevărate probleme la nivelul celui mai extins organ al corpului, pielea. Acneea este cea mai frecventă și mai capricioasă afecțiune care, pe lângă discomfort estetic, provoacă adesea complicații asupra hipo și endodermei, straturile interne care hrănesc, protejează și regenerează pielea. La factorii externi se adaugă cei interni, proprii organismului, precum dezechilibrele hormonale ale principalelor glande ale corpului, printre care și glandele sebacee cu rol esențial în menținerea sănătății dermice.

COMUNICAREA INTERCELULARĂ ȘI SĂNĂTATEA ORGANELOR

Redifuzare

Invitat: psiholog FLORICA MUNTEANU, specialist în medicină integrativă, DermaVital

Comunicarea, în lumea vie, este procesul cel mai important pentru supraviețuire, pentru dezvoltarea și evoluția unui organism, începând cu interrelaționarea dintre celulele unuia sau mai multor țesuturi, până la relațiile dintre organisme diferite și se bazează pe transmiterea energetică, fizică și biochimică a informațiilor. Presupune un generator de date și un receptor capabil să preia, să analizeze și să adopte deciziile potrivite. Astfel, o celulă comunică alteia despre activitatea ei sau controlează activitatea celorlalte și ”comandă” procese, prin transmiterea informației, biochimic, cu ajutorul substanțelor. Orice modificare la nivelul transmiterii informației duce la dezechilibrul proceselor biologice și fiziologice pe care le desfășoară țesuturile și organele și, în final, la apariția unei afecțiuni care poate duce la complicații severe, uneori chiar până la eliminarea organului afectat.

Moderator Ana Maria Ghiur


MIERCURI, 29 IANUARIE 2020

INSOMNIILE ȘI COMPLICAȚIILE LOR

Redifuzare

Invitat: dr. OANA DELEANU, medic primar pneumologie și somnologie, șef lucrari UMF C. Davila, membru în bordul Societații Europene de Cercetare în Medicina Somnului

Organismul uman a fost dotat cu multiple mecanisme de regenerare, dintre care somnul joacă un rol vital. Este procesul prin care se realizează învățarea, memorizarea pe lungă durată și menținerea creierului în stare funcțională optimă pentru controlul celorlalte mecanisme de funcționare și reglare. În timpul somnului, au loc procese de refacere a organelor solicitate în starea de veghe și continuă dezvoltarea corpului, mai ales la copii. Cantitatea, calitatea și modalitatea în care se realizează somnul sunt principalii factori în menținerea sănătății. Cei mai mulți oameni au nevoie, în medie, de aproximativ opt ore de somn odihnitor pentru a funcționa bine. Organismul lucrează într-un ritm mai complex la copii și adolescenți, cu un consum de energie mult mai mare, motiv pentru care aceștia necesită mai multe ore de odihnă. Este important să identificăm cantitatea de somn utilă propriului organism. Calitatea inferioară a somnului și dereglările care pot apărea în timpul acestui proces, pot conduce la apariția unor boli grave la nivelul organismului cum sunt cele cardiovasculare, neurologice, psihologice, endocrine și renale. Vorbim și despre tulburările de ritm circadian, apneea în somn, deprivarea de somn şi efectele sale negative.

AFECȚIUNILE PULMONARE CRONICE

Invitat: dr. BEATRICE MAHLER, medic primar pneumologie, manager Institutul de Pneumologie ”M. Nasta”, București, doctor în științe medicale, asistent universitar UMF ”Carol Davila”

Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), România ocupã primul loc în Uniunea Europeanã în ceea ce privește numãrul bolnavilor de tuberculozã, în fiecare an înregistrându-se în jur de 12.000 de noi cazuri. Dintre acestea, cazurile de tuberculoză rezistentă la tratamentul convențional reprezintă o provocare suplimentară pentru sistemul de sănătate. ”Tuberculoza multidrog-rezistentă  (TB-MDR) înregistrează anual aproximativ 350 cazuri noi și este o formă care nu răspunde la două dintre tuberculostaticele majore - hidrazida și rifampicina. Este o afecțiune pe care nu ne dorim să o trăim, dar care din păcate afectează și populația din România”, declară dr. Beatrice Mahler. Din păcate, tuberculoza rezistentă la medicamente are un tratament complex, de lungă durată și este una dintre formele de boală care are, de cele mai multe ori, indicație chirurgicală.

Moderator Ana Maria Ghiur


JOI, 30 IANUARIE 2020

Redifuzare

Secretele longevității

Invitat: prof. dr. Luiza Spiru, medic primar geriatrie, gerontologie, psihogeriatrie, şef Clinica Universitară de Geriatrie Gerontologie şi Psihogeriatrie, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, Medicina Longevităţii - UMF Carol Davila, preşedintele Fundației "Ana Aslan" International; prin telefon, din Grecia: dr. Gerasimos Tsilimidos, medic medicină generală

De când a apărut omul pe pământ, a existat preocuparea prelungirii vieții și păstrării tinereții. Ne dorim să găsim ”elixirul” și să avem ”tinerețe fără bătrânețe”. Și iată că nu este doar o simplă poveste scrisă, ci una rezultată în urma experimentelor realizate de-a lungul secolelor. Să fie implicate telomerele, acele fragmente finale de cromozomi care se reduc pe măsură ce înaintăm în vârstă? Să fie alimentația optimă, potrivită, bogată în minerale, vitamine și antioxidanți? Este vital modul de gândire, menținerea randamentului crescut al mentalului și psihicului, al tonusului fizic și biologic? S-a dovedit că păstrarea integrității cromozomiale printr-o alimentație corespunzătore și evitarea apariției afecțiunilor corpului ca urmare a poluării sau dezechilibrării mecanismelor interne au ca efect prelungirea duratei medii de viață. Hobby-urile păstrate până târziu, la vârsta a treia, precum dansul, pictura, muzica, cititul cărților, plimbările în aer liber și exercițiile fizice reprezintă rețeta esențială pentru păstrarea tinereții organismului și prelungirea vieții după 100 de ani. La acestea se adaugă spiritualitatea, bunătatea, iertarea și înțelegerea, sentimente care s-au dovedit, încă din antichitate, factori esențială în longevitatea omului. Sunt doar câteva din secretele longevității pe care ni le dezvăluie prof. dr. Luiza Spiru.

Moderator Măriuca Mihăilescu

Edițiile emisiunii sunt disponibile pe TVR+.

Ne găsiți și pe: https://www.facebook.com/Undoctorpentrudumneavoastra/.

 

***
Partenerii emisiunii:

(w100) HofigalHofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora.  Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. Tel.: 021.334.51.35/021.492.04.42.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe https://www.florariatrias.ro/. Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/florariatrias.ro . Telefon: (+4) 0751.136.412.


10:50 Smart Diaspora

11:00 Ediție specială

Ediție specială * Summitul Francofoniei Producători: Delia Nicola, Horațiu Haralambie Transmisiune directă
 
Întoarcerea diasporei influenţată de dezvoltarea ţării

Marți, 26 martie, de la ora 21:00, s-a transmis în direct la TVR Internațional o ediție "Investiți în România!" despre necesarul de forță de ...

Medicina holistică, ştiinţa viitorului

Medicina holistică, ştiinţa viitorului

publicat: marţi, 26 martie 2024

Marți, 26 martie, de la ora 19:00, v-am invitat să urmăriți în direct o ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre medicina holistică și ...

Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

 

#tvri